Οι ελληνικές εταιρείες στο Mobile World Congress 2017

του Δημητρίου Πόγκα

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Με τη συμμετοχή και την υποστήριξη πάνω από 35 εταιρειών και φορέων και την παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά εγκαινιάστηκε χθες, Δευτέρα, η παρουσία του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής τεχνολογίας στην κορυφαία έκθεση Mobile World Congress που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα

συμμετέχει με εθνικό περίπτερο και η πρώτη στην οποία εκπροσωπείται σε κορυφαίο επίπεδο η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Νίκος Παππάς, μάλιστα, συμμετείχε και σε κλειστή συζήτηση σχετικά με τους τρόπους που η ψηφιοποίηση παράγει καινοτομία και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, στην οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας Philippe Le Houérou, ο επικεφαλής του World Economic Forum για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής Alan Marcus. Στο πάνελ παρακάθισε, σύμφωνα με πληροφόρηση, μετά από ομιλία του και ο διευθύνων σύμβουλος της Turkcell, Kaan Terzioglu.

«Η ελληνική παρουσία είναι ακόμη πιο ισχυρή στο παγκόσμιο συνέδριο τεχνολογίας. Οι εταιρείες που συμμετέχουν σηματοδοτούν ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να σχεδιάσει για το μέλλον, πέρα από τη φάση που πέρασε με τις γνωστές οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Η Ελλάδα έχει αξιοζήλευτο εργατικό δυναμικό και καθώς βγαίνουμε από την κρίση αποκτά και εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο τρόπος αξιοποίησής τους πρέπει να γίνει βάση για να γίνει η κοινωνία πιο λειτουργική, δημοκρατική και δίκαιη. Σε αυτή τη φάση της τεχνολογικής ανάπτυξης, πρέπει η Πολιτεία να παρέμβει τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο ρυθμιστικών αρχών, ούτως ώστε κανείς να μην μείνει πίσω στην πρόσβαση σε αυτές τις πολύ σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις», ανέφερε σε δήλωση που παραχώρησε ο Νίκος Παππάς στους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν το συνέδριο.

Συνοδευόμενος από τους γγ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, και γγ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συνομίλησε με τους εκπροσώπους του ελληνικού περιπτέρου, καθώς και τις startup εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό.

Ανάμεσα στις ελληνικές startups που συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο, ξεχώρισαν οι:

- MusicSpoon, εκπροσωπούμενες από τους Φώτη Παπαστεργίου και Χρήστο Μαρτίνη. Πρόκειται για μία νέα πλατφόρμα-χρηματοδοτικό εργαλείο για νέους δημιουργούς ψηφιακών αγαθών (μουσική, βίντεο, εφαρμογές κλπ.), που μέσω της τεχνολογίας Blockchain επιτρέπει στο δωρητή να λαμβάνει ποσοστό από τα μελλοντικά έσοδα του παραγόμενου έργου. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει εργαλεία διανομής των έργων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, διαχείριση των συμβολαίων του παραγωγού με τους δωρητές και τη λήψη κεφαλαίων χρηματοδότησης. Η ομάδα - η οποία αποτελείται από μουσικούς και μέλη της μουσικής και δημιουργικής βιομηχανίας - αναμένεται να έχει δημιουργήσει μία πρώτη έκδοση της πλατφόρμας εντός δύο μηνών και αυτή την στιγμή φιλοξενείται στον επιταχυντή Viva Nest.

- Pitchstor, εκπροσωπούμενη από την Ρόζμαρυ Μέλλου, MBA. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων και startups που αναζητούν κεφάλαια για να υλοποιήσουν την ιδέα ή να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Συνδυάζει τέσσερα είδη crowdfunding (δωρεά, ανταποδοτικό, απόκτησης μετοχικού κεφαλαίου και μικροδανεισμό) και το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι για πρώτη φορά σε μία πλατφόρμα crowdfunding δημιουργεί και ένα κοινωνικό δίκτυο διασύνδεσης που στοχεύει σε επιχειρηματίες και επενδυτές. Αυτή την στιγμή παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής στο κοινωνικό δίκτυο, ενώ οι crowdfunding υπηρεσίες σχεδιάζεται να λανσαριστούν σύντομα μέσα από τη συμμετοχή της εταιρείας στον επιταχυντή Viva Nest.

- Plustic, εκπροσωπούμενο από τον Δημήτρη Λάμπρου. Πρόκειται για ένα ψηφιακό marketplace για gift cards, δηλαδή προπληρωμένες κάρτες που μέσα από ένα ψηφιακό πορτοφόλι ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει και να αγοράσει είτε για τον ίδιο είτε για να τις αποστείλει ως δώρο. Ο παραλήπτης μπορεί εάν θέλει να ανταλλάξει την κάρτα που αφορά σε μία εταιρεία ή brand με κάποια άλλη, ενώ το δώρο που λαμβάνει έχει τη μορφή έκπτωσης ή προγράμματος πιστότητας. Στόχος της εφαρμογής είναι να παρέχει στον χρήστη κέρδος μεγαλύτερης αξίας από τα χρήματα που πληρώνει για την αγορά της κάρτας. Η κυκλοφορία της εφαρμογής αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, αρχικά σε Android και στη συνέχεια σε iOS. Και η Plustic βρέθηκε στην Βαρκελώνη στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Viva Nest.

- ingred.io, εκπροσωπούμενη από την Ζωή Κούρνια. Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή-χρήστη για την επικινδυνότητα των συστατικών που υπάρχουν σε καλλυντικά και τρόφιμα. Φωτογραφίζοντας το αυτοκόλλητο της συσκευασίας που αναγράφει τα συστατικά του προϊόντος ο χρήστης λαμβάνει τις πληροφορίες για το δείκτη επικινδυνότητας κάθε υλικού και του προϊόντος συνολικά. Η εφαρμογή ανατρέχει για την ανεύρεση των στοιχείων στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Η εφαρμογή διατίθεται για λήψη ήδη, ενώ η startup φιλοξενείται στο πρόγραμμα egg της Eurobank.

- Cross Mobile, εκπροσωπούμενο από τον Παναγιώτη Κατσαλούλη. Πρόκειται για ένα λογισμικό που επιτρέπει σε developers να δημιουργούν native εφαρμογές για iOS, Android και Windows Phone, γράφοντας μόνο μία φορά τον κώδικά τους σε Java. Σε σχέση με άλλες πλατφόρμες, δημιουργεί μία πλήρη εφαρμογή και όχι μία εφαρμογή που τρέχει μέσα από τον browser. Αυτή την στιγμή διατίθεται μία δωρεάν έκδοση του λογισμικού και έκδοση επί πληρωμή με επιπλέον χαρακτηριστικά. Η CrossMobile συμμετέχει στο πρόγραμμα Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

- Accesspal, εκπροσωπούμενη από τον Κωνσταντίνο Λαλιώτη. Πρόκειται για μία πλατφόρμα η οποία καταγράφει ράμπες και πεζοδρόμια κατάλληλα για την κίνηση ατόμων με κινητικές αναπηρίες και προτείνει τις βέλτιστες διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν. Προήλθε ως συνέχεια ενός παρόμοιου εγχειρήματος στην Θεσσαλονίκη για απεικόνιση προσβάσιμων σημείων, το Thess-Ράμπα. Τα δεδομένα για τις προσβάσιμες διαδρομές συλλέγονται από την ομάδα της πλατφόρμας, αλλά και από τους ίδιους τους χρήστες της, δηλώνοντας στοιχεία που εμποδίζουν την πρόσβαση (πχ. σταθμευμένο αυτοκίνητο ή φθαρμένο πεζοδρόμιο). Παράλληλα, αναπτύσσεται και πλατφόρμα για την Δημόσια Διοίκηση η οποία θα μπορεί να παραλαμβάνει τα δεδομένα (πχ. παράνομη στάθμευση μπροστά σε ράμπα) και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. Η πλατφόρμα είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ υποστηρίζεται επίσης από την ΘΕΑ του ΕΒΕΑ.

Η ελληνική εθνική αποστολή αποτελεί μία πρωτοβουλία και συντονίζεται από ον Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος. Σε συνομιλία με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΚΕΕ, Γιάννη Κωτσή-Γιανναράκη, μας ανέφερε: «Στα πέντε χρόνια που είμαστε στην Βαρκελώνη η παρουσία της Ελλάδος έχει εξελιχθεί από μία απλή επιχειρηματική παρουσία σε μία πλατφόρμα συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, με την Πολιτεία και τους φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, ώστε η Ελλάδα δείχνει μία άλλη πλευρά της: καινοτομία, εξωστρέφεια, δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών για τη διεθνή αγορά. Η φετινή μάς παρουσία δείχνει ότι πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο παρουσίας σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα στα οποία οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να βρουν αγοραστές, συνεργάτες και επενδυτές».

