Handelsblatt: ΔΝΤ και Ε.Ε. ερίζουν αναφορικά με τους όρους λιτότητας για την Αθήνα

Η έγκυρη οικονομική γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ ζητά χαλάρωση των στόχων για την Αθήνα, θεωρώντας μη ρεαλιστικά επί μακρόν τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% μετά το 2018, την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων.

«Ενώ το ΔΝΤ πιέζει για χαλάρωση των όρων λιτότητας, οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε όσο το

δυνατόν πιο φιλόδοξους στόχους. Στο πρόγραμμα βοήθειας προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει απ' το 2018 μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.


Τώρα όμως συζητείται τι ακριβώς εννοείται με το ''μεσοπρόθεσμα''. Γιατί μπορεί το Ταμείο θα θεωρεί εφικτό να πετύχει η Ελλάδα καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όμως οι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον η χώρα που βρίσκεται σε κρίση μπορεί να κρατήσει έναν τέτοιο ρυθμό για αρκετά χρόνια. Πόσο μάλλον που η ανάπτυξη είναι εξαιρετικά αναιμική κι η ανεργία πολύ υψηλή. Οι ειδικοί του ΔΝΤ θεωρούν ρεαλιστικότερο ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%. Το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε να επιμείνουν στους σκληρότερους όρους λιτότητας. Η κόντρα αναμένεται να μεταφερθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στην οποία θα μετάσχουν και εκπρόσωποι του Ταμείου.
Η ανυποχώρητη στάση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης -κυρίως δε του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- έχει έναν λόγο: όσο μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο γρηγορότερα θα πρέπει οι ευρωπαίοι να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας. Ειδάλλως η εξέλιξη θα είναι ακόμη πιο καταστροφική για τα δημοσιονομικά της χώρας."

Παράλληλα , όπως σημειώνει η Handelsblatt, το Ταμείο θέλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μάλιστα τους προσεχείς μήνες από τους ευρωπαίους για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, κάτι όμως στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά κυρίως το Βερολίνο – ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής βούλησης στην Αθήνα...

«Το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει γύρω στο 180% του ΑΕΠ. Γι' αυτό αξιώνει το ΔΝΤ να ελαφρύνουν οι Ευρωπαίοι το ελληνικό χρέος που σωρεύτηκε απ' τα ήδη καταβληθέντα δάνεια βοήθειας. Κυρίως αυτός που το απορρίπτει αυτό είναι ο Σόιμπλε, αφού δεν θα ήθελε να αποφασίσει για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους νωρίτερα απ' το καλοκαίρι του 2018, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Κι έτσι θα μπορέσει να αποφύγει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δέχθηκε να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, κάτι που θα διατηρήσει την πίεση στην Αθήνα, ώστε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις. Το Ταμείο θέλει, όμως, ήδη τους ερχόμενους μήνες συγκεκριμένες δεσμεύσεις απ' τις χώρες της ευρωζώνης αναφορικά με τα μέτρα που είναι έτοιμες να λάβουν το 2018. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων και πάγωμα των επιτοκίων στα τωρινά χαμηλά επίπεδα.

Το ΔΝΤ απειλεί ότι δεν μετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Τα χρήματα προέρχονται τώρα μόνον απ' τον ESM. Η καγκελάριος Μέρκελ κι ο Σόιμπλε έχουν υποσχεθεί ότι το ΔΝΤ θα μετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Και σ' αυτόν επιμένουν και πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Αυτό όμως καθιστά δύσκολο για Μέρκελ και Σόιμπλε να απορρίψουν τις αξιώσεις του ΔΝΤ.

Λόγω της περίπλοκης αυτής κατάστασης δεν αναμένεται να συμφωνήσουν εντός του τρέχοντος έτους οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ , όπως προβλεπόταν αρχικά. Αλλά η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να περιμένει για μετά τις γερμανικές εκλογές, διότι η Αθήνα θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα την άνοιξη του 2017.

Θεωρείται απίθανο να εγκρίνει η γερμανική βουλή την εκταμίευσης περαιτέρω δόσων απ' τον ΕSM χωρίς να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε τελική ανάλυση το ΔΝΤ αναμενόταν να συμμετάσχει μέχρι τα τέλη του 2015, όπως έλεγαν αρχικά. Και σύντομα θα έχει τρέξει το μισό πρόγραμμα προτού τηρηθεί αυτή η υπόσχεση».

Πηγή: Handelsblatt

Keywords
Τυχαία Θέματα