Eurogroup: Τεστ αντοχής για τις οικονομίες και το μέλλον των μέτρων στήριξης

Πότε σταματούν τα μέτρα στήριξης και με ποιους όρους θα εφαρμοστούν τα μέτρα ανάκαμψης, συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι στόχοι για 3,5% πρωτογενή τα πλεονάσματα έχουν ανασταλεί και φέτος και για το 2022, αλλά το Eurogroup καλείται να εξετάσει την σταδιακή απόσυρση των εκτάκτων μέτρων στήριξης του 2020 και την αντικατάστασή τους με πιο μόνιμα μέτρα.

“Στο ζύγι” μπαίνουν οι τελευταίες εκθέσεις της Κομισιόν για

το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Για τη χώρα μας που τελεί υπό αυξημένη εποπτεία, η 9η έκθεση των θεσμών περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup σήμερα. Αν και δεν συνδέεται άμεσα με εκταμίευση κερδών (SNP’s & ANFA’S) η συγκεκριμένη έκθεση αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης, αποδίδοντας όποιες τις καθυστερήσεις στην πανδημία.

Ωστόσο έμφαση δίνονταν και στο μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από τις προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα και τον κίνδυνο πτωχεύσεων.

Για το λόηο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των «σκληρών» του Βορρά. Τα πρώτα μηνύματα καταφτάνουν ήδη και «δείχνουν» προς τις χώρες του Νότου να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και όχι …άμετρη στήριξη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα μάλιστα, o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα, σε ενημερωτικό σημείωμα προς το κοινοβούλιο της χώρας του, επισημαίνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη. Αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτελεστεί σε αρκετούς τομείς, επισημαίνει όμως και ότι «η κρίση COVID-19 αυξάνει την οικονομική και δημοσιονομική επιβάρυνση της Ελλάδος, αυξάνοντας έτσι και την ανάγκη μακροπρόθεσμης εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων» με στόχο να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας από πλευράς του θα αναφερθεί στις επιτυχείς εκδόσεις κρατικών τίτλων, στα ικανά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα και στην απόδοση που έχουν τα μέτρα στήριξης, αποφεύγοντας τα χειρότερα για τη χώρα και διαψεύδοντας ευχάριστα  (προς ώρας τουλάχιστον) τις «μαύρες προβλέψεις»  των διεθνών οργανισμών που προέβλεπαν διψήφιο ποσστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Έναρξη επιχείρησης με ένα email ή βιντεοκλήση

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η αύξησή του

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Το ελληνικό portfolio του κροίσου στα ακίνητα και τα επόμενα deals

Keywords
Τυχαία Θέματα