Morgan Stanley: Η επανάσταση στη ναυτιλία που θα στείλει το πετρέλαιο στα $90/βαρέλι

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου δεν βλέπουν πίσω από την άνοδο αυτή το Ιράν ή τον ΟΠΕΚ, αλλά την αλλαγή των κανονισμών για τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα πλοία. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως οι αλλαγές που αναγκάζουν τα πλοία να καταναλώνουν από τον Ιανουάριο του 2020 καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, θα οδηγήσουν σε μια έκρηξη της ζήτησης για ντίζελ, ενισχύοντας τη ζήτηση αργού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg,

η Morgan Stanley εκτιμά πως οι αλλαγές θα ευνοήσουν περισσότερο τις Repsol, Reliance Industries, Valero Energy και Tupras Turkiye Petrol Rafinerileri. «Τα συστήματα διύλισης των εταιρειών αυτών είναι προσανατολισμένα προς τα μεσαία κλάσματα διύλισης» επισημαίνει στην έκθεση η Morgan Stanley.

"Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια ισχυρή άνοδος της ζήτησης για προϊόντα μεσαίου αποστάγματος που θα οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Morgan.

Ενώ η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η έξοδος των ΗΠΑ από την συμφωνία του Ιράν, έχουν πυροδοτήσει ήδη ράλι στο πετρέλαιο, οι αλλαγή κανονισμών στη ναυτιλία αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτή την άνοδο. Το συμβόλαιο αργού τύπου brent ενισχύθηκε κοντά στα 80 δολάρια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαπραγματευόμενο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Αυξημένη ζήτηση

Καθώς οι ρυθμίσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τα τάνκερ αναμένονται να εκτοξεύσουν τη ζήτηση κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2020, οι επενδυτές θα προχωρήσουν σε μεγάλες τοποθετήσεις στα προιόντα-παράγωγα του πετρελαίου, γεγονός που θα απογειώσει τις τιμές του αργού, επισημαίνει η τράπεζα.

Όσον για την προσφορά, παρότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί, η άυξηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τα οποία απαιτούνται έως το 2020 προκειμένου να καυλυφθεί η ζήτηση, δηλώνουν οι αναλυτές.

«Η τελευταία φορά που η αγορά προϊόντων μεσαίου αποστάγματος ήταν τόσο "σφιχτή", συνέβη στα τέλη του 2007-αρχές του 2008 και ήταν αναμφισβήτητα η κύρια αιτία που οδήγησε ράλι τις τιμές του Μπρεντ εκείνη την εποχή», επισημαίνει ο αναλυτής Ρατς, επικαλούμενος την περίοδο όπου οι τιμές του αργού προσέγγιζαν τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα