Online αγορές: Γιατί η τράπεζα μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή
Το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μία σειρά αλλαγών τόσο στη διαδικασία έγκρισης των ηλεκτρονικών μας συναλλαγών όσο και στον τρόπο με τον οποίο μας ταυτοποιούν ως πελάτες.
Οι εν λόγω αλλαγές εντάσσονται σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας που στόχο έχει την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η διαδικασία της «ισχυρής ταυτοποίησης
Βέβαια, η όλη διαδικασία είναι λογικό να έχει δημιουργήσει ορισμένα ερωτήματα και απορίες στους καταναλωτές των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επιχειρεί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα, παρέχοντας επακριβείς διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχουμε:
1) Τους τελευταίους μήνες έχω διαπιστώσει αλλαγές στον τρόπο έγκρισης των συναλλαγών μου όταν χρησιμοποιώ την κάρτα μου για αγορές από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γιατί συμβαίνει αυτό;Από τον Ιανουάριο του 2021, ξεκίνησε σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η διαδικασία της «ισχυρής ταυτοποίησης του πελάτη». Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να ακολουθείται, για την προστασία του συναλλασσομένου όταν ένας καταναλωτής διενεργεί συναλλαγή πληρωμής με κάρτα σε ηλεκτρονικό έμπορο της Ελλάδας ή του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (δηλαδή σε ηλεκτρονικό έμπορο που λειτουργεί σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχνενστάιν). Από την 1η Ιανουαρίου 2021 στον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο δεν περιλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ηλεκτρονικές επιχειρήσεις του οποίου αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις τρίτης χώρας (όπως, ενδεικτικά, οι ηλεκτρονικές επιχειρήσεων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Κίνας, κ.λπ).
2) Τι ακριβώς είναι η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη;Είναι ένα νέο σύνολο κανόνων βάσει των οποίων ταυτοποιούνται οι καταναλωτές όταν πραγματοποιούν αγορές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου, προκειμένου να προστατευτούν ακόμα περισσότερο από περιστατικά απάτης. Συγκεκριμένα, είναι η διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας του κατόχου της κάρτας (πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης) με τη χρήση δυο (2) ή περισσότερων στοιχείων που αφορούν:
• Γνώση και πληροφορία (κάτι που μόνο ο κάτοχος της κάρτας γνωρίζει), όπως ένα μυστικό κωδικό ή την απάντηση σε μία ερώτηση που μπορεί να απομνημονευθεί,
• κατοχή (κάτι που μόνο ο κάτοχος της κάρτας κατέχει), όπως ένα μήνυμα με μοναδικό κωδικό ασφαλείας (SMS/Viber OTP) που έλαβε ή το κινητό του τηλέφωνο, και
• κάποιο μοναδικό φυσικό (εγγενές) χαρακτηριστικό του, όπως το δακτυλικό του αποτύπωμα.
Τα στοιχεία αυτά απαιτείται αφενός να είναι ανεξάρτητα, με την έννοια ότι η παραβίαση του ενός δεν θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των υπολοίπων, και αφετέρου να είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύεται η εμπιστευτικότητα των δεδομένων ταυτοποίησης.
Για παράδειγμα, ο εκδότης μιας χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας (π.χ. η τράπεζα) μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν από περισσότερους διαφορετικούς τρόπους για να επαληθεύσει την εκτέλεση μιας πράξης πληρωμής, όπως κωδικός ασφαλείας μιας χρήσης (ΟΤΡ) μέσω γραπτού μηνύματος SMS/Viber σε συνδυασμό με κωδικό/κωδικούς που μόνο ο πελάτης γνωρίζει (π.χ. κωδικούς Web Banking), ειδική εφαρμογή (app) φορητής συσκευής (για κινητό τηλέφωνο, tablet), χρήση βιομετρικού στοιχείου (π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα) του πελάτη στο mobile banking της τράπεζας, κ.λπ.
3) Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες από τις συναλλαγές μου απορρίπτονται;Ναι, αυτός είναι ο πιθανότερος λόγος απόρριψης της συναλλαγής σου, αλλά όχι ο μόνος. Για παράδειγμα, ένα άλλος λόγος απόρριψης μπορεί να είναι η έλλειψη επαρκούς υπολοίπου για την διενέργεια της συναλλαγής αγοράς. Οι συναλλαγές απορρίπτονται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα) είτε (α) λόγω έλλειψης προσαρμογής της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου ή/και (β) λόγω μη υιοθέτησης των οδηγιών που έχουν δοθεί στον χρήστη-πελάτη.
4) Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο ποσού πέραν του οποίου εφαρμόζεται η ισχυρή ταυτοποίησή μου;Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη εφαρμόζεται για κάθε συναλλαγή με κάρτα σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.
Συναλλαγές ποσού μικρότερου των 30 ευρώ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη διαδικασία της ισχυρής ταυτοποίησης του πελάτη με αθροιστικό όριο τα 100 ευρώ ή τις πέντε (5) συνεχόμενες συναλλαγές ποσού κάτω των 30 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν οι αθροιστικές ή συνεχόμενες αυτές συναλλαγές πραγματοποιούνται στη διάρκεια μιας ή περισσοτέρων ημερών.
Παράδειγμα 1ο: Συναλλαγή αγοράς βιβλίου, από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, συνολικού ποσού 45 ευρώ: Απαιτείται η Ισχυρή Ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας.
Παράδειγμα 2ο: Συναλλαγές με κατάστημα εστίασης, ηλεκτρονικά, ποσού 25, 28, 29 και 19 ευρώ: Δεν απαιτείται Ισχυρή Ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας για τις τρεις πρώτες συναλλαγές (των 25,28 και 29 ευρώ). Η 4η συναλλαγή (των 19 ευρώ) είναι δυνατή μόνο με Ισχυρή Ταυτοποίηση του πελάτη.
Παράδειγμα 3ο: Συνεχόμενες συναλλαγές αγοράς καφέ ποσού 3, 5, 4, 3, 2 και 4 ευρώ: Δεν απαιτείται Ισχυρή Ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας για τις πέντε πρώτες συναλλαγές (των 3, 5, 4, 3,και 2 ευρώ). Η 6η συναλλαγή (των 4 ευρώ) θα πρέπει να ολοκληρωθεί με Ισχυρή Ταυτοποίηση του πελάτη.
5) Εγώ δεν επιθυμώ να αλλάξω τίποτα σε σχέση με αυτό που μέχρι σήμερα έκανα για να εγκρίνω μια συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου. Ποιος μου επιβάλει τους νέους αυτούς κανόνες και γιατί;Η εφαρμογή των νέων κανόνων ισχυρής ταυτοποίησης του πελάτη είναι εκ του νόμου υποχρεωτική για τους εκδότες των χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κανόνες αυτοί έχουν εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ έχουν εξειδικευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι η περαιτέρω μείωση των απατών σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου και, κατά συνέπεια, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ευρωπαίου καταναλωτή.
6): Μπορώ να μάθω γρήγορα και εύκολα περισσότερα από την τράπεζα που μου έχει εκδώσει την κάρτα;Φυσικά. Οι τράπεζες έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους όλες τις κρίσιμες για τον καταναλωτή πληροφορίες:
• Τράπεζα Πειραιώς
• Εθνική Τράπεζα
• Alpha Bank
• Eurobank
• Attica Bank
• HSBC
• Παγκρήτια Τράπεζα
• Optima Bank
Διαβάστε ακόμα:
Google: Προσέφερε $60.000 σε καθηγητή πανεπιστημίου και εκείνος την απέρριψε – Δείτε γιατί
Εστίαση: Παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο το αφορολόγητο για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων
Deloitte: Η πορεία και οι προοπτικές του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ιταλία - Την λύπη της εκφράζει η Μόσχα
- Η Alstom ανέλαβε τη προμήθεια 152 προαστιακών συρμών για τη Renfe, ύψους 1,4 δις ευρώ
- Τροχαία: Ογδόντα δύο κλήσεις σε «καρτέρι» στο Π. Φάληρο
- Ποια ομάδα αίματος συνδέεται περισσότερο με τις καρδιακές παθήσεις και την κακή διαχείριση άγχους
- Στην Ελλάδα το νέο Renault Kadjar 1.3 TCe 140 HP Sport Edition
- Θέατρο Τέχνης: Αποχαιρετισμός στη μαθήτρια Ορσαλία Ρόγκα
- Ποιά εισοδήματα επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης
- Γερμανία: Σύμμαχος της Μέρκελ ζητεί προσωρινή διακοπή της κατασκευής του Nord Stream 2
- Στάσσης:Νωρίτερα η μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου
- Η «βουτιά» της τουρκικής λίρας ενίσχυσε την αύξηση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Online αγορές: Γιατί η τράπεζα μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή
- Κοπελούζος: Deal της DAMCO ENERGY για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης
- ΡΑΕ: Ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
- Επίδομα 3.000 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση – Η προθεσμία για τις αιτήσεις
- Τσίπρας: «Κυβέρνηση θέατρο του παραλόγου – Δέσμη μέτρων για επανεκκίνηση της εστίασης»
- Voucher 200 ευρώ: Πώς θα κάνετε αίτηση – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους
- Σήμα Εξαδάκτυλου ότι οι Λοιμωξιολόγοι «γέρνουν» προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου
- Τηλεργασία: Τι προτείνει η ΓΣΕΕ
- Τελευταία Νέα New Money
- Online αγορές: Γιατί η τράπεζα μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή
- Κοπελούζος: Deal της DAMCO ENERGY για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης
- Voucher 200 ευρώ: Πώς θα κάνετε αίτηση – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους
- Τηλεργασία: Τι προτείνει η ΓΣΕΕ
- ΡΑΕ: Ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
- Επίδομα 3.000 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση – Η προθεσμία για τις αιτήσεις
- Τσίπρας: «Κυβέρνηση θέατρο του παραλόγου – Δέσμη μέτρων για επανεκκίνηση της εστίασης»
- Σήμα Εξαδάκτυλου ότι οι Λοιμωξιολόγοι «γέρνουν» προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου
- ΤτΕ: Μειωμένα τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων τον Φεβρουάριο
- Google: Προσέφερε $60.000 σε καθηγητή πανεπιστημίου και εκείνος την απέρριψε – Δείτε γιατί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στάσσης:Νωρίτερα η μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου
- Λιμενικό: Αναληθή τα δημοσιεύματα περί επαναπροώθησης μεταναστών
- Γκ. Ατάλ: Έχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο Μακρόν για την πανδημία
- Επιστρατεύουμε γιατρούς και απορρίπτουμε τους εθελοντές
- Ζ. Μακρή: Στο σχολείο έως το τέλος Ιουνίου - Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί εμβολιάζονται εθελοντικά
- Στον Β' Ημιτελικό της Eurovision 2021 η Ελλάδα
- Σκληρή κριτική από Έφη Αχτσιόγλου και Αλ. Χαρίτση για το Σχέδιο Ανάκαμψης
- Η Volkswagen στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και το 2021
- Θέατρο Τέχνης: Αποχαιρετισμός στη μαθήτρια Ορσαλία Ρόγκα