PwC- ULI: Πόσο ελκυστικά είναι τώρα τα ελληνικά ακίνητα

Στην 23η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές στο real estate για το 2024 κατατάσσεται η Αθήνα, σε ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η ελληνική πρωτεύουσα διατηρεί την ίδια θέση με πέρυσι, όπως και το Λονδίνο με το Παρίσι που αποτελούν τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις καλύτερες προοπτικές στoν κλάδο των ακινήτων για την επόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έρευνα για τη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης «Αναδυόμενες Τάσεις στο

real estate το 2024» που εκπονούν κάθε χρόνο ο γνωστός φορέας ULI –Urban Land Institute σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων PwC, με βάση τις απαντήσεις που δίνουν τα μεγαλοστελέχη του κλάδου προερχόμενοι από τους κλάδους της διαχείρισης, συμβούλων, ανάπτυξης, επενδύσεων, χρηματοοικονομικών κ.ο.κ..

Με βάση τη φετινή έρευνα, στο τοπ 5 των πόλεων με τις μεγαλύτερες επενδυτικές προοπτικές μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, βρίσκεται η Μαδρίτη, που παίρνει την τρίτη θέση έναντι του Βερολίνου, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ. Η Μαδρίτη ειδικά θεωρείται για το 2024 από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στην Ευρώπη, επειδή αυξάνει σταθερά τον πληθυσμό της, προσελκύοντας ξένες εθνικότητες, φοιτητές και πολύ μεγάλο όγκο τουρισμού. Οπως και οι άλλες γερμανικές πόλεις στην έρευνα, το Βερολίνο έχει υποχωρήσει φέτος, γεγονός που αντανακλά εν μέρει την πρόβλεψη ως προς την πορεία της εθνικής οικονομίας το 2023 και τη σχετικά ασθενή ανάκαμψη που αναμένεται το 2024. Μιλάνο, Μόναχο, Λισαβώνα, Φραγκφούρτη, και Βαρκελώνη συμπληρώνουν τη δεκάδα των πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών πόλεων στα ακίνητα για το 2024 με βάση τις απαντήσεις των μεγαλοστελεχών του real estate.

Πανευρωπαϊκά, όσον αφορά τις κατηγορίες των ακινήτων που θα παρουσιάσουν για το 2024 τις καλύτερες προοπτικές, στην πρώτη θέση είναι οι νέες ενεργειακές υποδομές, ακολουθούν τα data centers, οι υποδομές υγείας, οι φοιτητικές κατοικίες και στην πέμπτη θέση οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Την τελευταία δεκαετία έχουν διευρυνθεί σημαντικά οι κατηγορίες των ακινήτων στις οποίες επενδύουν οι θεσμικοί επενδυτές με τα ακίνητα που σχετίζονται με την ενέργεια και την τεχνολογία να διατηρούν τα σκήπτρα.

Σκεπτικισμός, χαμηλότεροι όγκοι επενδύσεων με επίσης χαμηλότερο τον πήχη της αισιοδοξίας σε σχέση με προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζει τη δεδομένη στιγμή το ευρωπαϊκό περιβάλλον σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα με τον κλάδο να
δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις οικονομικές προβλέψεις για την Ευρώπη που υποδηλώνουν υποτονική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση. Σε αυτή τη φάση οι συναλλαγές ακινήτων στην Ευρώπη παραμένουν στον «πάγο» καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ωθούν τις τιμές της αγοράς προς μια αβέβαιη νέα ισορροπία.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλοστελέχη του ευρωπαϊκού real estate δείχνουν να προσαρμόζονται σταδιακά σε μια αγορά που επιβαρύνεται από πληθωριστικές πιέσεις και υψηλά επιτόκια, την ίδια στιγμή που δίνουν ιδιαίτερη βάση στην αυξανόμενη ανάγκη για συνεχή δέσμευση σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνηση (ESG) ζητήματα. «Γεγονός είναι πάντως, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 και το 2023 ώθησαν αρκετούς να εγκαταλείψουν προηγούμενες, πιο δυναμικές στρατηγικές παρακολουθώντας πλέον πιο στενά ζητήματα που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις, το κόστος δανεισμού και κατασκευής και τον κίνδυνο να καταστούν ακίνητα προβληματικά», όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Διαβάστε ακόμη 

Φοροδιαφυγή: «Πρόστιμο» στα μετρητά και πόλεμος μεταξύ καρτών, IRIS, εμβασμάτων

Alpha Bank: Ολοκληρώνεται ο ανταγωνιστικός διάλογος – Τα βήματα μέχρι την έξοδο του ΤΧΣ

Νέες επενδύσεις 120 εκατ. για τη Lidl και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα