Eurogroup: «Τυπική διαδικασία» η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα

της Σοφίας Ζαφείρη

Την αίσθηση ότι το σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει μία τυπική και άνευ ιδιαίτερης σημασίας υπόθεση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, επιβεβαίωσαν με δηλώσεις του κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, προσερχόμενα στο κτήριο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Περισσότερο φειδωλός όλων – πιθανώς γιατί έχει και το δικό του «πρόβλημα» για το κατά πόσο θα παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup- εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ουσιαστικά δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το ελληνικό ζήτημα.

Επιβεβαίωσε,

απλά, ότι πριν από τη συνεδρίαση είχε συνάντηση με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη και μάλιστα αστειευόμενος προς Έλληνα δημοσιογράφο που του απηύθυνε την ερώτηση, τόνισε χαριτολογώντας «βλέπω όλα τα ξέρετε». Όσο για τη συνάντηση περιορίστηκε να δηλώσει πως «όντως υπήρξε συνάντηση, όπως συμβαίνει συχνά πριν από κάποια Eurogroup. Θα ενημερώσω πρώτα το Eurogroup για την όλη υπόθεση και κατόπιν εσάς».

Τον κλασσικό ρόλο του «φίλου της Ελλάδας» διαδραμάτισε για μία ακόμη φορά ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμη και για... success story! Όπως υποστήριξε αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Δεν δίστασε να δώσει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα κινήσεις της, δηλώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει σε πολλούς τομείς, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα success story. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα στους επενδυτές ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Φυσικά, όμως, με δεδομένο τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για συγκεκριμένα ζητήματα δεν παρέλειψε να τονίσει ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει κάνει πράγματα. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτή η κυβέρνηση με τη φιλική πίεσή μας έχει προχωρήσει σε αυτές. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να κλείσει η αξιολόγηση», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη, καθώς «είναι ένας θεσμός που αποτελεί εγγυοδοσία για την επιτυχία του προγράμματος. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα».

Πάγο σε όποιους περίμεναν ότι το σημερινό Eurogroup θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια θετική εξέλιξη, έβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να απασχολήσει για πολύ ώρα την συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Η πρώτη του δήλωση ήταν ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», ενώ έσπευσε να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν θα μας απασχολήσει και πολύ σήμερα».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι «Η τρόικα θα πρέπει να φθάσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να φθάσει στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πότε τηρούνται. Κατόπιν πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει διαφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή . Πάντως σήμερα δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα αυτό πολύ ώρα».

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με όσα ίσχυαν το 2015 εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Υπογράμμισε, πάντως, «ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο, πιστεύω πως η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουμε, να δείξουμε το δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε πως «κάποια στιγμή όμως οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και όχι μόνο να δίνουν οδηγίες στους άλλους, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και το δράμα που ζήσαμε, η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερότητα και οι επενδυτές να βλέπουν καθαρά, αυτό πρέπει να δούμε σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα