TEDxAthensSalon: Μια εκδήλωση για την προσβασιμότητα
Η υπέρβαση των εμποδίων και των διαχωριστικών γραμμών που θέτει η κοινωνία, η διαφορετικότητα, η προσωπική εξέλιξη, η ελευθερία και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, αλλά και πηγή έμπνευσης για λύσεις, καθώς και το έναυσμα για μια νέα προσέγγιση στο πάντοτε επίκαιρο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης ανθρώπων με αναπηρία και ψυχοκοινωνικά προβλήματα στο TEDxAthensSalon.
Το TEDxAthensSalon που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). To TEDxAthensSalon αποτελεί μια δράση μικρότερων, θεματικών στοχευμένων εκδηλώσεων και εντάσσεται στην οικογένεια πρωτοβουλιών του TEDxAthens. Σε αντίθεση με τις κεντρικές εκδηλώσεις του TEDxAthens, τα Salon προσφέρουν τη δυνατότητα για στόχευση σε μια συγκεκριμένη θεματική, μέσα από ομιλίες, workshops ή διαδραστικές συζητήσεις. Το TEDxAthensSalon έκανε πρεμιέρα το 2012, με δύο εκδηλώσεις, μια σχετική με την τεχνολογική επιχειρηματικότητα και μια με θέμα την κοινωνία των πολιτών.
Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας (εμψυχωτής - συντονιστής βιωματικών παρεμβάσεων, Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - ΣΚΕΠ) και ο Δημήτρης Κόκκορης (αθλητής, συνιδρυτής της εταιρείας Cannibals Adventures) μάς μίλησαν για την προσβασιμότητα και το αυριανό TEDxAthensSalon, προτού συμμετάσχουν σε αυτό.
Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου η διαφορετικότητα και τα εμπόδια πάνε μαζί;
Δ. Κόκκορης: Όντως, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Καθημερινές μικρές ή μεγάλες ιστορίες επαληθεύουν αυτή την πραγματικότητα. Βλέπουμε αλματώδη πρόοδο στην τεχνολογία, στην τέχνη, στις επιστήμες, στα ανθρώπινα επιτεύγματα, αλλά δεν βλέπουμε την αντίστοιχη εξέλιξη στις ανθρώπινες αντιλήψεις, πεποιθήσεις και αξίες. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνύπαρξή μας σε αυτό τον κόσμο. Και αν με ρωτήσεις, θα σου πω πως είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, αφού υπάρχει έλλειψη παιδείας. Είναι στην ανθρώπινη φύση μου να φοβάμαι αυτό που δεν γνωρίζω. Και αν δεν το γνωρίζω, πώς να το καταλάβω; Πώς να το αντιληφθώ, να το αποδεχθώ ή να το σεβαστώ; Και άρα πώς να με αφορά; Μεγαλώνοντας αντί να μαθαίνουμε πώς να συνυπάρχουμε αρμονικά στο σύνολο, εξασκούμαστε στο πώς να επιβιώνουμε δυναμικά ως μονάδες.
Π. Πιτσίνιαγκας: Εξαρτάται πάντοτε από ποια σκοπιά αντιλαμβάνεται κανείς τη διαφορετικότητα. Είναι γεγονός ότι σε πολλούς η διαφορετικότητα έχει μια αρνητική χροιά, που έχει συνδεθεί με το διαφορετικό χρώμα της επιδερμίδας μας, την καταγωγή μας, τη νοητική και φυσική μας κατάσταση. Τέτοιου τύπου διαχωρισμοί εύλογα γεννούν εμπόδια. Εμπόδια που δημιουργούν αποκλεισμούς και διαρρηγνύουν τη συνοχή μας κοινωνίας. Εμπόδια που μας οδηγούν προς τα πίσω, ενώ όλοι ως κοινωνία, θα έπρεπε να κοιτάμε μπροστά. Διότι το να είσαι διαφορετικός, δεν σημαίνει ότι είσαι λιγότερο παραγωγικός ή ότι έχεις διαφορετικά δικαιώματα από τους συνανθρώπους σου. Όσο δεν αλλάξει ριζικά αυτή η αντίληψη μέσα μας, τόσο θα υπάρχουν κενά προσβασιμότητας.
