Standard Chartered: Η Τουρκία 5η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο έως το 2030!

Πολύ σύντομα, ίσως και το 2020, οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τη θέση της πιο ισχυρής οικονομίας στον πλανήτη και μάλιστα οριστικά.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα της Standard Chartered, ένα σενάριο που στηρίζεται στη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσουν κάποιες οικονομίες της Ασίας.

Οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν την Κίνα να παίρνει τα πρωτεία κάποια στιγμή μέσα στο 2020, αν κοιτάξει κανείς συνδυαστικά τα στοιχεία της αγοραστικής δύναμης, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του ονομαστικού ΑΕΠ.

Εάν

λάβει κανείς υπόψη μόνον την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης, η Κίνα θεωρείται ήδη η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αλλά σε ονομαστική βάση, οι ΗΠΑ παραμένουν ηγέτιδα δύναμη.

Μάλιστα σύμφωνα με την τράπεζα, όχι μόνο θα ξεπεράσει η Κίνα τις ΗΠΑ το 2020, αλλά το 2030 τις πρώτες θέσεις μετά από αυτήν θα κατέχουν η Ινδία (2η), η Ινδονησία (4η) και η Τουρκία (5η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως).

Στην Ινδία μάλιστα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 6% σήμερα στο 8% εντός της επόμενης δεκαετίας.

«Η Ινδία θα είναι πιθανότατα ο βασικός μοχλός με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 7,8% τη δεκαετία του '20 εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων, όπως η εισαγωγή ενός φόρου για τα εθνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά και τον Ινδικό Κώδικα Χρεοκοπίας, αναφέρει η Standard Chartered.
Η άνοδος της Ινδίας θα είναι ενδεικτική μιας γενικότερης τάσης ανόδου της Ασίας που θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη οικονομικά περιοχή του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ασιατικό ΑΕΠ θα ισοδυναμεί με το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από 28% πέρυσι και από 20% το 2010. Το ποσοστό 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ μαζί!

Για να γίνει πιο σαφής η δυναμική που θα αποκτήσει η Ασία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι επτά από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες, το 23030, θα βρίσκονται στην ασιατική ήπειρο, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα:

Χριστίνα Ρωμηού

Keywords
Τυχαία Θέματα