Remy Cointreau: «Βουτιά» 50% στις πωλήσεις κονιάκ στις ΗΠΑ – Μεγάλη πτώση της μετοχής

Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν αγαπούν το κονιάκ και αυτό φάνηκε στις οικονομικές επιδόσεις της Remy Cointreau, η μετοχή της οποίας έκανε σήμερα «βουτιά» σε ποσοστό 11,30%.

Ο γαλλικός όμιλος υπέστη μια δραματική πτώση στα έσοδα του από την αμερικανική αγορά που έφτασε το 50% το πρώτο μισό του έτους, συμπληρώνοντας μάλιστα την πέμπτη χρονιά σε καθοδική τροχιά στην κρίσιμη αγορά των ΗΠΑ. Βέβαια, στη χαμηλή επίδοση του εκλεκτού γαλλικού κονιάκ στους Αμερικανούς καταναλωτές συνέβαλε και η λίαν επιθετική διαφημιστική

πολιτική που εφάρμοσε ο γαλλικός όμιλος της LVMH προκειμένου να προβάλει τη δική του ανταγωνιστική φίρμα, του κονιάκ Hennessy.

Συνολικά τα έσοδα του τμήματος κονιάκ της Remy Cointreau μειώθηκαν κατά 30%. Έτσι, οι οργανικές πωλήσεις για το σύνολο της χρονιάς εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 15% με 20% φέτος, κόντρα στην ανάκαμψη που είχε εκτιμήσει πως θα πετύχει η εταιρεία.

Η είδηση οδήγησε σε μια σημαντική πτώση της μετοχής, στα χαμηλότερα επίπεδα της εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας να περιοριστεί στα 5,6 δισ. ευρώ από το υψηλό των 12 δισ. ευρώ που είχε «πιάσει» στα τέλη του 2021.

Οι πωλήσεις κονιάκ, όπως και ευρύτερα των αλκοολούχων ποτών, σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο κόσμος που ήταν κλεισμένος στο σπίτι του λόγω των lockdown μπορούσε (και ήθελε) να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Έκτοτε, ωστόσο, οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει, κυρίως δε, στη σημαντική αγορά των ΗΠΑ.

Αρκεί να σημειωθεί πως κι άλλες φίρμες ποτών όπως η Pernod Ricard, η Jameson, η Absolut και η Campari έχουν καταγράψει πτώση των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ειδικά στην περίπτωση του κονιάκ, το θέμα για τις ΗΠΑ σχετίζεται και με τα δημογραφικά-οικονομικά δεδομένα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει πως περίπου η μισή από την ποσότητα του κονιάκ που καταναλώνεται στη χώρα είναι από Αφροαμερικάνους.  Τα οικονομικά στοιχεία, αντιστοίχως, δείχνουν ότι η αφροαμερικανική κοινότητα έχει επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδομάτων της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει αισθητά τις δαπάνες της, ειδικά για είδη πολυτελείας.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει συγκριτικά με την Ιταλία – Ποια η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα

Μπινιάρης (Binswanger Biniaris): Δίψα για επενδυτικά ακίνητα στην Ελλάδα

Καλλυντικά: Πόσα εκατ. λίρες κόστισε το Brexit στις εξαγωγές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα