H Wall Street προετοιμάζεται για μια «έκρηξη» δημόσιων προσφορών

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επιβάλλει επιμελώς κωδικό ντυσίματος στο εσωτερικό των κτηρίων του, επιμένοντας ακόμη ότι οι γενειάδες και τα μούσια πρέπει να διατηρούνται «κομμένα». Αλλά για μια μέρα την περασμένη εβδομάδα, οι χρηματιστές ήταν ντυμένοι με τζιν παντελόνια και τζάκετ.

Αυτό έγινε για τον εορτασμό της επιστροφής της Levi Strauss στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, μετά από μια περίοδο αποχής τριών δεκαετιών. Είναι επίσης μια υπενθύμιση των σκληρών μαχών

που διεξάγονται στις αγορές των ΗΠΑ μεταξύ εταιρειών για επιφανείς δημόσιες προσφορές, τραπεζιτών οι οποίοι θέλουν να τις αναλάβουν και μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που βιάζονται να πουλήσουν μετοχές πριν οι αγορές «βουτήξουν» και πάλι.

Οι δημόσιες προσφορές (IPOs) βρίσκονται εν μέσω μιας παγκόσμιας πτώσης, αλλά υπάρχουν περισσότερες από 300 αμερικανικές εταιρείες που ετοιμάζονται να μπουν στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ανάμεσά τους είναι μερικές από τις πιο αναμενόμενες και πολλά υποσχόμενες δημόσιες εγγραφές εδώ και χρόνια, όπως οι Uber και Lyft. Το μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης εμπόδισε πολλές εταιρείες από την υποβολή των αναγκαίων γραφειοκρατικών πράξεων νωρίτερα αυτό το έτος. Αλλά με το λαμπρό ντεμπούτο της Levi's – με κέρδη πάνω από 28% την επόμενη μέρα, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές ανακοίνωσαν ότι το παράθυρο του 2019 είναι ανοιχτό.

Η Pinterest, η πλατφόρμα κοινής χρήσης εικόνων, υπέβαλε τα σχέδιά της για μια IPO την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Lyft είναι πιθανό να είναι η επόμενη μεγάλη εταιρεία που θα μπε στη δημόσια χρηματιστηριακή αγορά.

Η εταιρεία ένα roadshow για τους επενδυτές την περασμένη Δευτέρα και η ζήτηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε οι τραπεζίτες της ήταν σε θέση να καλύψουν τα βιβλία παραγγελιών της σε περίπου 24 ώρες. Αναμένεται τώρα να πουλήσει τις μετοχές της πάνω από το εύρος των $62 έως $68 ανά μετοχή, σύμφωνα με τους FT.

Οι 300-κάτι αμερικανικές εταιρείες που σκοπεύουν να μπουν στο χρηματιστήριο αναμένεται να συγκεντρώσουν σχεδόν 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ η Goldman Sachs προέβλεψε ότι το συνολικό χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί θα μπορούσε να φτάσει τα 80 δισ. δολάρια το 2019.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο, αλλά υπάρχουν πολλοί «μονόκεροι» («unicorns) – σ.σ μια νεοσύστατη εταιρεία με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων - που σχεδιάζουν να καταθέσουν IPO και πιθανώς θα βρουν ένα δεκτικό κοινό. Μεταξύ αυτών είναι η εταιρεία μηνυμάτων Slack, η Airbnb και η Palantir, μια εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στην ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα