Show me the money

Τα ζητήματα του περιβάλλοντος εξελίσσονται σε καθοριστικό παράγοντα για τις επενδύσεις ιδιαίτερα σε δυναμικούς κλάδους που πρέπει πλέον να καθορίσουν τις κινήσεις τους με βάση τις προδιαγραφές που θεσπίζονται από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια και της έκθεσης Ποσειδώνια, όπου ο πρόεδρος του ΙΜΟ, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ, έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών των Ελλήνων εφοπλιστών όχι ως προς το θέμα αρχής για την προστασία

του περιβάλλοντος, αλλά ως προς τη διαδικασία.

Αντίστοιχα, όμως, είναι τα θέματα και για την ενεργειακή αγορά, όπου οι πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχουν ζητήματα που θα πρέπει να συνυπολογίζουν οι ενδιαφερόμενοι και αφορούν τις τιμές των ρύπων από την παραγωγή.

Και φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος είναι η ανάπτυξη της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας. Ολα αυτά που έχουν να κάνουν με πραγματικά οικονομικά δεδομένα και όχι με χρηματοοικονομικά φαινόμενα που έχουν μονοπωλήσει την οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Προ ημερών στο συνέδριο της Capital Link ήταν παρών και μίλησε ο πρόεδρος του IMO, ο Κορεάτης Κίτακ Λιμ.

Οι Ελληνες εφοπλιστές, αφού ξεκαθάρισαν ότι σέβονται τις αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ρύπων, αρχής γενομένης από το 2020, με στόχο το 2050 να έχουν υποχωρήσει στο 50%, έθεσαν τα ζητήματα των τρόπων και των μέσων που θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, μέσω διορθωτικών κινήσεων, ώστε ο προγραμματισμός να μην καταστεί αναξιόπιστος, όπως ανέφερε ο κ. Πάνος Λασκαρίδης ως πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA). Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Προκοπίου, ο Νίκος Τσάκος, καθώς και άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας.

Να πούμε επίσης ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες έχει να κάνει με την προσαρμογή των διυλιστηρίων σε καύσιμα καθαρότερα και υψηλής ποιότητας, μία από τις βασικές επιλογές για τη μείωση της ρύπανσης.

Το θετικό είναι ότι στο σύνολό τους οι κορυφαίοι Ελληνες πλοιοκτήτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της αγοράς, γεγονός από κάθε πλευρά θετικό σχετικά με την αύξηση της εισροής συναλλάγματος στη χώρα μελλοντικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πραγματικά καταθλιπτικό όταν αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλη αυτή η επιχειρηματική δυναμική δεν απεικονίζεται παρά με μικρές άμεσες επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία.

Δυστυχώς όσες θεωρίες και να λέμε είτε για λαϊκιστές και ευρωπαϊστές είτε για τις αποδόσεις των ομολόγων, για να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή μας θα πρέπει να επανέλθουμε στο παραδοσιακό και αρχέγονο «show me the money».

Kαι θα προσέθετα το παράδειγμα που ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος για τη Νότια Κορέα, η οποία περνώντας, επίσης, από τις συμπληγάδες του ΔΝΤ παραμένει με τα ναυπηγεία της ο κύριος κατασκευαστής του ελληνικού στόλου, με τεχνολογίες που εξελίσσονται και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται εντυπωσιακά.
Εμείς ποια τεχνολογία αναπτύξαμε μετά από τρία μνημόνια; Αυτή των κόκκινων δανείων;

Keywords
Τυχαία Θέματα