NielsenIQ: Οι νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο εν μέσω πανδημίας
Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση παραμένει μια από τις βασικές δυνάμεις πίσω από την ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (E-Commerce), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της NielsenIQ σε 850 Έλληνες διαδικτυακούς αγοραστές.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα, περίπου 7 στους 10 διαδικτυακούς καταναλωτές, ένα ποσοστό 68%, επηρεάστηκαν κατά κάποιο τρόπο από την παγκόσμια πανδημία, με αποτέλεσμα σε διαφορετικά επίπεδα τη μείωση του εισοδήματός τους ή την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας για αυτούς, τις οικογένειες ή
Με το δεύτερο κύμα αυστηρών περιοριστικών μέτρων και το πλήρες κλείσιμο των επιχειρήσεων ή και την παρατεταμένη υπολειτουργία μέσω εναλλακτικών μεθόδων click away, click in shop το προηγούμενο διάστημα, τα διαδικτυακά κανάλια έχουν γίνει βασικό σημείο αγορών για όλους τους καταναλωτές, αλλά ειδικότερα για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.
Σχεδόν το 1/5 (21%) των ερωτηθέντων από αυτή την ομάδα άρχισαν να ψωνίζουν διαδικτυακά πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά για αυτούς το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γίνει ένα νέο ήσυχο λιμάνι για έρευνα, σύγκριση τιμών και αναζήτηση για προσφορές μέσα από το ασφαλές περιβάλλον των σπιτιών τους.
«Οι καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία είναι και αυτοί που για συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες έχουν γίνει «σούπερ χρήστες» των διαδικτυακών αγορών χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές δυνατότητες στο έπακρο. Προϊόντα ομορφιάς μέχρι και καθαριστικά σπιτιού είναι ενδεικτικά κατηγορίες που αγοράζονται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από τους καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ενώ, ενώ το φυσικό κανάλι εξακολουθεί να βρίσκεται στις προτιμήσεις αυτών που δεν έχουν επηρεαστεί», αναφέρει η Ντορίνα Φυντάνη, Consumer Insights Leader NielsenIQ.
«Με μια μεγάλη και ιδιαίτερα διακριτή ομάδα επηρεαζόμενων από την πανδημία διαδικτυακών αγοραστών, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει πλέον εκλείψει η αντίληψη που κυριαρχούσε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα κερδίσει πολύ περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους εύπορους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, οι χαμηλότερες τιμές είναι πλέον μεταξύ των τριών κορυφαίων λόγων για τη μετάβαση σε διαδικτυακές αγορές για το 66% των ερωτηθέντων», συνεχίζει η κ. Φυντάνη.
Από δημογραφικής πλευράς, η πανδημία έχει διευρύνει το κοινό των διαδικτυακών αγορών σε δύο άκρα: μεγαλύτερες ηλικίες (56-65) καθώς και νέους (18-24). Οι τελευταίοι κερδίζουν σταδιακά οικονομική δύναμη και οι ανάγκες και οι προτιμήσεις τους είναι πιθανό να καθορίσουν το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου στο σύνολό του. Για παράδειγμα, έχουν ήδη την τάση να υποστηρίζουν διαφορετικές μορφές επικοινωνίας με τους εμπόρους λιανικής πώλησης όσον αφορά τις προωθήσεις. Παρότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένουν η πιο δημοφιλής επιλογή γενικά, το 35% των ερωτηθέντων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα προτιμούν τις ειδοποιήσεις εντός εφαρμογής που είναι η υψηλότερη προτίμηση σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες) και είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν νέα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς Social Commerce
Εξι στους δέκα αγοραστές στην Ελλάδα έχουν ήδη αγοράσει μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες παραμένουν η βασική κινητήρια δύναμη για αυτό το κανάλι. Ενώ το Facebook παραμένει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την αγορά αγαθών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 52% των διαδικτυακών αγοραστών στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν το Facebook για αυτό το σκοπό, το Instagram έχει γίνει η κορυφαία πλατφόρμα μεταξύ της νεότερης γενιάς (18-24 ετών) – σχεδόν το ήμισυ (49%) των ερωτηθέντων σε αυτήν την ομάδα δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Instagram για αγορές στο διαδίκτυο.
Παρότι στη βιομηχανία FMCG τα αγαθά παντοπωλείου εξακολουθούν να έχουν πολλές ευκαιρίες να δείξουν αυξητική αύξηση στις πωλήσεων σε σύγκριση με τα είδη ένδυσης ή τα ηλεκτρονικά είδη, προβλέπεται σποραδική συχνότητα διαδικτυακών αγορών με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν (για συσκευασμένα τρόφιμα) ότι προτίθενται να αγοράσουν ηλεκτρονικά από μια φορά στους 2-3 μήνες έως και μια φορά στις 15 μέρες. Ωστόσο, προκειμένου να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικά το διαδικτυακό κανάλι, είναι εξίσου σημαντικό για τους εμπόρους λιανικής και τους κατασκευαστές να γνωρίζουν τι θέλουν οι καταναλωτές, όπως το πότε, πού και πώς θέλουν να αγοράσουν.
Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες διαδικτυακοί αγοραστές γίνονται πιο ενεργοί προς το τέλος της εβδομάδας με το 41% να δηλώνει την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή ως την προτιμώμενη ημέρα αγορών τους. Ο πιο δημοφιλής χρόνος αγορών είναι περίπου 6-10 μ.μ. ( 21% όλων των αγοραστών στο διαδίκτυο προτιμούν αυτήν την χρονική ζώνη). Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις συσκευές που χρησιμοποιούν για να κάνουν τις αγορές τους, τα smartphone έχουν πλέον γίνει περισσότερο δημοφιλή από ότι οι φορητοί υπολογιστές ή οι επιτραπέζιοι υπολογιστές.
Το 62% των αγοραστών στο διαδίκτυο στην Ελλάδα χρησιμοποιούν smartphone για να κάνουν τις αγορές τους έναντι 48% που χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι συνηθισμένοι να κάνουν αγορές εν κινήσει.
Διαβάστε ακόμη:
Google και Facebook «πυροβολούν» την Αυστραλία-«Μπλόκο» Ζούκερμπεργκ στις ειδήσεις
Ποιοι ενδιαφέρονται για το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες – Τι θα γίνει με το καζίνο
Νέο «χρυσό» γραφειακό project 20.000 τ.μ. θέλουν στο Μαρούσι το δίδυμο Νoval-Brooklane
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Bloomberg: Ενθαρρυντική μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού – Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2020
- Δήμαρχος Καλύμνου: Αποδίδει ευθύνες στον Μητροπολίτη για τα κρούσματα
- Τρ. Αλεξιάδης: Τι απαντά στον Γ. Βαρουφάκη για το ΣΔΟΕ
- Δέκα φόρμες που φοριούνται με τα πάντα
- Έτοιμο ακόμη ένα «Pocket Park» 750τ.μ. στο Παγκράτι
- Ελπιδοφόρο μήνυμα από Καπραβέλο για την πανδημία: Από το Πάσχα αλλάζει η ζωή μας
- Ποια χώρα θα τιμωρεί όσους δεν κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19
- Dogecoin: Λογαριασμός έχει νομίσματα αξίας 2,1 δισ. δολαρίων και ίσως ανήκει… στον Έλον Μασκ
- Στασινός (ΤΕΕ): Να περάσουμε από το «Εξοικονομώ» στο «Αναβαθμίζω»
- Metropolitan General: Επιτυχημένη διαδερμική κυφοπλαστική σε ασθενή 73 ετών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έτοιμο ακόμη ένα «Pocket Park» 750τ.μ. στο Παγκράτι
- Ποια χώρα θα τιμωρεί όσους δεν κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19
- ΣΕΠΕΕ: Μείωση τζίρου 30% στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας
- Μπιλ Γκέιτς: «Φάτε συνθετικό κρέας – Θα το συνηθίσετε»
- Μητσοτάκης: Ζήτησα από τη ΔΕΗ μείωση λογαριασμού στα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα
- Η Εθνική Τράπεζα ανταμείβει τους συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων
- Attica Bank: Νέο προϊόν χρηματοδότησης Attica Business POS
- Alain Dehaze (CEO Ομίλου Adecco): Οι εργαζόμενοι χάνουν περίπου το 40% των δεξιοτήτων τους κάθε 3-4 χρόνια
- H απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα
- Τελευταία Νέα New Money
- NielsenIQ: Οι νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο εν μέσω πανδημίας
- Η Εθνική Τράπεζα ανταμείβει τους συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων
- H απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα
- ΟΤΑ: Σε ιστορικό χαμηλό οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις
- Alain Dehaze (CEO Ομίλου Adecco): Οι εργαζόμενοι χάνουν περίπου το 40% των δεξιοτήτων τους κάθε 3-4 χρόνια
- Ποια χώρα θα τιμωρεί όσους δεν κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19
- Air France – KLM: Μαζικές απώλειες €7,1 δισ. προκάλεσε η πανδημία
- ΣΕΠΕΕ: Μείωση τζίρου 30% στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας
- Attica Bank: Νέο προϊόν χρηματοδότησης Attica Business POS
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ
- Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς δανειολήπτες
- eBay: Πως οι σειρές του Netflix επηρέασαν τις προτιμήσεις των καταναλωτών
- Έρευνα: 79% των Ελλήνων αγοραστών μόλις πρόσφατα στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο
- Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας προς την Τουρκία για το "Τσεσμέ"
- Θ. Σκυλακάκης: Ελάχιστη γραφειοκρατία για τις νέες επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
- Alpha Bank: Οι λόγοι για την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου
- Τρ. Αλεξιάδης: Τι απαντά στον Γ. Βαρουφάκη για το ΣΔΟΕ
- Ταραντίλης: Θα εξετάσουμε τυχόν ευθύνες, μετά την αποκατάσταση των βλαβών