«Κρυμμένα» στη Μάλτα τα φορολογικά μυστικά των γερμανικών πολυεθνικών

Μυστικά από την Εφορία κρατούν μεγάλες γερμανικές εταιρείες. Γι αυτό το λόγο, σύμφωνα δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν offshore ή συμμετοχές σε θυγατρικές στη Μάλτα, για τις οποίες δεν παρέχουν ενημέρωση στις γερμανικές φορολογικές Αρχές.

Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών και η Fraport, γνωστή στη χώρα μας για την ανάληψη της διαχείρισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα

με την εφημερίδα η Fraport, που κατ' ουσίαν είναι "κρατική" εταιρεία με δεδομένο ότι την πλειοψηφία των μετοχών έχουν ο δήμος της Φρανκφούρτης και το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσης, διατηρεί αρκετές offshore στη Μάλτα, χωρίς όμως να το γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών. «Με αυτόν τον τρόπο το κράτος χάνει πολλά έσοδα από φόρους κάθε χρόνο, ωστόσο ούτε ο δήμος της Φρανκφούρτης ούτε το κρατίδιο της Εσης φαίνεται να βλέπουν κάποιο πρόβλημα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας

Η κατοχή μιας εταιρείας στη Μάλτα, όπως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, δεν είναι φυσικά παράνομη, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές έχουν λάβει γνώση.

Η Βαλέτα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο των υπόλοιπων εταίρων της στην ΕΕ ως «φορολογικός παράδεισος», ωστόσο οι δυνατότητες που παρέχει σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να μειώσουν τη φορολογία τους θεωρούνται νόμιμες.

Το πρόβλημα που προκύπτει από περιπτώσεις όπως η Fraport, και άλλες είναι ότι στο υπουργείο έχουν πλήρη άγνοια για την ύπαρξή τους και άρα η φορολόγηση δεν γίνεται σωστά.

Την ίδια πρακτική, σύμφωνα με την εφημερίδα, χρησιμοποιούν και άλλες γνωστές γερμανικές επιχειρήσες, όπως η BASF, η Wincor Nixdorf και η K+S που παράγει λιπάσματα.

Η Sixt επίσης επιβεβαίωσε την παρουσία της στη νησιωτική χώρα, τονίζοντας ότι τηρεί όλους τους νόμους, ενώ η Bosch διέθετε μέχρι το τέλος του 2016 τρεις θυγατρικές στη Μάλτα.

Το κρατίδιο της Εσης δεν θέλησε να απαντήσει για τη Fraport. «Είναι ένα ερώτημα, γιατί οι Αρχές δεν ζητούν απλώς μια λίστα με όλες τις εταιρείες όπου υπάρχει γερμανική συμμετοχή από τις φορολογικές υπηρεσίες της Βαλέτας» σχολιάζει η εφημερίδα.

Η ιδιαιτερότητα του ομοσπονδιακού κράτους επιτρέπει στα κρατίδια να έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση της φορολογίας και γι' αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η απάντηση που δίνει στο ερώτημα το Βερολίνο. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Sueddeutsche Zeitung» προκύπτει ότι οι Αρχές της Μάλτας έχουν 1.616 δηλωμένες εταιρείες με γερμανική συμμετοχή, όμως το γερμανικό υπουργείο γνωρίζει μόνο για 266. Η διαφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα και σύντομα αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο της Εφορίας αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και επώνυμοι Γερμανοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα