PwC: Οι τέσσερις τομείς που ανησυχούν τους CEO
Παρά τις πραγματικές και αυξανόμενες απειλές, οι επιχειρηματικοί ηγέτες αναζητούν όλο και περισσότερο νέους τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και επικοινωνίας με τους μετόχους τους
Οι εταιρείες που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον κίνδυνο, τις σχέσεις και την πληροφόρηση μπορούν να επιτύχουν σε μια αγορά που ανταμείβει την ευελιξία, τη διαφάνεια και τη μακροπρόθεσμη προοπτική.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που επενδύουν μακροπρόθεσμα στην ικανότητά τους να παραμένουν ανθεκτικές στις προκλήσεις και στην κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων τους έτσι ώστε να
Σύμφωνα με την 19η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα ευρήματα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ τα δύο τρίτα των διευθύνοντων συμβούλων διακρίνουν περισσότερες απειλές σήμερα απ' ό,τι τρία χρόνια πριν, το ένα τρίτο αυτών (35%) δηλώνει πολύ αισιόδοξο για την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον Richard Sexton, Αντιπρόεδρο και επικεφαλής του κλάδου ελεγκτικών υπηρεσιών στο παγκόσμιο δίκτυο της PwC: «Ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσεις τους, είναι ωστόσο πρόθυμοι να συζητήσουν για νέους τρόπους λειτουργίας και επικοινωνίας».
Οι σημερινοί διευθύνοντες σύμβουλοι θέλουν να προβάλουν το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις τους δεν παράγουν μόνο χρηματοοικονομική αξία. Όπως επισημαίνει ο Richard Sexton: «Αυτή είναι μια συναρπαστική εποχή για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, καθώς συνεργαζόμαστε με τους πελάτες για τη διαμόρφωση πραγματικά καινοτόμων πλαισίων και μεθόδων που θα προσδίδουν αξιοπιστία σε νέες και παραδοσιακές πληροφορίες και θα διευκολύνουν την κατανόηση τους. Και είναι μια συναρπαστική στιγμή και για την κοινωνία καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν τις λειτουργίες και τον αντίκτυπο που έχουν οι επιχειρήσεις, κάτι που από καιρό έπρεπε να έχει γίνει».
Η Έρευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους αναδεικνύει τέσσερις τομείς στους οποίους οι διευθύνοντες σύμβουλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους:
- Ρυθμιστικό πλαίσιο: Το 79% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι το υπερβολικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης των
οργανισμών τους. Σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή –μετά τους πελάτες– στις στρατηγικές των οργανισμών τους (το 69% ανέφερε υψηλό ή πολύ υψηλό αντίκτυπο).
Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η προσέγγισή που υιοθετούν σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο καθορίζει την ανθεκτικότητά τους, συμβάλλει στην καλή πρακτική της αγοράς συνολικά, συμβάλλει στη διαχείριση του ανταγωνισμού, διατηρεί το κόστος συμμόρφωσης χαμηλό και συμβάλλει στην καλή διακυβέρνηση και την απόδοση της εταιρείας τους.
- Συνάφεια: Το 83% των διευθύνοντων συμβούλων προβλέπουν πολλά και διαφορετικά συστήματα αξιών στο μέλλον. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρουν ότι παρά τα πλεονεκτήματα που έχει το διαδίκτυο και η επεκτεινόμενη παγκοσμιοποίηση, υπάρχουν παράγοντες που τραβούν τις επιχειρήσεις τους προς αντίθετες κατευθύνσεις: εθνικισμός, πολλαπλά οικονομικά μοντέλα, αντικρουόμενα αξιακά συστήματα, διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια και εμπορικές συμμαχίες.
Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν τους αυξανόμενους φόβους των διευθύνοντων συμβούλων για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας (το 74% αυτών αντιμετωπίζει τον παράγοντα αυτόν ως απειλή). Επίσης, αναδείχτηκε και η διστακτικότητά τους να είναι θετικοί απέναντι σε παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη των εταιρειών τους όταν οι επιχειρήσεις τους επηρεάζονται από κοινωνικές τάσεις και δυνάμεις που δύσκολα προσδιορίζονται ή ελέγχονται.
Ακόμη, γνωρίζουν ότι το όραμα για ικανοποίηση των ευρύτερων απαιτήσεων πέρα από τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, υπονομεύεται από την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης όσον αφορά τις προσδοκίες των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών (24%), την αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών και της υφιστάμενης επιχειρηματικής στρατηγικής (20%) και τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των προσδοκιών και των προσδοκιών που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (33%), την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων (31%) και, ίσως το σοβαρότερο όλων, την αδυναμία υλοποίησης της στρατηγικής (23%).
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι διχάζονται για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις απαιτήσεις που δεν αφορούν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Σε μια ερώτηση, το 67% απάντησε ότι η αποστολή τους επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας πέρα από τους πελάτες και για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όμως σε μια άλλη ερώτηση, το 53% απάντησε ότι η αποστολή του οργανισμού τους είναι να δημιουργεί αξία (πρωταρχικά) για τον πελάτη, με την ευρύτερη κοινωνία να λαμβάνει μόνο το 31% της ψήφου.
Ακόμη, το 52% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι η δημιουργία αξίας για μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών βοηθά την κερδοφορία της εταιρείας τους, ενώ το 42% αυτών δήλωσαν ότι η κερδοφορία της εταιρείας τους τους βοήθησε να δημιουργήσουν αξία για μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών. Παραμένουν διχασμένοι για το ποιο από τα δύο προηγείται.
Σύμφωνα με τον Richard Sexton: «Οι εταιρείες διαθέτουν πλήθος πληροφοριών από τις οποίες μπορούν –εάν έχουν την ικανότητα να τις αφομοιώσουν– να μάθουν για τις συνήθειες, τις πεποιθήσεις, τις προθέσεις και τις προσδοκίες των πελατών τους. Κάποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα αποτελεσματικά για να διοικήσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους. Και πολλά από αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα και στις ρυθμιστικές αρχές, προσφέροντας τους μια πολύ καλύτερη εικόνα για το πώς η κάθε επιχείρηση οργανώνει και εκτελεί τις λειτουργίες της».
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν την αξία αυτής της πληροφόρησης. Ενώ αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως πρόκληση, ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τη δύναμη που έχει να δίνει λύσεις. Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών κορυφαίων τάσεων που αναμένεται να διευρύνουν τις
προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών, το 68% δήλωσε ότι οι τεχνολογίες για τα δεδομένα και τις αναλύσεις αυτών θα συμβάλουν περισσότερο από όλα στην ενίσχυση της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών ενώ το 65% αυτών θεωρούν ότι τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων με βάση την τεχνολογία επίσης θα αποδώσουν σημαντικά αποτελέσματα. Όμως λίγες είναι οι εταιρείες που είναι απολύτως ικανές να διαχειριστούν αυτά τα δεδομένα. Μόνο το 51% των ερωτηθέντων προχωρούν σε αλλαγές με στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του οργανισμού τους και την παροχή στα ενδιαφερόμενα μέρη των πληροφοριών που απαιτούν.
- Χρηματοοικονομική πληροφόρηση: Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ρωτήθηκαν ξεχωριστά για το τι θα ήθελαν να μετρούν καλύτερα και τι θα ήθελαν να επικοινωνούν καλύτερα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι μετρήσεις έχουν αξία όχι μόνο στα χρηματοοικονομικά μεγέθη. Το 55% των διευθύνοντων συμβούλων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μετρούν καλύτερα την καινοτομία – τοποθετώντας την υψηλότερα και από τομείς όπως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος (39%) και η προαιρετική χρηματοοικονομική πληροφόρηση (37%).
Παρ' όλο που η χρηματοοικονομική πληροφόρηση παραμένει θεμέλιος λίθος της πληροφόρησης όσον αφορά τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της πληροφόρησης που δείχνει στους μετόχους τους πώς δημιουργούν αξία.
«Αυτό στο οποίο θα έπρεπε να εστιάσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης, τόσο για τους μετόχους όσο και για την ίδια την επιχείρηση», προσθέτει ο Richard Sexton.
- Κίνδυνος: Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν χάνουν ευκαιρία να επισημάνουν ότι θεωρούν ότι ο κίνδυνος έχει και αυξηθεί και διαφοροποιηθεί. Πολλοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη δωροδοκία και τη διαφθορά, τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τις νεοεισερχόμενες στην αγορά εταιρείες και την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής. Η σχέση μεταξύ κινδύνου και ανάπτυξης προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους επιχειρηματικούς ηγέτες για τις ευκαιρίες και τη μακροβιότητα των επιχειρήσεών τους.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν θέματα συμμόρφωσης στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αναπτύσσουν την ανθεκτικότητά τους αναγνωρίζοντας ότι θέλουν να λειτουργούν στην αγορά για πολύ καιρό ακόμη και ακούγοντας τους επενδυτές τους όταν τους επισημαίνουν τη σημασία των ηθικών παραμέτρων για την ανάλυσή τους. Και λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από το κέρδος, αυτοί οι διευθύνοντες σύμβουλοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν αξία. Είτε αποφασίσουν να υπηρετήσουν μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερόμενων μερών είτε όχι, έχουν αναλύσει την αποστολή της επιχείρησής τους και έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους.
Ο Richard Sexton συνοψίζει: «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν στη φετινή έρευνα δήλωσαν πιο ανήσυχοι από ποτέ. Την ίδια στιγμή όμως περιέγραψαν ένα μέλλον που, παρά τις ανησυχίες τους, δεν διαγράφεται μελανό, κάθε άλλο μάλιστα. Φυσικά υπάρχουν προκλήσεις, όμως οι ανθεκτικές και καινοτόμες επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να τις αντιμετωπίσουν, κυρίως κοιτάζοντας μπροστά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παναγιώτης Μαυρίκος: Το τέλος του εκδότη που απανθρακώθηκε στην Αττική Οδό
- Δείτε τη στιγμή που η Porsche του Μαυρίκου τυλίγεται στις φλόγες
- Ποιες χώρες θα βρεθούν περισσότερο "εκτεθειμένες" σε ενδεχόμενο Brexit
- Η σύζυγος φέρεται να αναγνώρισε τα τιμαλφή του Π. Μαυρίκου
- Ποιός ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος: Οι εκδόσεις, η σύλληψη και το τραγικό φινάλε
- Άκαρπη η συνάντηση εργαζομένων ΟΛΠ - ΟΛΘ με τον Θ. Δρίτσα
- Κούγιας: Ο Π. Μαυρίκος είναι ο νεκρός της Αττικής Οδού
- Ανανέωσε την άδεια ασθενείας του ο αντεισαγγελέας που έχει την υπόθεση Βγενόπουλου
- Coca-Cola: Στην Ελλάδα η λειτουργία του κέντρου των social media
- Δύσκολες ώρες για τον Μπερλουσκόνι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Παναγιώτης Μαυρίκος: Το τέλος του εκδότη που απανθρακώθηκε στην Αττική Οδό
- Δείτε τη στιγμή που η Porsche του Μαυρίκου τυλίγεται στις φλόγες
- Ρωσία: Με το MC-21 απειλεί την κυριαρχία Airbus και Boeing
- Aεροσκάφος της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην Ολλανδία
- Ο Παναγιώτης Μαυρίκος της «Ακρόπολης» κάηκε ζωντανός μέσα στην Porsche του
- EuroWorking Group: Θετικό κλίμα αλλά ακόμη καμία απόφαση
- Χωρίς ίχνη σύγκρουσης η Cayenne του Μαυρίκου
- Αναστασιάδης: Συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού εντός του 2016
- Πειραιώς Asset Management A.E.Δ.Α.Κ. : Η διαχείριση των Αποθεματικών των Ταμείων με τα μάτια των ειδικών
- Τέλος οι σφραγίδες επικύρωσης σε δημόσια έγγραφα εντός ΕΕ
- Τελευταία Νέα New Money
- PwC: Οι τέσσερις τομείς που ανησυχούν τους CEO
- Πειραιώς Asset Management A.E.Δ.Α.Κ. : Η διαχείριση των Αποθεματικών των Ταμείων με τα μάτια των ειδικών
- EuroWorking Group: Θετικό κλίμα αλλά ακόμη καμία απόφαση
- Παναγιώτης Μαυρίκος: Το τέλος του εκδότη που απανθρακώθηκε στην Αττική Οδό
- Δείτε τη στιγμή που η Porsche του Μαυρίκου τυλίγεται στις φλόγες
- Πτώση άνω του 1% για τις ευρωαγορές
- Την Αθήνα και την Λέσβο θα επισκεφθεί ο Μπαν Κι Μουν 17 - 19 Ιουνίου
- Aεροσκάφος της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην Ολλανδία
- Αναστασιάδης: Συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού εντός του 2016
- Γαλλία: Πρόστιμο 800.000 ευρώ στην Uber
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα τουρκική πρόκληση: Υψωσαν πανό για το ραμαζάνι σε ορθόδοξη εκκλησία
- Ερωτηματικά για τον τραγικό θάνατο του Μαυρίκου - Δεν φέρει ίχνη σύγκρουσης το τζιπ
- Συνάντηση Πατούλη - Χαρίτση για το ΕΣΠΑ
- Και ο Κώστας Αντετοκούνμπο στην Εθνική Νέων
- Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις προειδοποιήσεις Ντράγκι
- Πτωτικές πιέσεις στις ευρωαγορές
- Νέα προθεσμία για τους ενταγμένους σε παλιούς αναπτυξιακούς νόμους
- Εκπρόσωπος TAP: Σημάδι εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα η κατασκευή
- Audiovisual: Πρόταση ΔΣ για αύξηση κεφαλαίου μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών
- Τσακαλώτος: Η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων