Fitch: Δημοσιονομική υπεραπόδοση στην Ελλάδα

Για δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για δεύτερη συνεχή χρονιά δείχνει τη προσήλωση των ελληνικών Αρχών στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε σχετική έκθεση για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στα στοιχεία για το πλεόνασμα,

σημειώνοντας ότι «αυτό στηρίζει την προσδοκία για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της ελάφρυνσης του χρέους που έχει μπει στο τραπέζι Ελλάδας-πιστωτών», όπως τονίζει.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο οίκος αναφέρει ότι περίμενε ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος του ESM για 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο απέδιδε στα υψηλότερα των αναμενόμενων έσοδα και στον περιορισμό των δαπανών. «Αυτό ευθυγραμμίζεται με την άποψή μας ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε 'Β' το Φεβρουάριο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εκτιμά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υποχωρήσουν κάτω από τους στόχους μετά το 2020, ενώ για το χρέος, υποστηρίζει ότι έφτασε σε «ταβάνι» το 2016 και πλέον θα υποχωρήσει.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι θα φτάσει στο 137% του ΑΕΠ έως το 2025, με μια υποτιθέμενη, μέση ετήσια αύξηση 3,5% του ονομαστικού ΑΕΠ που δεν λαμβάνει υπόψιν τυχόν ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα. Το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του χρέους στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026.

Για τη φύση της κρίσης στην Ελλάδα, αναφέρει ότι είναι διαρθρωτική κι όχι κυκλική.

Keywords
Τυχαία Θέματα