Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν χρόνο για τα NPEs

Ως «πιστωτικά θετικό» γεγονός χαρακτηρίζει η Moody's την επιτυχή έκβαση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Και αυτό καθώς, όπως σημειώνει, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, γεγονός που θα τις δώσει χρόνο ώστε να εστιάσουν στο έργο της μείωσης των υψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs), που αποτελεί «την

πρωταρχική πιστωτική πρόκληση».

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές Νώντας Νικολαϊδης και Στέλιος Κύπρου, που υπογράφουν την έκθεση, η άσκηση της ΕΚΤ δεν περιλάμβανε μια αξιολόγηση της ποιότητας των asset των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, σε αντίθεση με την αντίστοιχη άσκηση του 2015, αλλά μόνο ένα stress test, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Όπως εξηγεί η Moody’s, αν και η άσκηση των stress test διεξήχθη με βάση μια υπόθεση στατικού ισολογισμού του 2017 για κάθε τράπεζα, τα αποτελέσματα της Eurobank λαμβάνουν υπόψη τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε ομόλογα Tier 2 τον Ιανουάριο και τη συνεπακόλουθη αρνητική επίδραση των 250 μονάδων στο δείκτη Tier 1.

Επιπλέον, η άσκηση ενσωματώνει την επίδραση των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 στο κεφάλαιο, αλλά αγνοεί οποιαδήποτε ελαφρυντικό παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης των assets που δεν ανήκουν στον κύριο πυρήνα των δραστηριοτήτων που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν από το Δεκέμβριο του 2017, όπως την πώληση από την πλευρά της Eurobank, των ρουμανικών δραστηριοτήτων, που θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 40 μονάδες βάσης στο CET 1 δείκτη της, και την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, που θα προσέθετε μέχρι 110 μονάδες βάσης στο δείκτη CET 1 στη διάρκεια του 2018.

Ο επόμενος στόχος

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πλέον οι διοικήσεις των τραπεζών θα αυξήσουν την εστίασή τους στα στρατηγικά σχέδια αντιμετώπισης των NPEs και στην επίτευξη των μεμονωμένων στόχων μείωσης των NPEs, για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ". Υπενθυμίζει ότι τα NPEs πρέπει να μειωθούν στα 65 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2019 από τα περίπου 96 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Η αναβαλλόμενη φορολογία

Παράλληλα η Moody's επισημαίνει πως αν και τα stress test δείχνουν πως τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι ελαστικά, ένα σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών τους βάσεων αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs).

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος, η συντριπτική πλειονότητα αυτών (περί τα 16 δισ. ευρώ) είναι επιλέξιμα για μετατροπή σε πιστώσεις φόρων που είναι πληρωτέες από το δημόσιο εάν οι τράπεζες ανακοινώσουν ζημιές. Υπενθυμίζει δε πως οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις είναι άυλα ενεργητικά στοιχεία και βασίζονται στην οικονομική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει μία σχετικά ασθενή πιστοληπτική ικανότητα. Τα DTAs, σημειώνει η Moody's, αντιστοιχούν στο περίπου 55% των δημοσιευμένων CET1 κεφαλαίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2017, υπονομεύοντας την ποιότητα των κεφαλαίων και την ικανότητά τους να απορροφούν ζημιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα