H Repsol εξαγοράζει από την Energean το 60% σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία
Μία νέα σελίδα ανοίγει στην προσπάθεια αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, καθώς η ισπανική Repsol συμφώνησε να εισέλθει στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Διαχειριστή. Λεπτομέρειες για το οικονομικό
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την συμφωνία εισόδου της Repsol στα οικόπεδα της Energean σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία, εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας. «Η τεχνογνωσία της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητες νέων ανακαλύψεων στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογούν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Μαθιό «η Energean έχει πρωταγωνιστήσει στον εγχώριο τομέα υδρογονανθράκων, τον οποίο και έχει αναπτύξει με την παραγωγή του Πρίνου, μέσω της εκτέλεσης σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων με την χρήση δικών της υποδομών. Εμείς δεν αρεσκόμαστε σε δημόσιες αναφορές περί «επαφών και συζητήσεων» χάριν εντυπωσιασμού, αλλά κλείνουμε και ανακοινώνουμε επίσημα μεγάλες συμφωνίες. Μετά την Third Point, την Kerogen, την BP, την EBRD, την Technip, την Schlumberger, η έλευση της Repsol στην Ελλάδα διευρύνει το σημαντικό ιστορικό της Energean στην σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών προστιθέμενης αξίας και στη συνεργασία με υψηλής ποιότητας και διεθνούς βεληνεκούς εταίρους που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Μέσω της ανάπτυξης των προσφάτως αποκτηθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ και σε συνδυασμό με τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργούν τα ερευνητικά σχέδια στη Δυτική Ελλάδα και στο Μαυροβούνιο, η Energean προχωρεί στην υλοποίηση του οράματος των ανθρώπων της να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Repsol σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018 καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2018/2019.
Η Repsol είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαθέτει και ένα από τα πλέον αποδοτικά δίκτυα διύλισης στην Ευρώπη. Έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, απασχολώντας πάνω από 24.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία επιχειρεί στο σύνολο της αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριοποιούμενη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, στη διύλιση, στις μεταφορές, στα χημικά, στους σταθμούς εξυπηρέτησης και στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων. Παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα διυλιστήριά της μπορούν να διαχειριστούν έως και 998.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επίσης διανέμει και πωλεί καύσιμα και λιπαντικά μέσω των 4.700 σταθμών εξυπηρέτησης που διαθέτει, εκ των οποίων η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ισπανία, όπου η εταιρεία ηγείται της αγοράς. Ένας από τους τομείς –κλειδιά για την εταιρεία είναι η τεχνολογική εξέλιξη, καθώς η Repsol έχει παρουσιάσει πολλά πρωτοποριακά έργα, τα οποία την έχουν καταστήσει ηγέτιδα στην ενεργειακή καινοτομία.
Οι χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας καλύπτουν συνολικά έκταση 8.547 τετρ. χιλιομέτρων, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ερευνητικούς στόχους για την Energean και έχουν στρατηγική σημασία για τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τα οικόπεδα αποτελούν τμήμα της ζώνης επωθήσεων των Ελληνίδων, η οποία περιλαμβάνει την ιδιαίτερα προσοδοφόρα Ιόνια Λεκάνη και την πλατφόρμα της Απουλίας, με ομοιότητες προς πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις στην Αλβανία. Συνολικά, πάνω από 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί μέσα σε αυτήν την περιοχή, κυρίως σε Αλβανία, Ιταλία και Κροατία.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Energean Oil & Gas.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Forever 21: Γιατί από αύριο θα μιλάει όλη η Αθήνα για αυτά
- Πώς χάθηκε η ευκαιρία για "συμφωνία πακέτο" αξιολόγησης και χρέους
- Η Σκωτία ζητά με επίσημη επιστολή δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
- Εκτός εξεταστικής για την Υγεία Κουρουμπλής, Ξανθός, Πολάκης – H πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
- Κατερίνα Διδασκάλου: «…Να αποκτήσουμε, επιτέλους, αίσθηση του μέτρου…»
- Πού "βλέπουν" το πετρέλαιο το 2017, 32 οικονομολόγοι και αναλυτές
- «Εντός της ημέρας νεότερα» για την επιστροφή των θεσμών
- H Repsol εξαγοράζει από την Energean το 60% σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία
- Σε αυτές τις χώρες μπορείς εύκολα να ιδρύσεις μια επιχείρηση
- Qatar Insurance: Eνισχύει την παρουσία της στο Λονδίνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- H Repsol εξαγοράζει από την Energean το 60% σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία
- Γαλλία: Στις 20 Απριλίου το ντιμπέιτ των υποψηφίων
- Γιατί οι Βρετανοί θα τρώνε πλέον πιο... ανθυγιεινά
- Κυριάκος – Φώφη: Να τελειώσει η αβεβαιότητα, να πάμε σε εκλογές
- Qatar Insurance: Eνισχύει την παρουσία της στο Λονδίνο
- Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Γερμανία
- ΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αυτά είναι τα επόμενα τεχνικά σημεία για την αγορά
- Κυβέρνηση: Εντός της ημέρας οι αποφάσεις για επιστροφή των κλιμακίων
- Danone: Προχωρά στην πώληση brand οργανικού γιαουρτιού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη-Γεννηματά: Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση
- ΒΕΘ: Πάνω από δύο βιοτεχνίες κλείνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη
- ΤτΕ: Ουσιαστικά αμετάβλητα τα επιτόκια στις νέες καταθέσεις
- Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών
- Πώς χάθηκε η ευκαιρία για "συμφωνία πακέτο" αξιολόγησης και χρέους
- Koμισιόν: Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών
- ΤτΕ: Ουσιαστικά αμετάβλητα τα επιτόκια στις νέες καταθέσεις
- Forever 21: Γιατί από αύριο θα μιλάει όλη η Αθήνα για αυτά
- Ν.Δ.: Η Γεννηματά συμφωνεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο
- ΒΕΘ: Πάνω από δύο βιοτεχνίες έβαζαν λουκέτο καθημερινά το α' τρίμηνο