Grelaspe τώρα, μετά το Grexit και το Grecovery

Χάνδακας, δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Η έλλειψη ρευστότητας είναι μεγάλη. Η οικονομική κατάσταση οδηγεί στη χρήση παράλληλων νομισμάτων. Η μαύρη μονέδα, τα σεζίνια και τα κατρίνια είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έναρξη του ανταλλακτικού εμπορίου.

Τα χαρακτηριστικά της οικονομίας έχουν πολλές αναλογίες μέσα στην πάροδο των χρόνων. Αν, όμως, φτάσουμε ποτέ σε μιας μορφής Grexit, θα πρέπει πρώτα να περάσουμε από την παντελή έλλειψη ρευστότητας.

Εξάλλου μετά το Grexit και το Grecovery έρχεται τώρα το Grelapse που σημαίνει

υποτροπή αλά Ελληνικά κατά το δοκούν και πλασαρίστηκε από τη Goldman σε έκθεση της περασμένης Παρασκευής.
Δεν χρειάστηκε παρά η επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής για να κατακλυστούν τα διεθνή οικονομικά βήματα από αναλύσεις που επαναφέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο με αρνητικό πρόσημο. Το Χρηματιστήριο διαλύθηκε, τα ομόλογα κατέρρευσαν και η αγορά αρχίζει να παγώνει.

Οι εταίροι-πιστωτές έδειξαν ότι είναι αμείλικτοι. Επέβαλαν το άμεσο πολιτικό ξεκαθάρισμα και περιμένουν στη γωνία. Αναλύσεις μεγάλων τραπεζών, όπως η Deutsche Bank, προειδοποιούν ότι η Ευρώπη αυτή τη φορά δεν θα επηρεαστεί από την Ελλάδα, άρα εμείς μπορούμε να βουλιάξουμε μόνοι μας. Η HSBC έκανε λόγο για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει στάση πληρωμών, ενώ η Citi εστίασε στον ΣΥΡΙΖΑ ως παράγοντα αστάθειας για το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον.

Ακόμα και κορυφαίοι διεθνείς παράγοντες ομολογούν ότι αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων και το κενό που δημιουργείται σε σχέση με την πεπατημένη που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Η αγορά αναρωτιέται πώς σε μια οικονομία με τόσες εξαρτήσεις από τους εταίρους-πιστωτές στη χρηματοδότησή της θα μπορέσει να βρει σημεία ισορροπίας αν έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ευαγγελίζεται τόσο κραυγαλέα αντίθετες θέσεις.

Οπως είναι φυσικό, αρχίζει να επικρατεί κλίμα που ξεκινά από την αναστολή και την επιφύλαξη και φτάνει μέχρι την ανατροπή. Τα ζητήματα είναι τόσο πολύπλοκα που επί της ουσίας ανακινούν το ελληνικό ζήτημα το οποίο πιθανώς δεν θα έχει το ίδιο πολιτικό πλαίσιο με αυτό του 2012.

Το πρώτο θέμα που απασχολεί είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες, την ώρα μάλιστα που οι προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τις έφερναν σε τροχιά αναβάθμισης.

Κύκλοι προσκείμενοι στους οίκους αξιολόγησης εκτιμούν ότι σε φάση μετακίνησης κεφαλαίων το ποσό που μπορεί να καλυφθεί από τον ELA είναι της τάξης των 12-15 δισ. σε πρώτο στάδιο. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν μπορούν πια με την ίδια ευκολία να μετακινηθούν κεφάλαια, καθώς οι κανόνες προς δικαιολόγηση είναι πολύ αυστηρότεροι και για τις ξένες τράπεζες πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας σε σχέση με τις χρηματοδοτικές της ανάγκες που περνούν από μια νέα αναγκαία συμφωνία της όποιας νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές. Ο χρόνος, δε, θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Επομένως το παιχνίδι είναι πολύ πιθανό να πάει στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που ο τελευταίος θα πρέπει να επιλέξει να παίξει εκτός έδρας σαν έτοιμος από καιρό. Πόσο μπορεί να ρισκάρει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αν πάρει τα ηνία της εξουσίας απέναντι στους κανόνες που οι εταίροι πιστωτές προασπίζονται τόσο άκαμπτα μέχρι το τελευταίο όριο;

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα