Le Monde: Η υποτίμηση της λίρας πλήττει τις τουρκικές επιχειρήσεις

Παρά τον ρυθμό ανάπτυξης (7,4% το 2017, υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G20), η τουρκική οικονομία έχει εισέλθει σε ζώνη αναταράξεων, διατρέχει, δε, κίνδυνο υπερθέρμανσης, σύμφωνα με το ΔΝΤ, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η ισχυρή ανάπτυξη, η οποία οφείλεται στην κατανάλωση και την πίστη, και για την οποία πολύ υπερηφανεύεται ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών, δημιουργεί ανησυχίες.

Πρώτη ανησυχία, η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 43% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το 2016, κυρίως λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του διψήφιου πληθωρισμού. Η επανάκαμψη του πληθωρισμού θυμίζει την οικονομική και πολιτική αστάθεια των αρχών της δεκαετίας του 2000. Η αδυναμία του τουρκικου νομίσματος θέτει σε δυσκολία τις τουρκικες. επιχειρήσεις. Με χρέος σε δολάρια, αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, το 80% των οποίων ανήκει στις τουρκικές τράπεζες. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα αντιπροσωπεύει σήμερα το 65% του ΑΕΠ, το οποίο «δεν είναι τόσο υψηλό για μια εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη αναδυόμενη οικονομία», λέει ο Φρανσουά Φορέ, ειδικός στη διαχείριση κινδύνων της BNP Paribas.

Αρκετοί τουρκικοί όμιλοι ζητούν ήδη αναβολή πληρωμών. Ενδεικτικό, ότι στις 3 Απριλίου, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης της καταβολής μισθώματος (1 δισ. δολάρια για 25 χρόνια) που η κοινοπραξία IGA Havalimani Isletmesi AS, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, οφείλει να καταβάλει στο κράτος. Θα αντέξουν το σοκ οι τουρκικές τράπεζες; «Δεν θα υπάρξουν συστημικά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, είναι σταθερός», εκτιμά ο Φορέ. Υποστηρικτής της άνευ όρων στήριξης της ανάπτυξης, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε στις 9 Απριλίου σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 137 δισ. λιρών (27 δισ. ευρώ), επαναλαμβάνοντας τη επιθυμία του να δει την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια. «Η εξοικονόμηση επενδυτών από την αύξηση των επιτοκίων ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν» είναι προτεραιότητά του. «Κάποιοι λένε ότι η υπερβολική ανάπτυξη βλάπτει. Το λένε επειδή ζηλεύουν, για κανέναν άλλο λόγο», υποστήριξε ο Ερντογάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα