Grecotel: Σε ρόλο «λευκού ιππότη» για το συγκρότημα Gelina στην Κέρκυρα

Της Στεφανίας Σούκη

Σε τριμερή επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας, στις 26 Μαρτίου πρόκειται να συζητηθεί το μέλλον του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Gelina, από τα μεγαλύτερα στην Κέρκυρα, με ένα δυναμικό άνω των 1.500 κλινών, το οποίο ωστόσο, λίγο πρίν το άνοιγμα της θερινής σεζόν του 2018, είναι ακόμη στον «αέρα».

Το συγκρότημα, της εταιρείας Νησί Φαιάκων Α.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπο το τελευταίο διάστημα με ουκ ολίγα προβλήματα, με τη διοίκηση της οικογένειας Χαρλαύτη να αναζητεί

λύση μέσω της δικαστικής οδού όσο και με τη συνδρομή, στο ρόλο του «λευκού ιππότη», του ομίλου της Grecotel του Ν. Δασκαλαντωνάκη, την ίδια στιγμή που η βασική πιστώτρια τράπεζα, η Alpha Bank φαίνεται να ασκεί πιέσεις ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Στην παρούσα φάση, το σκηνικό παραμένει θολό και όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι ανοικτά για το συγκρότημα, με τους εργαζομένους από την πλευρά τους να ζητούν οριστικές απαντήσεις για το αν τελικά το Gelina θα περάσει στα χέρια της Grecotel αλλά και αν θα λειτουργήσει κανονικά για τη θερινή σεζόν. Επισημαίνεται εδώ ότι, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο newmoney.gr, το συγκρότημα στην περιοχή της Αχαράβης στη Βόρεια Κέρκυρα, φιλοξενεί σε ετήσια βάση, κατά τη θερινή περίοδο από το Πάσχα έως τα τέλη Οκτωβρίου περί τους 26.000 τουρίστες κάτι λιγότερο από τους μισούς (περί τις 60.000) που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή κατά το ίδιο διάστημα.

Σημειωτέον ότι εκτός του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος προβάλλει τώρα ως ο βασικός ενδιαφερόμενος για το Gelina, κατά το παρελθόν, προ τριετίας, είχε εκφράσει ενδιαφέρον και η Ikos ResortS, του ομίλου Sani-Ikos. Το deal τελικά ναυάγησε και η Ikos προχώρησε, ως γνωστόν, σε συμφωνία για το συγκρότημα του ομίλου Χανδρή στην περιοχή της Δασσιάς, και πρόκειται να ανοίξει τον ερχόμενο Μάιο το νέο μέλος της αλυσίδας, το νέο Ikos Dassia, πλήρως ανακαινισμένο σε μία επένδυση 110 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας, οι 200 περίπου εργαζόμενοι του Gelina, επισημαίνουν ότι παρακολουθούν «με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος , αλλά και της καταβολής σ αυτούς των οφειλομένων από έτη αποδοχών».

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ήδη από το φθινόπωρο του 2017 διαχέεται έντονη φημολογία τόσο στους εργαζόμενους , όσο και στους κατοίκους- επαγγελματίες της ευρύτερη περιοχής ότι οι εξελίξεις στο ξενοδοχείο είναι δυσοίωνες, ότι υπάρχει κίνδυνος μη λειτουργίας για το 2018 , ότι υπάρχει ενδεχόμενο πτώχευσης κ.τ.λ. «που αναστάτωσαν ως ήταν λογικό τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους δεκάδες επαγγελματίες της Αχαράβης που εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους επιβίωση από την λειτουργία του ξενοδοχείου αυτού».

Κατά την συμφιλιωτική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 ο διευθυντής του ξενοδοχείου διαβεβαίωσε ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση θα λειτουργήσει κανονικά το 2018 καλύπτοντας όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις , ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση της με μεγάλο ξενοδοχειακό ομιλο.

Υστερα από τη νέα φημολογία ότι το ξενοδοχείο πιθανόν να μην λειτουργήσει το 2018, οι εργαζόμενοι προσέφυγαν εκ νέου στο ΣΕΠΕ τον Δεκέμβριο ζητώντας νέα συμφιλιωτική διαδικασία η οποία ορίστηκε για 17/1/18.

Στις 16/1/18 η εταιρεία ΝΗΣΙ ΦΑΙΑΚΩΝ απαντώντας στο ΣΕΠΕ και το σωματείο των εργαζομένων σχετικά με την πρόσκληση για συμφιλιωτική διαδικασία, ζήτησε να μην συγκληθεί διότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο και την τράπεζα και ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Διαβεβαίωσε παράλληλα με την ίδια επιστολή, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ότι η λειτουργία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

«Ένα μήνα μετά καμία ενεργεία δεν έχει γίνει προς της κατεύθυνση της προετοιμασίας ανοίγματος του ξενοδοχείου , ενώ νέες φημολογίες διαχέονται από κύκλους της επιχείρησης για εμφάνιση προβλημάτων στην λειτουργία και ορατό κίνδυνο να μην λειτουργήσει λόγω εμπλοκής με την τράπεζα», αναφέρεται στην επιστολή των εργαζομένων προς το υπουργείο.

«Σε συνέχεια της παραπάνω φημολογίας έρχεται να εντείνει την ανησυχία μας και η δήλωση του δικηγόρου της εταιρείας στις 7/3/18 ενώπιον του δικαστηρίου Κέρκυρας (κατά την εκδίκαση ποινικής δίκης για οφειλές προηγουμένων ετών) περί έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων για υπαγωγή της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα, χωρίς όμως να προσκομίσει κανένα σχετικό έγγραφο.

Επειδή βρισκόμαστε σε μια περίπτωση που προφανώς είναι ρευστή και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη αγωνία στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, επιπλέον, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι έχουμε ασφαλή πληροφόρηση ώστε να καθορίσουμε ως εργαζόμενοι την δική μας τακτική για την προστασία των δικαιωμάτων και των αποδοχών, επειδή προφανώς εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες στην υπόθεση GELINA ( τράπεζα, ξενοδοχειακός όμιλος, δικαιοσύνη) και είμαστε προ των πυλών για έναρξη της τουριστικής σαιζόν, αν είναι κάτι να σωθεί, πρέπει έγκαιρα να υπάρξει παρέμβαση».

Το συγκρότημα Gelina περιλαμβάνει το 5άστερο Gelina Village Resort & Spa, το Corfu Nostos mare Hotel, το Basilia Hotel και το Hydropolis Waterpark. To Gelina Village Resort & Spa είναι κατασκευασμένο σε μία έκταση 113 στρεμμάτων με μία δυναμικότητα 1500 κλινών, το Basilia Hotel 4 αστέρων έχει δυναμικότητα 66 κλινών και το Corfu Nostos Mare έχει δυναμικότητα 108 κλινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα