ICAP: Πτώση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποτελεί καίρια συνιστώσα του τομέα υγείας στη χώρα μας και καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα ειδών από προϊόντα αναλωσίμων (π.χ. επίδεσμοι, γάζες κλπ.) μέχρι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. μαγνητικοί, αξονικοί τομογράφοι κ.α.). Η συγκεκριμένη αγορά η οποία εμφάνιζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το 2009, καταγράφει έντονη υποχώρηση από το 2010 και μετά.
Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τελευταία Κλαδική Μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group
Ο κλάδος αποτελείται από μεγάλο πλήθος εισαγωγικών κυρίως εταιρειών, ενώ ολιγάριθμες είναι οι παραγωγικές επιχειρήσεις. Τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων (όπως αναλώσιμα, γάζες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, επιδεσμικό υλικό, υλικά τεχνητού νεφρού κ.α.). Ο μεγάλος όγκος και τα πλέον εξειδικευμένα προϊόντα (ορθοπεδικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, εμφυτεύματα κλπ.) είναι εισαγόμενα.
Η ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων προέρχεται κυρίως από τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια, τα ιατρεία κλπ. Επίσης, για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση προέρχεται άμεσα από τους τελικούς χρήστες.
Όπως αναφέρει ο Senior Consultant της ICAP Group, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος είχε την επιμέλεια της συγκεκριμένης έκδοσης, η εγχώρια αγορά σε αξία πωλήσεων και σε τιμές χονδρικής των ιατροτεχνολογικών προϊόντων γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης. Ωστόσο την περίοδο 2010-2015 η αγορά κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 12%.
Ο δημόσιος τομέας απορροφά, διαχρονικά, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, σε ποσοστό που εκτιμάται μεταξύ 65%-70% τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με την κατανομή της συνολικής αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το μεγαλύτερο μερίδιο καλύπτεται από τις κατηγορίες των In Vitro διαγνωστικών αντιδραστηρίων και αναλυτών, του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και των ορθοπαιδικών ειδών. Συνολικά οι τρεις αυτές κατηγορίες εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 48% του συνολικού μεγέθους αγοράς.
Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, επισημαίνει ότι τα τελευταία έτη οι διάφορες παρεμβάσεις για τη μείωση των δημοσίων δαπανών υγείας, όπως η διενέργεια κεντρικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, η λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, η μείωση των τιμών, τα Κ.Ε.Ν., η εφαρμογή clawback και rebate στους ιδιώτες παρόχους υγείας, επηρέασαν καίρια την εξέλιξη των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου. Επίσης, οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς δημοσίου, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε ορισμένες εταιρείες. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), μέτρο το οποίο προκάλεσε μεγάλες δυσχέρειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης των εξεταζόμενων προϊόντων και η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης, αποτελούν δυνατά σημεία για τον κλάδο, σε αντίθεση με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών (από την πλευρά κυρίως του δημοσίου τομέα) και την έντονη γραφειοκρατία στις προμήθειες του δημοσίου, τα οποία συνιστούν αδύνατα σημεία. Η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, η ταχεία εξέλιξη της ιατρικής διαγνωστικής τεχνολογίας, καθώς και η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, αποτελούν ευκαιρίες για τον κλάδο, ενώ ως απειλές μπορούν να εκληφθούν οι συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, οι συνεχείς περικοπές των δαπανών υγείας και η περιορισμένη ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά.
Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.
Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 94 επιχειρήσεων (εισαγωγικών και παραγωγικών) ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 2,5% το 2014/13. Αντίθετα, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1%. Οι συνολικές πωλήσεις τους παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα τη διετία 2013-2014 (οριακή αύξηση 0,7%), ενώ τα μικτά κέρδη μειώθηκαν ελαφρά (1,5%). Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη υποχώρησαν κατά 23,5% το 2014 σε σχέση με το 2013. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 10,3% το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 68 από τις 94 εταιρείες ήταν κερδοφόρες το 2014.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτή είναι μια θετική έκπληξη για την ελληνική οικονομία
- ICAP: Πτώση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων
- Επίθεση Συρίας κατά Σαουδικής Αραβίας για τα περί Plan Β
- Έκθεση – καταπέλτης από την κυβέρνηση Κάμερον για τις συνέπειες του Brexit
- Πού «κλείδωσε» τελικά το ύψος των αποδείξεων
- Φρίκη στη Μόσχα – Νταντά αποκεφάλισε το παιδί που φρόντιζε (video)
- Συνεχίζεται και τον Μάρτιο η απεργία- αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών για το ασφαλιστικό
- Θοδωρής Μαραντίνης: "Παντρεμένη έβγαλε τη βέρα της και μου την άφησε στην πίστα" [vds]
- To κινητό σας ξέρει ποιοί είστε και τί κάνετε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- ICAP: Πτώση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων
- To κινητό σας ξέρει ποιοί είστε και τί κάνετε
- Στο υπουργείο Πολιτισμού 98 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
- Κομισιόν: Με προτροπή Γιούνκερ στον Τσίπρα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό
- Τα hedge funds ποντάρουν στο πετρέλαιο, με φόντο την μείωση της παραγωγής
- Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κίνας μπαίνουν ελληνικές υπηρεσίες και προιόντα
- Παράσταση διαμαρτυρίας από επιστημονικούς φορείς στη ΓΓΠΣ
- Στην Καλαμάτα το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της Ελλάδας
- Βόλτα στον Εθνικό Κήπο με το μυαλό σε προσφυγικό και αξιολόγηση
- Τελευταία Νέα New Money
- ICAP: Πτώση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων
- Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κίνας μπαίνουν ελληνικές υπηρεσίες και προιόντα
- Β. Κορκίδης: Μεγάλης σημασίας η θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων
- Κομισιόν: Με προτροπή Γιούνκερ στον Τσίπρα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό
- Πρωθυπουργός Κίνας: Θα διατηρήσουμε το γουάν σε λογικά επίπεδα
- Τα hedge funds ποντάρουν στο πετρέλαιο, με φόντο την μείωση της παραγωγής
- Σφακιανάκης: Διαψεύδει την αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή Γ. Κουκουμέλη
- Στο υπουργείο Πολιτισμού 98 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
- Μυτιληναίος: Στις 23 Μαρτίου τα αποτελέσματα του 2015
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στην Ουγγαρία και στον «Γιο του Σαούλ» το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
- Βερολίνο: Αλλο το προσφυγικό, άλλο το χρέος - Τηρήστε τις συμφωνίες
- Την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, ξεκινά η ενισχυτική διδασκαλία
- «Ντου» αγροτών σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία - Ενταση και αποδοκιμασίες (βίντεο)
- Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης
- Πότε ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις
- Η Κίνα μειώνει τον συντελεστή αποθεματικών για τις τράπεζες
- ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Στην τελική ευθεία το έκτακτο σχέδιο για την Ελλάδα με πρωτοβουλία Γιούνκερ
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά έξυπνες ιδέες για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών
- METKA: Στις 23 Μαρτίου τα αποτελέσματα 2015