Eurogroup – ECOFIN: Στην «ατζέντα» το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και οι δημοσιονομικοί κανόνες

Με «βαριά» ατζέντα ξεκίνησε Βρυξέλλες η πρώτη ημέρα της διήμερης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EcoFin), με τα βασικά ζητήματα να αφορούν στον πληθωρισμό, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, την Τραπεζική Ένωση και τη μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Μπορεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατάσταση στο Ισραήλ να δέχονται τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανησυχούν,

σχεδόν αποκλειστικά, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και για την κατακερματισμένη εσωτερική αγορά.

Κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, του «κονκλάβιου» των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το, ίσως, σημαντικότερο ζήτημα. Αυτό της ανταγωνιστικότητας, ή μάλλον της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται τόσο ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο τεράστιες οικονομίες, αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας, παλεύοντας να μην χάσει το επόμενο τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. Ήτοι της τεχνητής νοημοσύνης και των κβαντικών υπολογιστών.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι στην ετήσια ομιλία της για την «Κατάσταση της ΕΕ» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφιέρωσε το ένα τρίτο του χρόνου της για την ανάγκη αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, επιστρέφει στη μάχη για να συντάξει μια έκθεση προτείνοντας λύσεις για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ.

Οι απαντήσεις που καλούνται να βρουν τόσο οι 27 της ΕΕ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η πανδημία της Covid-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το δημογραφικό πρόβλημα με τη διαρκή μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού και οι κρατικές επιδοτήσεις που παρέχει η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην ΕΕ.

Αύξηση του κόστους ενέργειας, πληθωρισμός, ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και κρατικές επιδοτήσεις που ευνοούν τις χώρες που διαθέτουν ισχυρό δημοσιονομικό χώρο, όπως η Γερμανία και δευτερευόντως η Γαλλία και η Ολλανδία.

Κρατικές ενισχύσεις και οικονομική διακυβέρνηση: Οι ελέφαντες στο δωμάτιο

Στον απόηχο της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κομισιόν έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι από τα 733 δισ. ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2022 μέχρι φέτος, τα μισά χρήματα τα διέθεσε η Γερμανία σε εγχώριες εταιρείες της.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προέβλεπε δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3%, και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει εκ νέου τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο αυριανό ECOFIN. Οι προσπάθειες να βρεθεί συναίνεση ώστε να επικαιροποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν πέσει στο κενό καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες διαφωνούν στην ουσία.

Η Γερμανία ζητεί σαφείς αναφορές στη μείωση του δημοσίου χρέους και στα ελλείμματα, ενώ η Γαλλία βρίσκεται πλησιέστερα στην πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει μεν τη μείωση των χρεών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά, βάσει αναλύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια στιγμή, κράτη – μέλη όπως η Ιταλία και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος ή έστω να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιείκεια.

Πάσκαλ Ντόναχιου (πρόεδρος Eurogroup): Δεν υπάρχει κίνδυνος βαθιάς ύφεσης στην Ευρωζώνη

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου δήλωσε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουν οι υπουργοί καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και ότι η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική.

Ωστόσo, όπως τόνισε ο ίδιος, παρόλο που «είδαμε επίσης μια επιβεβαίωση κάποιας απώλειας δυναμικής στην οικονομία μας και θα λάβουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση για αυτούς τους οικονομικούς δείκτες», η «Ευρωζώνη συνεχίζει να παραμένει ανθεκτική και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, από 4,3 τον Σεπτέμβριο κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η μείωση του πληθυσμού δεν θα είναι γραμμική και θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι ο συντονισμός της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι ακόμη πιο σημαντικός και η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 21 Νοεμβρίου τα συμπεράσματά της, αξιολογώντας λεπτομερώς τα σχέδια προϋπολογισμών σε σχέση με τις συστάσεις που ενέκρινε το συμβούλιο τον Ιούλιο, δίνοντας βάση σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Δεύτερον, την απόσυρση των μέτρων ενεργειακής στήριξης και τρίτον εάν ισχύουν οι εθνικά χρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξαν έως τέλους οι πωλητές – Διψήφιο ράλι στο «comeback» της Intralot

Patmos Aktis: Συμφωνία Καραμούζη με τη Marriott International για το ξενοδοχείο στην Πάτμο (pics)

Συνέδριο ΔΕΣΦΑ: Το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Ελλάδας για απανθρακοποίηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα