Standard & Poor's: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β-

Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Β- από CCC+ που ήταν πριν προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται σταθερές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου η αναβάθμιση επέρχεται καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση έχει κεφαλαιοποιήσει τις συστημικές τράπεζες

και εφαρμόζει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παρά τα πολλαπλά σοκ η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική απ' ότι είχαμε εκτιμήσει πριν. Έως τα τέλη Μαρτίου θεωρούμε,, και παρά τις κόντρες της κυβέρνησης με τους πιστωτές, ότι η χώρα θα φέρει σε πέρα τα προαπαιτούμενα που συνοδεύουν το πρόγραμμα στήριξης των 86 δισ. ευρώ και έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για το χρέος».

Αναφορικά με τις «σταθερές» προοπτικές αυτές συνδέονται, πάντα κατά τον οίκο, με το γεγονός ότι οι κίνδυνοι να υπάρξει αρνητική αναθεώρηση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι περιορισμένοι.

Παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι κατά το 2016 η ελληνική οικονομία θα παραμείνει «στάσιμη» αλλά θα ανακάμψει ισχυρά το επόμενο διάστημα.

Για το 2016 υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι για το ΑΕΠ:

α. Οι τράπεζες θα παραμείνουν προσηλωμένες στην «εκκαθάριση» των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ως εκ τούτου δεν εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα,

β. Βάσει των όρων του προγράμματος η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τα έσοδά της, κάτι που θα έχει αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. Περαιτέρω λιτότητα θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται συστήματα όπως αυτά Υγείας και Παιδείας, τα οποία έχουν υποστεί υψηλές περικοπές στις δαπάνες τους και

γ. Η κατανάλωση, η οποία βοήθησε ώστε η ελληνική οικονομία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες, να μη βυθιστεί σε ακόμη πιο ισχυρή ύφεση, θα υποχωρήσει σημαντικά.

Ο οίκος εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει φέτος στο 0,4% του ΑΕΠ (έναντι του στόχου για 0,5%) και θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα