Metlife: Η dream team της ασφαλιστικής αγοράς
του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, ο Δημήτρης Μαζαράκης μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και τη Ζέα και από μικρός έδειξε έφεση στον αθλητισμό, τόσο στον στίβο (διετέλεσε αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου) όσο και στο μπάσκετ που τον κέρδισε τελικά. Το μπάσκετ είναι άθλημα συλλογικό, και γι' αυτό χρειάζεται συντονισμός των πέντε παικτών.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι μιλάμε μονάχα για πεντάδα και όχι για περισσότερους αθλητές, όπως για παράδειγμα τους έντεκα παίκτες που χρειάζονται για μια ομάδα ποδοσφαίρου, ανεβάζει την προσωπική απαίτηση ακόμα περισσότερο.
Την
Οπως το να λειτουργεί ομαδικά σε ένα ομολογουμένως σύνθετο περιβάλλον, όπου έδωσε ασίστ όταν η εταιρεία ήταν στη φάση αναδιάρθρωσής της, με αποτέλεσμα να τις χρειάζεται όσο τίποτε άλλο, βάζοντας μάλιστα τρίποντο με τα τελικά αποτελέσματα που έχει πετύχει σε μια ομολογουμένως πολύ ανταγωνιστική αγορά και ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα διοίκησης στη MetLife το 2012. Αν και παγκόσμιος leader στις κατηγορίες Ομαδικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων, καθώς και Προγραμμάτων Υγείας και Ζωής, το brand name MetLife δεν ήταν ακόμα πολύ γνωστό αφού η εταιρεία λειτουργούσε στην ελληνική αγορά με την επωνυμία ALICO.
Η μετονομασία από ALICO σε MetLife αποτέλεσε μία από τις πρώτες προκλήσεις της νέας διοίκησης. Παράλληλα, από το 2011 η περιοχή EMEA, αυτή δηλαδή που περιλαμβάνει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, πέρασε σε νέα οργανωτική και διοικητική δομή, ενώ το 2012 ολοκληρώθηκε σημαντική στρατηγική στροφή από τα εγγυημένα προϊόντα και την εστίαση στα προϊόντα επενδυτικής φύσης. Η σημαντικότερη, όμως, πρόκληση της νέας διοίκησης ήταν η μεγάλη πτώση της ασφαλιστικής αγορά, που τα τελευταία επτά χρόνια ξεπέρασε σχεδόν και αυτήν του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Μόνο η δαπάνη για την υγεία έμεινε σταθερή, όταν όλοι οι άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας βούλιαξαν. Η MetLife, όμως, με μια σειρά αλλαγών όχι απλά επιβίωσε, αλλά κατάφερε να πετύχει και ρυθμούς ανάπτυξης.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η οικονομική κρίση οδηγώντας την ελληνική ασφαλιστική αγορά στο να απολέσει περί το 30% του τζίρου της, την περίοδο 2012-2016 ο κ. Μαζαράκης κατάφερε να οδηγήσει την εταιρεία σε σημαντική αύξηση νέων πωλήσεων(+51%) αλλά και σε παράλληλη αύξηση (+30%) του εισοδήματος των ασφαλιστικών συμβούλων του δικτύου της MetLife. Σήμερα είναι ο leader στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, καθώς και σε αυτά της Υγείας και της Ζωής. Απασχολεί 240 άτομα προσωπικό και 500 αποκλειστικούς ασφαλιστικούς συμβούλους. Κατέχει όμως και άλλη μια πρωτιά: είναι η μοναδική ασφαλιστική με αποκλειστικό δίκτυο ασφαλιστικών συμβούλων, το επονομαζόμενο agency.
Η MetLife διέπεται από μια αμιγώς πελατοκεντρική φιλοσοφία. Στον πυρήνα της ύπαρξής της πρωτεύοντα ρόλο παίζει ότι ο ενδιαφερόμενος για να ασφαλιστεί έχει πλέον ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις, με συνέπεια τα προγράμματα ασφάλισης που αναζητά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ίδιου αλλά και στις ιδιαιτερότητες της εποχής. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι προσδοκίες από τις ασφαλιστικές είναι μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες από ποτέ.
Η εταιρεία ειδικότερα, έχει εξελίξει σημαντικά τις νέες τεχνολογίες και επενδύει σε νέα καινοτόμα τεχνολογικά μοντέλα και συστήματα. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη ψηφιακής επιχειρηματικής στρατηγικής που αναβαθμίζει την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο διαρκώς μεταβαλλόμενο, που βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις, τον οποίο ο μέσος Ελληνας, αν και δεν τον κατανοεί πλήρως, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Εναν κλάδο που διαρκώς επιδιώκει να ξεκαθαρίσει και να κινηθεί σε ράγες αξιοπιστίας.
Ως πρόεδρος πλέον όλων των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Μαζαράκης μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη μιας νέας ασφαλιστικής συνείδησης με αναπτυξιακή προοπτική. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Για να καταλήξουμε σε μια μακροχρόνια βιώσιμη λύση, πρέπει πρώτα απ' όλα να είμαστε ρεαλιστές, έτοιμοι να εγκαταλείψουμε παρωχημένες πρακτικές και ιδεολογίες και, τέλος, να αντιληφθούμε ότι το κράτος δεν μπορεί πια από μόνο του να σηκώσει όλο το βάρος του Συνταξιοδοτικού».
Κατά την άποψή του, ένα σύγχρονο, μακροχρόνια βιώσιμο σύστημα που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής πρέπει να στηρίζεται σε ένα σύστημα τριών πυλώνων: την Υποχρεωτική Κρατική Σύνταξη, την Επαγγελματική Σύνταξη (υποχρεωτική με δικαίωμα επιλογής opt-out, κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένης εισφοράς με ατομικούς λογαριασμούς) και την Ιδιωτική Σύνταξη. Και αυτά με ενοποίηση όλων των φορέων, αναδιοργάνωση διαδικασιών και χρήση της τεχνολογίας για επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας και οικονομίες κλίμακας.
Η ιστορία της MetLife
Η ALICO δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1964 ως δίκτυο διανομής ασφαλιστικών προϊόντων με έμφαση στις ομαδικές ασφαλίσεις. Διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την ασφαλιστική αγορά επενδύοντας στον θεσμό του agency, του δικτύου αποκλειστικών συνεργατών. Πολλά από τα στελέχη που διαμόρφωσαν την ασφαλιστική αγορά ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους στη MetLife - πρώτος γενικός διευθυντής της ήταν ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς.
Το 2010, σε συνέχεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η AIG εξαγοράστηκε παγκοσμίως από τη MetLife αντί 17 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονιά ο κ. Μαζαράκης ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της MetLife στη χώρα μας. Να σημειώσουμε εδώ ότι έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναλογιστική Επιστήμη στο City University του Λονδίνου και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι Αδειούχος Αναλογιστής, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ), ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Εντάχθηκε στο δυναμικό της ALICO το 1998, αναλαμβάνοντας διαδοχικά σημαντικές θέσεις ευθύνης. Σήμερα είναι Α' διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της MetLife ΑΕΑΖ και πρόεδρος του Δ.Σ. της MetLife ΑΕΔΑΚ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 είναι μέλος του Executive Leadership Team της MetLife Inc.
Η εταιρεία δίνει ξεκάθαρα έμφαση στην ομαδική ασφάλιση. Μάλιστα σε μια πολύ πρωτότυπη έρευνα που πραγματοποίησε προ ολίγων ημερών, την πρώτη που έγινε ποτέ στη χώρα μας για το συγκεκριμένο θέμα, φάνηκε ότι η ασφάλεια και η ασφάλιση είναι έννοιες συνυφασμένες με τον σύγχρονο εργαζόμενο. Και αυτό γιατί η ασφάλιση σήμερα είναι ίσως το μοναδικό δίχτυ ασφαλείας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.
Οι παροχές της Κοινωνικής Ασφάλισης στον τομέα της υγείας και της σύνταξης έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, με αυτές τις συνεχιζόμενες αλλαγές να οδηγούν σε μεγάλη αβεβαιότητα τους ανθρώπους που εργάζονται.
Ολες αυτές οι πτυχές αναδεικνύονται μέσα από την πρώτη έρευνα της MetLife στην Ελλάδα σχετικά με τις Παροχές Ομαδικής Ασφάλισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 96% των εργαζομένων ανησυχεί για την κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, το 69% για τα ατυχήματα και το 62% για την εκδήλωση σοβαρής νόσου. Από την άλλη πλευρά -αυτή των επιχειρήσεων-, οι προκλήσεις είναι δύο: η πρώτη έχει να κάνει με τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν οι επικεφαλής ώστε να δώσουν κίνητρα στους εργαζομένους να είναι πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί και η δεύτερη με τη μάχη για τη διατήρηση και την απόκτηση των πιο ικανών επαγγελματιών.
Η έρευνα της MetLife σχετικά με τις παροχές της Ομαδικής Ασφάλισης δείχνει ότι το 41% των επιχειρηματιών αναζητά τρόπους να κάνει πιο παραγωγικό το ανθρώπινο δυναμικό. Το 40% προσπαθεί να ενσωματώσει στην ομάδα του κορυφαίους επαγγελματίες και το 23% των εργοδοτών προσπαθεί να κρατήσει τους ικανούς. Ωστόσο, το 14% δηλώνει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένει να υπάρξει έλλειψη σε στελέχη με μεγάλες δυνατότητες.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερες από 150 ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, το 82% των εργοδοτών πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τις υπάρχουσες παροχές.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 36% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι παρέχει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά παγκοσμίως. Δεδομένου ότι το 40% των εργαζομένων δεν ξέρει πώς να σχεδιάσει τη συνταξιοδότησή του και το 29% δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για να αποταμιεύσει χρήματα, η δημιουργία ενός σχετικού προγράμματος αποτελεί ευκαιρία για τη διαφοροποίηση των παροχών ομαδικής ασφάλισης που προσφέρονται.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι επιλογές των ανθρώπων για καλύτερη υγεία αλλάζουν με βάση την ηλικία τους. Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 40 ετών π.χ. η συνδρομή στο γυμναστήριο αποτελεί κορυφαία προτίμηση σχεδόν για το 66% των εργαζομένων, ενώ στις ηλικίες άνω των 50 το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 40%. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι υψηλά αμειβόμενοι, δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν για τις παροχές που επιθυμούν.
Το 55% εξάλλου των εργαζομένων δήλωσε ότι θα το ενδιέφερε ο εργοδότης του να του προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα εθελοντικών παροχών, από τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει ποια θέλει. Η έρευνα της MetLife στην Ελλάδα αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο εκτιμούν οι εργαζόμενοι το ενδιαφέρον και την υποστήριξη από τον προϊστάμενό τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η αφοσίωση και η δέσμευσή τους προς τον εργοδότη.
Αν ένας εργοδότης αυξήσει την προσλαμβάνουσα αξία του εργαζομένου για την υποστήριξη στο περιβάλλον εργασίας κατά 1 μονάδα, σε κλίμακα συμφωνίας 7 βαθμών, η αίσθηση της αφοσίωσης του εργαζομένου προς τον εργοδότη αυξάνεται κατά 8%.
Employee Benefits Trends Study
Η έρευνα EBTS (Employee Benefits Trends Study) έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά τις Παροχές Ομαδικής Ασφάλισης. Είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες αυτού του είδους και εξετάζει τόσο την πλευρά των εργοδοτών όσο και εκείνη των εργαζομένων, γεγονός που τη διαφοροποιεί από πολλές άλλες της αγοράς. Η έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών ώστε να διασφαλίσει παγκοσμίως την εφαρμογή κοινών και αυστηρών προτύπων.
Η έρευνα στην Ελλάδα έτρεξε το γ' τρίμηνο του 2016 (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ηράκλειο) μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και σκοπός της ήταν να αποτυπώσει τις τρέχουσες πρακτικές και τάσεις στις παροχές ομαδικής ασφάλισης. Συμμετείχαν 151 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ελληνικές και πολυεθνικές, οι οποίες είχαν ενεργό πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης και συνομίλησαν με τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών (CEO, CFO, HR). Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 302 εργαζομένους αυτών των εταιρειών.
*Αναδημοσίευση από το «Business Stories», 09/07/2017
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέφτουν 120 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τουρισμό
- Τίτλους πανεπιστημίων θα φέρουν και τα ΤΕΙ
- Πτώση από 800 έως 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές
- Game of Thrones: 16 προβλέψεις για τον 7ο κύκλο
- Γιατί το κοινό του "Game Of Thrones" συνεχίζει να αυξάνεται
- Κινηματογραφική ληστεία σε βάρος επιχειρηματία στη Χαλκιδική
- Ν. Κακλαμάνης: Εκλογές σίγουρα το 2018
- ΕΣΠΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: 120 εκατ. ευρώ για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Αναγνωριστική έξοδος στις αγορές από την επόμενη εβδομάδα
- Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό ύψους €120 εκατ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money

- Τελευταία Νέα New Money
- Metlife: Η dream team της ασφαλιστικής αγοράς
- Die Welt: Αστυπάλαια, ένα μικρό διαμάντι
- ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα 120 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό
- Πτώση από 800 έως 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές
- Στην Ικαρία τη Δευτέρα ο Παυλόπουλος
- Το αποτυχημένο πραξικόπημα άλλαξε την Τουρκία
- DW: Πάνω από 7.000 μετανάστες αναμένονται σήμερα στην Ιταλία
- T&L: Τρία ελληνικά νησιά στην 5άδα των καλύτερων της Ευρώπης
- Επανέλαβε ακριβώς τις ίδιες διακοπές 30 χρόνια αργότερα!
- Αρχίζει η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 - Άλλαξε ρότα το Μπαρμπαρός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βόλεϊ: Στον Ολυμπιακό ο Οϊβάνεν
- Όλα έτοιμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – Επικοινωνιακή καταιγίδα
- Game of Thrones: 16 προβλέψεις για τον 7ο κύκλο
- Merkel: Αξίζει η προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη
- ΑΝΕΛ: Νεοφιλελεύθερος εθνομηδενιστής ο Στ. Θεοδωράκης
- Αλ. Χαρίτσης: Το βάρος πέφτει πλέον στην ενίσχυση των ΜμΕ
- Παγκόσμιο Υγρού Στίβου: Έβδομη στον κόσμο η Πλατανιώτη
- ΑΝΕΛ: Νεοφιλελεύθερος εθνομηδενιστής ο Στ. Θεοδωράκης
- Ένας χρόνος από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία