H Κομισιόν απορρίπτει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Την απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας αποφάσισε πριν από λίγα λεπτά η Κομισιόν και ζητά από την χώρα να επανακαταθέσει νέο σχέδιο. H Ρώμη έχει διορία τριών εβδομάδων ώστε να καταθέσει το αναθεωρημένο προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε για πρώτη φορά στα χρονικά τον προϋπολογισμό ενός κράτους.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε δήλωσε ότι δεν υπάρχει Plan B για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Οι Βρυξέλλες

επιμένουν στη μείωση του στόχου του ελλείμματος για το 2019 με την ιταλική κυβέρνηση να αρνείται παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού, με τον Ματέο Σαλβίνι να αναφέρει ότι "τα μέτρα για το εισόδημα του πολίτη και τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας δεν θα αλλάξουν", έστω και αν "είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό".

Η Ιταλία, μαζί με τις 18 άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, υπέβαλε τον προϋπολογισμό της προς έγκριση στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σχέδια για το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, έναντι του 0,8% που τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πριν από λίγο, ο STOXX 600 -1,37%, ο DAX -2,20%, o FTSE -1,08%, ο CAC -1,40% και o FTSE MIB -1,12% .

Κοντε: Δεν υπάρχει Plan B για τον προϋπολογισμό - «Όχι» σε αλλαγές στη βάση του σχεδίου μας

Τα περί ύπαρξης Plan B όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν τίθεται θέμα Plan Β σχετικά με τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Κόντε εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού. «Δεν μπορώ να δεχθώ αλλαγές στη βάση του προϋπολογισμού» τόνισε.

Σαλβίνι: Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις για τον προϋπολογισμό, αλλά δεν υποχωρούμε

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό εξέφρασε για ακόμα μία φορά, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

«Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε» δήλωσε και πρόσθεσε «ο μόνος θεσμός που μπορεί να βελτιώσει τον προϋπολογισμό είναι η ιταλική βουλή».

Ντομπρόβσκις: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας

«Η μπάλα είναι στιο γήπεδο της Ιταλίας. Έχουμε τρεις εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων με την Ιταλία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν σχετικά με τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της ευρωζώνης σχετικά με την πρωτοφανή απόφαση της Επιτροπής να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Η εμπειρία δείχνει ότι υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος δεν οδηγούν σε ανάπτυξη. Αντιθέτως κάνουν την οικονομία ευάλωτη» δήλωσε και τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση, συνειδητά, δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η Ευρωζώνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για να προσθέσει ότι «η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες που ισχύουν».

Μοσκοβισί: Η Ιταλία υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της

«Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης. Αυτό είναι το δικό της καθήκον και θα το πράξει εντελώς ελεύθερα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν οι στόχοι του προϋπολογισμού όχι μόνο στην οικονομία», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όσον αφορά το ιταλικό χρέος ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζετε ότι το ιταλικό χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Όσο μεγαλώνει το χρέος μίας χώρας τόσο πιο αδύναμη καθίσταται και τόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείρισή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα