H Γερμανία σε ρόλο μεσάζοντα μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Γερμανία ζητά από την Ουκρανία να προχωρήσει σε νέα πρόταση επίλυσης της διαφωνίας με τη Ρωσία όσον αφορά την ομολογιακή χρεοκοπία των 3 δισ. δολαρίων, μετά από την άρνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πλευρές

ως μεσάζοντας, κάνει έκκληση στην Ουκρανία να συμβιβαστεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Η πιο πρόσφατη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος ήταν "μη αποδεκτή" επειδή εμπεριείχε όρους οι οποίοι ήταν χειρότεροι από τους παρόμοιους που δόθηκαν σε ιδιώτες δανειστές κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης των 15 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΟΙΚ.

Η προσπάθεια της Γερμανίας αποτελεί σημάδι πως η Ουκρανία προσπαθεί να έρθει σε μη-δικαστική λύση σε ένα πρόβλημα το οποία ξεκίνησε από τη στιγμή της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η κυβέρνησης της Μόσχας αρνήθηκε να λάβει μέρος στην αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους πέρυσι, επειδή ήθελε να έχει καλύτερους όρους από αυτούς των ιδιωτών δανειστών.

Από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν μπόρεσε να εξοφλήσει το ομόλογο στις 20 Δεκεμβρίου, η Ρωσία έχει απειλήσει προς δικαστική διαμάχη ενάντια της χώρας στη Μ. Βρετανία. Η κατάθεση της μήνυσης έχει καθυστερήσει, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της Ρωσίας Anton Silyanov. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν τον προηγούμενο μήνα πως είναι ανοικτές ως προς μία εξωδικαστική συμφωνία.

Η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να πληρώσει τη Ρωσία πλήρως βάσει του συμφώνου αναδιάρθρωσής της, το οποίο έχει επιτρέψει στη χώρα να δικαιούται πακέτο βοήθειας 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ έτσι ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία τη στιγμή που υπάρχει ακόμη σύγκρουση ενάντια των ανταρτών. Οι όροι της χρηματοδότησης επιτρέπουν, επίσης, στην Ουκρανία, να διαπραγματευτεί με βάση την καλή πίστη με τη Ρωσία όσον αφορά το προαναφερθέν ομόλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα