NRG: Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Χανδρής που πούλησε ηλεκτρική ενέργεια στη MotorOil

της Μαριάννας Τζάννε

Από τα άλογα του ιπποδρόμου και τα μανιτάρια στην αγορά ενέργειας

Ένα μείγμα ετερόκλητων δραστηριοτήτων που ξεκινούν από την ενέργεια και τον ανεφοδιασμό καυσίμων σε πλοία και φτάνουν μέχρι την εκτροφή αλόγων και μανιταριών, περιλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της οικογένειας Αλέξανδρου Χανδρή, η οποία χθες ανακοινώθηκε ότι πούλησε την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που δημιούργησε, στην Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Μία

εξ αυτών, η Ιπποτούρ είχε αφήσει εποχή στο ταμπλό τις λαμπρές μέρες του χρηματιστηρίου, εκτρέφοντας άλογα για τον ιππόδρομο και λειτουργώντας μία πρότυπη μονάδα παραγωγής μανιταριών στο κτήμα Λαζαρίνας Τρικάλων, η οποία κατέβασε ρολά προ τριετίας. Όσο για τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας (Μacoil International, nrg Maritime ltd κ.α) αυτές περιλαμβάνουν τον εφοδιασμό και την διαχείριση πλοίων, μακριά όμως από τις μπίζνες της ναυτιλίας και των ξενοδοχείων της ομώνυμης οικογένειας με την οποία υπάρχουν μόνο συγγενικοί δεσμοί. Κάποια άλλα σχέδια, όπως, για παράδειγμα, το ενδιαφέρον για την κλειστή ακόμη αγορά των υδατοδρομίων, αδράνησαν λόγω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Η NRG ιδρύθηκε το 2012 από το νεαρό μέλος της οικογένειας Χανδρή και μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε μερίδιο αγοράς άνω του 1%. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με άλλες εταιρείες του κλάδου το τελευταίο διάστημα, αλλά κατέληξε στην NRG, εξαγοράζοντας το πελατολόγιό της που υπολογίζεται μεταξύ 10.000 -12.000 οικιακών χρηστών, με ικανοποιητική παρουσία στην μέση τάση. Η συμφωνία με τον όμιλο Χανδρή της NRG (θα παραμείνει με 10% στην εταιρεία) δείχνει ότι η MotorOil επέλεξε να υλοποιήσει την στρατηγική επιλογή της για επέκταση στην ηλεκτρική ενέργεια, αγοράζοντας μία έτοιμη εταιρεία στην λιανική αγορά από το να δημιουργήσει μια νέα.

Η NRG είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες επιθετική εμπορική πολιτική, η οποία συνοδεύτηκε με μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, γεγονός που ενίσχυσε το μερίδιό της στην αγορά με αμφίβολα όμως αποτελέσματα στην κερδοφορία της.

Ανάλογη πολιτική ακολουθούν και άλλες εταιρείες του κλάδου, επιλογή που δείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια των μικρών παικτών της αγοράς, να αυξήσουν το μερίδιό τους προκειμένου να πουλήσουν την πελατεία τους σε καθετοποιημένους ομίλους της αγοράς. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένα νέος μεγάλος γύρος συγκέντρωσης της κατακερματισμένης αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να ενταθεί και στον οποίο συμμετέχουν και άλλοι ισχυροί όμιλοι της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ζυμώσεις για συνεργασίες και νέα ντιλ πρωταγωνιστεί τελευταία και ο Ήρωνας του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα και της γαλλικής Engie. Χωρίς να έχουν πέσει υπογραφές, η εταιρεία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του πελατολογίου της Green του ομίλου Βασιλειάδη ενώ κρούσεις σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει και σε μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, χωρίς όμως θετική κατάληξη.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε μια περίοδο καμπής.

Μία σειρά από χρεώσεις εμποδίζουν την απελευθέρωση της αγοράς και κρατούν ακόμη ψηλά τα τιμολόγια, με αποτέλεσμα οι εναλλακτικοί πάροχοι να δυσκολεύονται να αναπτύξουν ανταγωνιστικότερα προϊόντα στην αγορά.

Στις χρεώσεις αυτές συγκαταλέγονται το ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση προμηθευτή), οι πολύ ακριβές τιμές στις οποίες κλείνουν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και φυσικά η έκπτωση του 15% της ΔΕΗ για τους εμπρόθεσμους πελάτες που δρα ανασταλτικά στην μετακίνησή τους στον ανταγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα