Philipp Plein: Ο Γερμανός που έκανε την κακογουστιά... μόδα και χρήμα

Στην ταράτσα του ρετιρέ του Philipp Plein με τα μαρμάρινα δάπεδα που ατενίζει από ψηλά τις Κάννες, μια σειρά εκθαμβωτικών γυναικών περπατά δίπλα από την πισίνα φορώντας την καλοκαιρινή κολεξιόν του. Μπικίνι διακοσμημένα με κρύσταλλα, πανύψηλες γόβες – στιλέτο και τουαλέτες με λεοπάρ φουρό παρελαύνουν μπροστά στο πλήθος που χειροκροτεί. Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά ανδρικών μοντέλων που φορούν ρούχα με τυπωμένα δολάρια πάνω τους και τζάκετ από μπλε δέρμα πύθωνα, που περπατούν δίπλα σε ένα σιντριβάνι γεμάτο μπουκάλια

σαμπάνιας που φέρουν το logo «Plein» και ένα κόκκινο άγαλμα που απεικονίζει έναν γορίλα.

Γράμματα από κομμάτια καθρέφτη κολλημένα στον τοίχο καλωσορίζουν τους επισκέπτες στη «Ζούγκλα του Βασιλιά».

Στην πραγματικότητα ο Plein είναι βασιλιάς σε έναν πλανήτη μόδας που βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τα καθιερωμένα ιερά τέρατα του λαμπερού χώρου.

Ο εικονοκλαστικός αυτός επιχειρηματίας ασκεί όπως φαίνεται μεγάλη γοητεία, παγιδεύοντας τον κόσμο της μόδας σε εικόνες του στυλ «μοντέλα με σμόκιν πάνω σε τζετ σκι ή χορεύτριες burlesque μέσα σε γιγάντια ποτήρια του Μαρτίνι».

Κι όλα αυτά την ώρα που μπραντς πολυτελείας όπως η Hermes ή η Louis Vuitton έχουν περάσει κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, σφυρηλατώντας τη φήμη τους που στηρίζεται σε καλαίσθητες δημιουργίες. Ο Plein έπεσε σαν κομήτης ανάμεσά τους εννέα χρόνια πριν, όταν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει προσελκύσει ένα πιστό κοινό για τα σνίκερς του των 600 δολαρίων και τα χούντις των 100 δολαρίων. Ακόμα και για την καπαρντίνα από κροκόδειλο αξίας 100.000 δολαρίων – μια τιμή που θα έκαναν οίκους όπως η Balenciaga ή η Louis Vuitton να πρασινίσουν από ζήλια.

Ο Plein στοχεύει σε ταχεία επέκταση εκεί που άλλοι ανεξάρτητοι οίκοι πολυτελών ειδών έχουν δυσκολευτεί να αναπτυχθούν στη σκιά της LVMH και της Kering. Επιδιώκει να ανοίγει δύο καταστήματα τον μήνα και να δημιουργήσει δευτερεύουσες μπράντες όπως την Plein Sport, την Plein Kids και την Billionaire, μια σειρά για πιο ηλικιωμένους άνδρες.

Ωστόσο αν και έχει φανατικούς οπαδούς κάποιοι έχουν αρχίσει να κουράζονται από τις υπερβολές του, και αν και πέρυσι είχε προσελκύσει στην κολεξιόν του πρόσωπα όπως την Πάρις Χίλτον και την Εύα Λονγκόρια, φέτος οι VIP παριστάμενοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, ενώ η κριτική της Vogue αποκάλεσε τις τελευταίες του κολεξιόν κουρασμένες και δυσάρεστες.

Επίσης, στην εποχή του κινήματος #MeToo έχουν αρχίσει να αυξάνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για σεξιστική συμπεριφορά του Plein. Η Elodie Nowinski, καθηγήτρια σπουδών μόδας στο EM Lyon Business School, αναφέρει ότι ο Plein’ απεικόνίζει τις γυναίκες ως υπερ-σεξουαλικές και τους αποδίδει έναν υποτιμητικό ρόλο. Όλες οι εικόνες είναι εστιασμένες στην εμπορευματοποίηση των γυναικείων σωμάτων μπροστά στα ανδρικά μάτια, αναφέρει.

Η ουσία είναι ότι ο Plein – όπως ισχυρίζεται – κατάφερνε πάντα να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της εταιρείας του και να αποφεύγει τα χρέη, αποκαλώντας την ελβετική εταιρεία του «100% ανεξάρτητη». Παράλληλα, χαίρεται να μοιράζεται το ρίσκο εκεί που μπορεί. Για παράδειγμα δίνοντας με franchis τα 70 από τα 120 καταστήματά του.

Ο Plein αναφέρει πως οι πωλήσεις του πλησίασαν πέρυσι τα 300 εκατ. δολ. στην ίδια κατηγορία με την Kenzo της LVMH ή την Alexander McQueen της Kering.

Όπως εξάλλου λέει η γνωστή Ρωσίδα δημοσιογράφος που ήρθε γαι τον Plein στις Κάννες με τις δυο της κόρες και τη μητέρα της, ντυμένες όλες με αστραφτερές δημιουργίες Plein, «ακόμα και όταν είναι μικρό κοριτσάκι, μια γυναίκα λατρεύει οτιδήποτε γυαλίζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα