Glencore: Επαναγοράζει μετοχές $1 δισ. για να... εξευμενίσει τους επενδυτές

Με επιστροφή ρευστού στους μετόχους προσπαθεί η Glencore αφενός να στηρίξει τη μετοχή της και αφετέρου να μειώσει τη νευρικότητα που προκάλεσε στους επενδυτές της η είδηση ότι η εταιρεία μπαίνει στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κολοσσός εξόρυξης

και εμπορίας πρώτων υλών ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους έως και 1 δισ. δολαρίων. Μένει να φανεί εάν αυτό θα είναι αρκετό να επαναφέρει την ηρεμία τουλάχιστον έως ότου γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές για την υπόθεση, που αφορά τις δραστηριότητες της Glencore στη Νιγηρία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία.

Η μετοχή της Glencore σημείωσε τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις μετά την ανακοίνωση της Τρίτης ότι τελεί υπό αμερικανική έρευνα. Η μετοχή έχει σημειώσει πτώση 18% φέτος και βρίσκεται κοντά σε χαμηλό ενός έτους.

Η διεξαγωγή της έρευνας είχε ως συνέπεια να «σβήσουν» περί τα 5 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Glencore.

Οι δραστηριότητές της στο Κονγκό, όπου διαχειρίζεται τεράστια ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου, βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο, ενώ η εταιρεία φέρεται να αντιμετωπίζει έρευνα και από τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές για τη συνεργασία της με τον δισεκατομμυριούχο Νταν Γκέρτλερ, στενό φίλο του προέδρου του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η επαναγορά θα χωριστεί σε δύο κομμάτια: Στις 7 Αυγούστου θα επαναγοραστούν ίδιες μετοχές αξίας 350 εκατ. στερλινών και οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια της Citigroup, που ενεργεί ως = χρηματιστής της Glencore.

Keywords
Τυχαία Θέματα