Investec: Η Τουρκία πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια στο 23%

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 500 μονάδες βάσης, αν θέλει πραγματικά να ανακόψει τη βαθιά οικονομική κρίση, σύμφωνα με την Investec Asset Management.

«Πρέπει να ρυθμίσουν σωστά τις “βίδες” και να αυξήσουν το επιτόκιο σε τουλάχιστον 23%», αναφέρει ο Werner Gey van Pittius, αναλυτής της Investec, που επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Διαφορετικά δεν θα ανακάμψει», προσθέτει ο ίδιος.

Η κεντρική

τράπεζα της Τουρκίας, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η οποία αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17,75%, στην τελευταία της συνεδρίαση αιφνιδίασε με τη μη περαιτέρω αύξηση.

Η επιρροή του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη νομισματική πολιτική ανησύχησε τους επενδυτές.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 28% έναντι του δολαρίου φέτος καθώς το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας την έκανε ιδιαίτερα ευάλωτη έναντι των πωλήσεων των αναδυόμενων αγορών.

Το νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο άνω του 19% σε υψηλό όλων των εποχών.
Σημειώνεται ότι στις 13:31 η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 1,32% έναντι του δολαρίου, στα 5,2977 δολ.

«Η Investec στοιχηματίζει ότι η λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω, ανανεώνοντας τη short θέση έναντι του νομίσματος στην αγορά συναλλάγματος», σημειώνει ο Gey van Pittius.

Η χώρα έχει 1,3 μήνες εισαγωγική κάλυψη σε καθαρή βάση αποθεματικών.

Με αυτά τα στοιχεία «ποιος θα πει ότι η εύλογη αξία για τη λίρα είναι αυτή, αν δεν μπορεί να πάρει δολάρια;», συμπληρώνει ο αναλυτής για να προσθέσει ότι μετά η τουρκική λίρα καταρρέει και πάμε σε μια κανονική κρίση. Και η τουρκική οικονομία είναι ήδη σε τροχιά μιας κανονικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα