H Deutsche "πιάνει πάτο" στα Tier 1

Ο John Cryan, Co-CEO της Deutsche Bank μίλησε για τον στιβαρό ισολογισμό της τράπεζας, μετά από την πρόσφατη κατάρρευση των μετοχών και των ομολόγων της εταιρείας. Κι όμως, σύμφωνα με έναν δείκτη, ο Cryan βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους ανταγωνιστές του.

Ο δείκτης μόχλευσης, το στάνταρ που ισχύει παγκοσμίως και το οποίο καθιερώθηκε από την Basel Committee on Banking Supervision,

μετά από την οικονομική κρίση του 2008, μετρά τα Τier 1 κάθε τράπεζας ως ποσοστό των συνολικών τους κεφαλαίων. Η Deutsche Bank, στο 3,5% βρίσκεται 0,5% πίσω από τον πιο κοντινό της ανταγωνιστή.

Η διαφορά μπορεί να είναι μικρή, αλλά για να... κλείσει, θα χρειαστεί κεφαλαιακή αύξηση 7 δισ. ευρώ ή άνοδο της τάξεως του 15%. Εναλλακτικά, η Deutsche Bank θα μπορούσε να απομειώσει τα κεφάλαιά της κατά 178 δισ. ευρώ μέσω διαφόρων χρηματοπιστωτικών κινήσεων. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει, αφού ήδη ακολουθεί τον κανόνα του ελάχιστου δείκτη 3%.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πάνε καλύτερα από τις ευρωπαϊκές, όσον αφορά τον δείκτη μόχλευσης, ο οποίος δεν υπολογίζει το ποσοστό ρίσκου των κεφαλαίων της εταιρείας. Κι αυτό επειδή οι τράπεζες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν μίνιμουμ 5% κι επειδή οι ρυθμιστές των ΗΠΑ είναι πολύ πιο επιθετικοί όσον αφορά την οικονομική κρίση για την συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η Νεοϋορκέζικη Citigroup βρίσκεται στην πρώτη θέση εν μέσω των επενδυτικών τραπεζών, στο 7,1%. Η Wells Fargo & Co βρισκόταν στο 7,8% τον Σεπτέμβριο.

Οι τράπεζες ενίστανται στη χρήση του δείκτη μόχλευσης, ο οποίος θα ισχύσει το 2018, αφού αντιμετωπίζει το ρευστό και τα επισφαλή ομόλογα σαν να είναι το ίδιο και το αυτό. Το παραδοσιακό μέτρο το οποίο καθιερώθηκε το 1988 και έχει υποστεί αρκετές αλλαγές λαμβάνει τα διάφορα ρίσκα υπόψη.

Το σύστημα πρωτοξεκίνησε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αποδείχθηκε πολύ λίγο, αφού εταιρείες όπως η Lehman Brothers Holdings και η Bear Sterns οι οποίες είχαν άψογους δείκτες μόχλευσης, κατέρρευσαν, αφού χρησιμοποιούσαν τις δικές τους μετρήσεις όσον αφορά το ρίσκο, κι έτσι τα ενυπόθηκα subprime τα οποία χρεοκόπησαν αντιμετωπίζονταν στον δείκτη ως ρευστό, αφού οι εταιρείες τα είχαν υπολογίσει χωρίς κανένα ρίσκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα