O… κινηματογραφικός τουρισμός ανθεί, όμως οι ντόπιοι αντιδρούν

Είναι γεγονός πως μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως ο «Νονός» και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» αυξάνουν τις τουριστικές ροές στα μέρη όπου γυρίστηκαν οι ταινίες. Οι τουρίστες όμως, εκτός από ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία προκαλούν επίσης πολύ συχνά … πονοκέφαλο στους ντόπιους.

Το 1996, η ιστορική ταινία δράσης του Μελ Γκίμπσον, «Braveheart» οδήγησε σε αύξηση 300% των επισκεπτών του «The National Wallace Monument» στη Σκωτία. Ομοίως, η συλλογή ταινιών του «Χάρι Πότερ» είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση στο 50% του τουρισμού σε κάθε τοποθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου γυρίστηκαν οι

ταινίες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNBC.  

Αδιαμφισβήτητα, ο «κινηματογραφικός τουρισμός», όπως είναι γνωστός, ενισχύει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες. Εκτός όμως, από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε αυτές, πολλοί είναι οι ντόπιοι που υποστηρίζουν πως προκαλεί και μεγάλα προβλήματα.

Μπορεί «Ο Νονός» να θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών ωστόσο, έβαλε για χρόνια σε «μπελάδες» τη Σικελία και τους κατοίκους της. Μέρος της ταινίας, όπως είναι γνωστό διαδραματίστηκε στο χωριό Κορλεόνε της Σικελίας, όπου ο χαρακτήρας του αφεντικού της μαφίας Βίτο Κορλεόνε, τον οποίο υποδύεται ο Μάρλον Μπράντο, γεννήθηκε και μεγάλωσε πριν μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη. Πολλοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται το μέρος, επιθυμούν να δουν από κοντά τους περιβόητους μαφιόζους, όμως οι περισσότεροι φεύγουν απογοητευμένοι όταν δεν συναντούν κανένα.

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Η ταινία «Hangover» έχει μείνει αξέχαστη για τις σκηνές από τα ξέφρενα πάρτι των πρωταγωνιστών στο Λας Βέγκας. Σύμφωνα με το Las Vegas Review-Journal, οι τουρίστες προσπαθούν να μιμηθούν διάσημες σκηνές από την ταινία αψηφώντας πολλές φορές τους τοπικούς νόμους. Από την κυκλοφορία της ταινίας «La Dolce Vita» σε σκηνοθεσία του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι το 1960, εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν την πιο αξέχαστη σκηνή της ταινίας ανεβαίνοντας στο διάσημο σιντριβάνι της Ρώμης, τη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Μέχρι σήμερα – περίπου 60 χρόνια αργότερα – οι ιταλικές αρχές επαναφέρουν στην τάξη πολλούς από τους φανς της ταινίας, όταν φορώντας γούνες τρέχουν γύρω από το σιντριβάνι. Για το λόγο αυτό, στη Ρώμη τα πρόστιμα για τέτοιου είδους συμπεριφορές ανέρχονται στα  450 ευρώ. Η Νέα Ζηλανδία γνώρισε τεράστια άνθηση στον τουρισμό χάρη στις τριλογίες «o Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Το Χόμπιτ». Περίπου 437 εκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν στην οικονομία της χώρας μόνο το 2019 χάρη στις δημοφιλείς αυτές ταινίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, οι ντόπιοι των περιοχών αυτών, ανησυχούν εξαιτίας της υπερβολικής έκρηξης του τουρισμού και πολλά είναι τα προβλήματα μετά οποία έρχονται πλέον αντιμέτωποι, όπως ο συνωστισμός σε τουριστικά σημεία, η κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και οι περιβαλλοντικές καταστροφές.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων: Όσοι επιμείνουν σε παραβατικές συμπεριφορές θα τους βρούμε και θα τους τιμωρήσουμε

11η Σεπτεμβρίου 2001: 20 χρόνια από τη μαύρη ημέρα που σημάδεψε την Ιστορία

ΔΕΔΔΗΕ: To παρασκήνιο του σούπερ ντιλ που σφραγίζει μια μεγάλη ιδιωτικοποίηση

Keywords
Τυχαία Θέματα