Eurogroup: Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειωθεί το αφορολόγητο όριο

του Μάριου Ροζάκου

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να διευρύνει τη φορολογική βάση, δηλαδή να μειώσει το αφορολόγητο όριο από το 2020, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του σημερινού Eurogroup για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, το κείμενο προχωρά σε αναλυτική αναφορά στις κυριότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και τονίζει: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική

δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστούν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η συλλογή των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι προσωρινό και θα λήξει στο τέλος του 2019, όπως έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η σημερινή απόφαση του Eurogroup στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές, γεγονός που έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup, τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Βουκουρέστι. «Ενθαρρύναμε, ωστόσο, τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα υλοποιεί την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Eurogroup

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο

Για ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές για τη συνέπεια της Ελλάδας έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος επίτροπος, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στέλνει ηχηρό σήμα ότι η χώρα σέβεται τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει τη στήριξη του.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας» τόνισε.

Regling (ESM): Η Ελλάδα εφάρμοσε ακριβώς αυτά που έχουμε συμφωνήσει - Τα 978 εκατ. είναι μεταφορά κεφαλαίων και όχι δόση

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του νόμου για την πρώτη κατοικία, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα ο νόμος για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Regling.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει την Ελλάδα».

Coeure (EKT): Θετικά στοιχεία στο νόμο για την α' κατοικία - Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή του

Πολλή δουλειά έχει γίνει από τις ελληνικές αρχές το τελευταίο διάστημα, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Benoit Coeuré.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Ελλάδα για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες αναφορικά με το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και των κατασχέσεων.

Όπως υποστήριξε, ο νέος νόμος Κατσέλη, μπορεί να υποστηρίξει την περαιτέρω μείωση των NPLs στην Ελλάδα. Υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η δέσμευση των αρχών για την βραχύβια διάρκεια αυτού του μέτρου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2019.

Σημείωσε μάλιστα πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurogroup, Χαιρετίζουμε,Eurogroup, chairetizoume