O εφοπλιστής Προκοπίου δίνει ζωή σε ιστορικό διατηρητέο στη Σταδίου

Της Στεφανίας Σούκη

Ένα καλό νέο μετά από πολλά χρόνια αναμονής έρχεται για ένα από τα εγκαταλελειμμένα, αλλά και ιστορικά διατηρητέα του κέντρου της Αθήνας, ιδιοκτησίας της εφοπλιστικής οικογένειας Προκοπίου.

Πρόκειται για το Μέγαρο Αθηνογένους επί της οδού Σταδίου 50, εγκαταλελειμμένο ήδη από τη δεκαετία του '90, το οποίο πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να αποκτήσει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, «εξωστρεφή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, χαρακτήρα. Το υπουργείο Πολιτισμού μόλις

προ ημερών έδωσε το «πράσινο φως» εγκρίνοντας: α) την αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ εγκαταστάσεων μελέτη αποκατάστασης του Μεγάρου και β) την αρχιτεκτονική προμελέτη- κατασκευή νέου πολυώροφου κτηρίου σε ακίνητο επί της οδού Σταδίου 50.

Το διατηρητέο είναι ιδιοκτησίας των εταιρειών KOROVINA Εnt. Co. Ltd., APURE Ent. Co. Ltd., BOYACA Ent. Co. Ltd., LAGADIA Ent. Co. Ltd., συμφερόντων, κατά της πληροφορίες της εφοπλιστικής οικογένειας Προκοπίου, από τους πλέον γνωστούς επενδυτές της εγχώριας αγοράς real estate. H έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού έρχεται μετά από μία τετραετία συνεχών επαφών και εγκρίσεων της ομάδας που έχει αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου, το οποίο κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα απαιτήσει κεφάλαια περί τα 10 εκατ. ευρώ για την πλήρη αποκατάστασή του. Μετά από την –κρίσιμη- απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει μία ακόμη σειρά εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, ωστόσο λιγότερο χρονοβόρων.

Η εικόνα πάντως του Μεγάρου, ενός από τα επιβλητικότερα κτίρια της αθηναϊκής αστικής τάξης, σήμερα είναι απογοητευτική, αποτυπώνοντας την πλήρη εγκατάλειψη και τη φθορά μετά το σεισμό του '99 και τη μεγάλη πυρκαγιά του 2004 που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η στέγη και να καούν πολύ σημαντικά στοιχεία κι τεκμήρια της αρχιτεκτονικής του ιστορίας αλλά και το εσωτερικό του κτιρίου. Το Μεγάρο έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 1995 (ιδιοκτησίας της τότε ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος), ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης «γιατί αποτελεί αξιολογότατο δείγμα νεοκλασικού αρχοντικού, με εναρμόνιση στοιχείων ρυθμού Μπαρόκ, σημαντικό για την εξέλιξη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της Αθήνας».

Η ιστορία του Μεγάρου Αθηνογένους πάει πίσω στον 19ο αιώνα, αφού οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1875-1880, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρεντερίκ Πιάτ, ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα το 1869 και εργάστηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, χτίζοντας πολλά αρχοντικά της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης. Το σημερινό διατηρητέο της Σταδίου 50 ανήκε στην παλιά αθηναϊκή οικογένεια Αθηνογένους, και όπως επισημαίνεται στην «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών», στα τέλη του 19ου αιώνα στέγασε για ένα διάστημα την Οθωμανική Τράπεζα (Banque Ottomane de Change et de Valeurs).

Το κτίριο εκφράζει αρχιτεκτονικά τη μετάβαση από την προηγούμενη φάση του κλασικισμού σε εκλεκτικιστικές μορφές και γαλλικές επιρροές νεο-μπαρόκ, συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής. Η μνημειακή πρόσοψη του κτηρίου συνδυάζει τη νεοκλασική σύνθεση με τις ιωνικές παραστάδες με στοιχεία γαλλικού νεο-μπαρόκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα