Fitch: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β από Β- με θετική προοπτική

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε την αναβάθμιση της ελληνικού αξιόχρεου κατά μία κλίμακα, σε Β από «Β-» με θετική προοπτική.

Η εν λόγω κίνηση, που ήταν αναμενόμενη, συνδέεται με τη θετική πορεία της τρίτης αξιολόγησης και των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, η αναβάθμιση, γίνεται λίγο πριν το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας

όπου θα εξετασθεί η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο και η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β από «Β-». Η Fitch είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από «CCC» σε «B-» στις 18 Αυγούστου του 2017 με θετικό outlook. Τότε, ο οίκος διατύπωνε την εκτίμηση ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί.

Ο Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα βελτιωθεί, βασιζόμενη στη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν για να εφαρμοσθούν έως το 2020.

Οι προσδοκίες μίας ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιορίζει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευθεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει ο οίκος.

«Η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018», σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία "υβριδική καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής, σημειώνει ο οίκος. «Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018», προσθέτει ο Fitch.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν την εστίασή τους αναφορικά με τους όρους πολιτικής για την Ελλάδα από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους στη σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Fitch, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις με κυριότερη την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία παρέμειναν σε επίμονα υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 50% των ακαθάριστων δανείων στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα