Pandora Papers: Αναμένονται αποκαλύψεις για 283 Έλληνες που εμφανίζονται στις λίστες

Μετά από τις έρευνες που ανακοινώθηκαν σε εννιά χώρες, τα Pandora Papers θα συζητηθούν και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αύριο Τετάρτη στο Στρασβούργο. Εξάλλου, οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν και εκθέτουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Στο «μάτι του κυκλώνα» πάντως βρίσκεται κυρίως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κολομβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Ανγκόλα, η Ιορδανία και η Βενεζουέλα. Και αυτό, επειδή σε

κάθε χώρα από αυτές αρκετοί εν ενεργεία πολιτικοί φαίνεται να εμπλέκονται στο νέο οικονομικό σκάνδαλο. Να θυμίσουμε ότι πέντε χρόνια νωρίτερα, τα Panama Papers είχαν οδηγήσει στην πτώση δύο κυβερνήσεων, στην Ισλανδία και στο Πακιστάν για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Κάθε ώρα που περνάει έρχονται στο φως της δημοσιότητας ιστορίες που αποτυπώνουν την αμετροέπεια και την απληστία πολιτικών ηγετών. Κάποιες από αυτές αν δεν ήταν για κλάματα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τραγελαφικές. Χαρακτηριστική αυτή με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγεφ, ο οποίος απέκτησε ακίνητα ανά την υφήλιο, ύψους σχεδόν 40 εκ ευρώ, κρύβοντάς τα σε διάφορες offshore, οι οποίες μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι ανήκουν στον… 11χρονο γιό του.

Πρόκειται για έναν πολιτικό, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, αλλά πρώτη φορά αυτή αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Ενδεικτική της απληστίας που χαρακτηρίζει επιφανείς προσωπικότητες, που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν με σεβασμό, είναι και η υπόθεση του Ντάγκλας Λάτσφορντ. Ο άνδρας αυτός κυριάρχησε στην πολιτιστική σκηνή της Καμπότζης για δεκαετίες. Αγαπήθηκε από το λαό της χώρας ως εμπειρογνώμονας και ευεργέτης της. Το νέο σκάνδαλο αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν αρχαιοκάπηλος, έχοντας κλέψει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της χώρας που υποτίθεται ότι αγαπούσε. Έχοντας ως βάση του τη Μπανγκόκ, ο Λάτσφορντ αγόραζε γλυπτά, τα οποία είχαν λεηλατηθεί από τους αρχαίους χώρους της Καμπότζης από οργανωμένους εγκληματίες και στη συνέχεια τα προωθούσε σε διάσημους εμπόρους του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Τα περισσότερα μέσω offshore κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές. Η Καμπότζη ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει την επιστροφή αυτών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα