FAZ: Η Ελλάδα δεν δίνει την ονομασία «Μακεδονία» γιατί αυτό θα έπληττε το υγιές εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων


Εκτενέστατο άρθρο για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πρώτα τα καλά νέα: Η δυσάρεστη διαμάχη για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας βρίσκεται πιο κοντά σε λύση παρά ποτέ. Τα κακά νέα: αυτό δεν σημαίνει

σε καμία περίπτωση ότι βρίσκεται όντως κοντά σε λύση».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «το αντικείμενο της διαμάχης είναι το ίδιο τα τελευταία 25 χρόνια και παραπάνω. Η Ελλάδα δεν θέλει να αφήσει τη Μακεδονία να λέγεται Μακεδονία, γιατί ένα τέτοιο όνομα κράτους θα έπληττε την ελληνική ιστορία και το υγιές εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων. Γι' αυτό η Αθήνα παρεμποδίζει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι μόνο οι ίδιοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους το όνομα 'Μακεδονία', διότι αυτό που μετέφερε ο Μέγας Αλέξανδρος δια πυρός και σιδήρου στον κόσμο είναι εντέλει ο ελληνικός πολιτισμός. Αυτή είναι εν συντομία η ελληνική θέση. Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικά χρόνια από συνομιλίες αμερικανών διπλωματών, πολλοί έλληνες πολιτικοί παραδέχονται σε εμπιστευτικές συζητήσεις ότι η επίσημη στάση της Αθήνας στο θέμα του ονόματος είναι παράλογη, αλλά όπως συμβαίνει συχνά όταν έχεις κολλήσει μια φορά σε μια παράλογη ιδέα, δεν μπορείς να την εγκαταλείψεις έτσι απλά χωρίς να χάσεις το κύρος σου.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν υπέκυψαν στο πολιτικό αυτό ντελίριο. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Τσίπρα και το κυβερνών κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ για αρκετά πράγματα, αλλά δεν ήταν ποτέ η αιχμή του δόρατος της εθνικιστικής-αρχαΐζουσας ευφορίας στο ζήτημα για το όνομα. Τσίπρας και Κοτζιάς αναγνωρίζουν ότι η διαρκής παρεμπόδιση από ελληνικής πλευράς της ενσωμάτωσης της μικρής γειτονικής χώρας στη Δύση δεν ενισχύει τη σταθερότητά της (σ.σ. πΓΔΜ). Και σίγουρα η αβεβαιότητα στα Βαλκάνια δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Τσίπρας και Ζάεφ στο εσωτερικό, με διαδηλώσεις και στις δυο χώρες. Και σε πολιτικό επίπεδο όμως τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως εξηγεί ο συντάκτης: Ο Ζάεφ έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας ενώ ο Τσίπρας χρειάζεται την αντιπολίτευση αφού ο κυβερνητικός του εταίρος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε λύση που φέρει το όνομα Μακεδονία.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται σε διαρροές που θέλουν τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο. «Ελληνικά ΜΜΕ παραπέμπουν σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα που είπε ότι προφανώς τα Σκόπια δεν είναι διατεθειμένα να τηρήσουν τα ήδη συμπεφωνημένα μεταξύ υπουργών Εξωτερικών. 'Έτσι λιγοστεύουν οι ελπίδες για συμφωνία τις επόμενες μέρες'. Αυτό δεν συνιστά ακόμη την οριστική αποτυχία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια αποτυχία χωρίς εθνικιστική συνέργεια. Και αυτό μετά θα ήταν πράγματι μια μεγάλη δυστυχία για τα δυο κράτη και για την περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα