McKinsey: Οι βασικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, γεωπολιτική αστάθεια, υποχώρηση στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία εντός του επόμενου 12μηνου, όπως αποκαλύπτεται από την τελευταία έρευνα της McKinsey.

Ο όμιλος στη νέα του δημοσκόπηση μεταξύ επικεφαλής

επιχειρήσεων ανά την υφήλιο, διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες βλέπουν τις οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο να δυσχεραίνουν εντός του επόμενου 12μηνου, αν και παραμένουν αισιόδοξοι αναφορικά με την πορεία των εταιρειών των οποίων ηγούνται.

Η Κίνα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε έρευνα αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παραμένει ο υπ' αριθμόν ένας κίνδυνος, με δεδομένη τη βαρύτητα που έχει πλέον σε διεθνές επίπεδο. Το εντυπωσιακό, όμως, της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν ανησυχούν μόνο για τη χαλάρωση της κινεζικής ανάπτυξης, αλλά θέτουν ως παράγοντας ανησυχίες και την αγορά εργασίας της χώρα.

Όσο απίστευτο και εάν φαντάζει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, το 50% των Κινέζων επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι η ανεργία θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο εξάμηνο (από 35% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα Δεκεμβρίου της McKinsey).

Ταυτόχρονα το σύνολο των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η πιθανότητα το Πεκίνο να φέρει σε πέρας με επιτυχία το 5ετές πρόγραμμα (2016-2020) που έχει ανακοινώσει η κινεζική κυβέρνηση – και στοχεύει σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,5% - είναι μάλλον μικρή, καθώς το 53% εξ αυτών πιστεύει ότι οι στόχοι είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που φέρουν οι πολεμικές συγκρούσεις και η διάλυση χωρών ανά την υφήλιο, καθώς και το κύμα προσφύγων και μεταναστών που προκαλούν συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των παραγόντων που στηρίζουν την εκτίμηση για στασιμότητα (στην καλύτερη περίπτωση) της παγκόσμιας οικονομίας).

Παρά, όμως, τη συγκρατημένη στάση τους για την παγκόσμια οικονομία, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία των επιχειρήσεων στις οποίες ηγούνται, θεωρώντας ότι έχουν φροντίσει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και παράλληλα έχουν θωρακιστεί ικανοποιητικά ώστε να αντεπεξέλθουν χωρίς προβλήματα στις προκλήσεις.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα