Funds από τα Βαλκάνια αναζητούν ευκαιρίες σε ελληνικές start up

Κάποτε ίσως έμοιαζε με ανέκδοτο. Πλέον όμως το να έρχονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι venture capital από βαλκανικές χώρες αναζητώντας ευκαιρίες όχι μόνο δεν είναι ανέκδοτο, αλλά μία πραγματικότητα που υπογραμμίζει τις τεκτονικές αλλαγές και τις διαταράξεις που φέρνει στη mainstream επιχειρηματική σκηνή η σημαντική άνοδος και δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Περισσότερο βέβαια δείχνει και το εύρος των ευκαιριών που υπάρχουν για νέες

ιδέες, μια και τα κανάλια χρηματοδότησης αυξάνονται.

«Η ελληνική startup σκηνή παρουσιάζει μία πολύ δυναμική άνοδο τα τελευταία δύο χρόνια και μας ενδιαφέρει πολύ», λέει στο «business stories» ο Στεφάν Γκάντσεφ, εταίρος της LAUNCHub Ventures με έδρα τη Σόφια. Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη σε 35 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, ενώ φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα 70 εκατ. ευρώ σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης από angel investors, funds και κυρίως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι η τελευταία έχει εξελιχθεί σε «αιμοδότη» όλης της startup σκηνής σε περιοχές της Ευρώπης που δείχνουν να είναι υποχρηματοδοτούμενες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και οι βαλκανικές αγορές. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο κ. Γκάντσεφ, με τα κεφάλαια αυτά η LAUNCHub Ventures έχει βάλει ως στόχο να επενδύσει σε ακόμη 25 «early stage» startups μέσα στην επόμενη τετραετία. «Ενα τμήμα απ’ αυτές ίσως να είναι και ελληνικές», σημειώνει ο ίδιος, ο οποίος παρακολουθεί στενά το ελληνικό οικοσύστημα.

Ηδη η LAUNCHub Ventures έχει κάνει την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα, αφού συμμετείχε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης (Series A), ύψους 2,6 εκατ. της εταιρείας Ferryhopper. Η τελευταία είναι μία επιχείρηση που έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την οποία συνίδρυσαν πριν από λίγα χρόνια οι κύριοι Χρήστος Σπαθαράκης, Βασίλης Λαχανάς και Παναγιώτης Σαράφης. Μάλιστα από το 2019 έχουν εισέλθει επίσης ως επενδυτές στη Ferryhopper το ελληνικό Metavallon VC, αλλά και το easygroup του Στέλιου Χατζηιωάννου.

«Αυτή τη στιγμή κοιτάμε άλλες 2-3 ελληνικές startups», λέει ο κ. Γκάντσεφ σημειώνοντας ότι η εταιρεία του θέλει παράλληλα να ενισχύσει και το στελεχιακό της δυναμικό με προσλήψεις κυρίως από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου διατηρεί γραφεία.

Ζυμώσεις

Ενδιαφέρον για την ελληνική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων επιδεικνύει και το South Central Ventures, όπως λέει στο «b.s.» η εταίρος του Ελι Ζαμπέφσκα. Πρόκειται για το μοναδικό venture capital fund στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο έχει αντλήσει και διαχειρίζεται περί τα 40 εκατ. ευρώ και επενδύει σε early stages startups με «οροφή» τα 3 εκατ. ευρώ.

«Εχουμε γραφεία στα Σκόπια, στο Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ και επενδύουμε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχοντας ήδη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό μας μέσω του Εnterprise Innovation Fund (ENIF) 26 εταιρείες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποια επένδυση, αλλά ξεκινάμε να την παρακολουθούμε πιο στενά με την προοπτική να εντοπίσουμε ευκαιρίες», συμπληρώνει.

Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Γκάντσεφ βρέθηκαν μαζί με άλλους εκπροσώπους Venture Capital Funds, από τα Βαλκάνια (κυρίως τη Βουλγαρία όπου έχει δημιουργηθεί μια αξιοσημείωτη βάση από venture capitals και ένα ανερχόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων), στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης τεχνολογίας Beyond 4.0, που επιχειρεί να ξαναβάλει στον χάρτη των εκθέσεων και των περιφερειακών συνεδρίων την ελληνική τεχνολογική σκηνή εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λείπει από αντίστοιχες μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond 4.0 υπήρξαν πολλές συναντήσεις μεταξύ παραδοσιακών και νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, δημόσιων φορέων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τεχνοβλαστών κ.ά. Στόχος ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και κυρίως η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας (matchmaking) μεταξύ τους.

Μάλιστα για πολλά χρόνια μετά την Infosystem, επίδοξοι επιχειρηματίες βρέθηκαν στην Beyond 4.0 παρουσιάζοντας λύσεις και εφαρμογές, κυρίως του τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικά του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Ως οργανισμός αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι κάθε ενέργεια, κάθε event, κάθε έκθεση να έχει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Και μία εμπορική έκθεση, που θέλει να γίνει σημείο αναφοράς στο κομμάτι του ΑΙ και της τεχνολογίας, είναι μονόδρομος να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και νομίζω πως αυτό το καταφέραμε», λέει ο κ. Μιχάλης Στάγκος, επικεφαλής της Industry Disruptors Game Changers (IDGC), εκ των συνδιοργανωτών της έκθεσης μαζί με τη Helexpo-ΔΕΘ και τη B-Best. «Θέλαμε να φέρουμε και φέραμε κοντά τους διαφορετικούς stakeholders του επιχειρηματικού οικοσυστήματος για να γίνουν δουλειές.

Η πρώτη έκθεση Beyond 4.0 ήταν μία πετυχημένη άσκηση, αφού και γεγονότα δημιούργησε με τις ανακοινώσεις στο συνέδριο εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ενός μεγάλου προγράμματος 300 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων και τις ζυμώσεις που έγιναν μεταξύ των εταιρειών αλλά και της startup σκηνής.

Ειλικρινά πιστεύω πως βρισκόμαστε στο tipping point όπου η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει. Εχουμε επενδύσεις από μεγάλες πολυεθνικές, προωθούμε το οικοσύστημα οργανώνοντας τα μέσω του Elevate Greece, έχουμε δεύτερης και τρίτης γενιάς funds που επενδύουν, έχουμε ταλέντο κ.ο.κ. Εφόσον όλα αυτά κεφαλαιοποιηθούν τότε θα έχει μία δυναμική εξελικτική πορεία η χώρα», τονίζει.

Διαβάστε ακόμη

Συγχωνεύσεις εταιρειών ή spin-off αποσχίσεις; Το debate των Ελλήνων εφοπλιστών στη Wall Street

G20: Ιστορική συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Bild: Έντονη κριτική στην Κριστίν Λαγκάρντ – Η «κ. Πληθωρισμός» αδιαφορεί για τους πολίτες

Keywords
Τυχαία Θέματα