Στην χρηματοδότηση της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στο Mobile World Congress και σε άλλες μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό στάθηκε και ο Χρήστος Στάικος, Πρόεδρος του Enterprise Greece, σε συνομιλία μας μαζί του: «Το 2017 κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής εξωστρέφειας για τον κλάδο της τεχνολογίας. Το Enterprise Greece ενισχύει τόσο τη διαμόρφωσή της όσο και για την υποστήριξή της με υλικούς πόρους. Κάθε χρόνο διαμορφώνεται μία στρατηγική συμμετοχής όχι απλώς ελληνικών εταιρειών αλλά της Ελλάδας στον κλάδο της τεχνολογίας. Η δημιουργία ενός υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και η παρουσία του επικεφαλής υπουργού δείχνει την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε». Υπό την «ομπρέλλα» του Enterprise Greece συνεργάζονται για πρώτη φορά ο ΣΕΚΕΕ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος και το Corallia Clusters, ενώ συνολικά μέσα στο 2017 έχει προγραμματιστεί η παρουσία σε 6 διεθνεή γεγονότα (MWC, Inotex στο Ιράν, IoT World Congress στην Βαρκελώνη, CeBIT στο Αννόβερο και άλλες).

Την αποστολή υποστηρίζει επίσης, χρηματοδοτώντας την παρουσία δύο εταιρειών της Θερμοκοιτίδας νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης. Εκτός του Διευθυντή του Ταμείου, Σωτήρη Νικολαρόπουλου, στην εθνική αποστολή συμμετέχει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτης Αθανασιάδης, ο οποίος μας τόνισε: «Το MWC είναι ένα κορυφαίο γεγονός στα ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και εφαρμογών κινητής και έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε τα καλά παραδείγματα ελληνικών εταιρειών».

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, χρηματοδοτεί το ενδιάμεσο στάδιο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας του ΕΒΕΑ, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το «Έργο Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων και μέχρι την υποβολή του σε νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Η συνεργασία αφορά στο 2016 και το 2017 και μέσω αυτής καλύπτονται τα κόστη λειτουργίας της θερμοκοιτίδας και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις εξωστρέφειας όπως το MWC. Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή πολιτική της Περιφέρειας, ο Π. Αθανασιάδης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί μία μελέτη καταγραφής δράσεων προς υλοποίηση στον τομέα των «έξυπνων περιφερειών». Παράλληλα, θα τρέξουν μέσω ίδιων πόρων της Περιφέρειας δύο πιλοτικές δράσεις: ένας ψηφιακός οδηγός υπηρεσιών, στον οποίο ο χρήστης συνδεόμενος μέσω Taxisnet θα μπορεί να εκδίδει δικαιολογητικά για 40 υπηρεσίες της Περιφέρειας, και ένας επικαιροποιημένος οδηγός του πολίτη με πληροφορίες εξυπηρέτησης.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες: Apifon, Cytech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, M-Stat, Motivian, Parkguru, Pobuca, Regate, SoftWeb, Synaphea, Telenavis, Upcom, Vidavo, Warply. Τη συνδιοργάνωση της αποστολής υποστηρίζει επιπλέον η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ χορηγός της αποστολής είναι η Eurobank.

Keywords
mobile, world, mobile, world, περιφέρεια αττικής, συμμετοχή, ελλαδα, finance, ifc, τραπεζες, forum, νέα, viva, mba, εταιρεία, android, ios, ηπα, egg, eurobank, cross, windows, phone, java, browser, αθηνα, θεσσαλονικη, θεα, εβεα, σεκεε, mwc, cebit, taxisnet, δαεμ, γγετ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, www.taxisnet.gr, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2016, δικαιολογητικα, κοινωνια, βιντεο, περιφέρεια αττικής, αυτοκινητο, βαρκελωνη, βημα, δωρεαν, εθνικη, εργαλεια, ηγεσια, ηπα, ιραν, πλαισιο, προγραμμα, eurobank, ios, java, mba, αγορα, αθανασιαδης, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δαεμ, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, διοικηση, δειχνει, δικτυο, δυναμικο, δωρο, εκθεση, εκθεσεις, εξωστρεφεια, εταιρεία, εφαρμογες, ζωη, ιδεα, ιδιο, υπηρεσιες, θεα, ομιλια, κινηση, λειτουργια, ληψη, ληξη, μορφη, ομαδα, οδηγος, πεμπτη, περιφερειακο, πλατφορμες, πολιτεια, σεκεε, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, υλοποιηση, φορα, χρηστος, ψηφιακη, ψηφιακο, phone, browser, cebit, cross, εφαρμογη, egg, ειδη, εθνικο, finance, forum, χωρα, μεινει, μελετη, μια φορα, μπροστα, mwc, windows, πληροφοριες, υγειας, viva
Τυχαία Θέματα