Μιλάμε για προσβασιμότητα και την έλλειψή της. Πόσο προσβάσιμη είναι η ζωή μας σήμερα;
Δ. Κόκκορης: Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπεις και από ποιον κόσμο έρχεσαι. Ως έννοια μπορούμε να την προσεγγίσουμε και να την αναλύσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και αυτό είναι συνήθως ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός. Αποκλεισμός από βασικά αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, η τροφή, η απασχόληση και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά. Για κάποιους από εμάς αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να διαρκούν μερικές στιγμές, μικρές η μεγαλύτερες περιόδους. Για κάποιους άλλους όμως διαρκούν μια ζωή. Και αυτοί είναι οι φίλοι και οι φίλες μας με αναπηρίες ή με δυσκολίες μετακίνησης. Άνθρωποι που απλώς «φαίνονται» διαφορετικοί και ξένοι σε σχέση με το κοινώς αποδεκτό. Σκέφτομαι λοιπόν το εξής απλό. Ίσως τελικά η ζωή μας σήμερα είναι τόσο προσβάσιμη όσο την κάνουμε εμείς για τους άλλους και οι άλλοι για εμάς.
Π. Πιτσίνιαγκας: Όπως σωστά λέει ο Δημήτρης, η προσβασιμότητα μας αφορά όλους. Το κρίσιμο ερώτημα και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση, ως έμφυτη ανάγκη προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Πρόσβαση σε καθημερινές ασχολίες, όπως η εργασία και η εκπαίδευση. Αλλά και η πρόσβαση στο σουπερμάρκετ, το εστιατόριο, την καφετέρια, το θέατρο, τον κινηματογράφο, σε μια παρουσίαση. Ένας περίπατος στον δρόμο ή ένα ταξίδι με μέσα μεταφοράς. Και ενώ είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά σας φαίνονται αυτονόητα και φυσιολογικά, δυστυχώς για τα άτομα με αναπηρία, δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε φυσιολογικά. Δεν θα έπρεπε όμως;
Θέλετε να μας δώσετε ορισμένα παραδείγματα; Σε άλλες χώρες τι ισχύει; Εκεί ενισχύεται περισσότερο η προσβασιμότητα;
Π. Πιτσίνιαγκας: Δυστυχώς στην Ελλάδα η προσβασιμότητα δεν είναι ούτε καθολική ούτε αυτονόητη. Και θα αναφερθώ σε ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσα εμπόδια υπάρχουν γύρω μας για τους ανθρώπους με αναπηρία. Με ποιον τρόπο θα μπορέσει ένα παιδί να εξελίξει τις γνώσεις του, να αναπτύξει φιλίες και να κοινωνικοποιηθεί, όταν σήμερα μόνο 1 στα 7 παιδιά με αναπηρία πηγαίνει στο σχολείο ή σε ανάλογες δομές; Πόσο δύσκολη γίνεται η ζωή για έναν τυφλό όταν αδυνατεί να κάνει τις συναλλαγές του και υποχρεούται να έχει δύο συνοδούς κατά την επίσκεψή του στην τράπεζα; Όταν δεν μπορεί να διαβάσει τον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ή ένα έγγραφο της εφορίας που τον αφορά; Και όμως. Αυτός ο άνθρωπος έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος με όλους. Αλλά δεν έχει τα ίδια δικαιώματα. Και κατά συνέπεια, δεν αισθάνεται και δεν είναι ισότιμος μέλος στην κοινωνία.
Και όλα αυτά τη στιγμή που αλλού έχει προβλεφθεί σε πολλές δομές η διασφάλιση της προσβασιμότητας. Για παράδειγμα, στη Σουηδία και τη Γερμανία έχει καθιερωθεί ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για τη διευκόλυνση των ανθρώπων με αναπηρία. Στην Πολωνία υπάρχουν οδηγίες σε braille παντού ενώ σε πολλά καταστήματα οι υπάλληλοι ξέρουν νοηματική, το ίδιο το τραίνο έχει αναβατόριο, ενώ στην Ελλάδα κάποιος με κινητική αναπηρία μπορεί να επιβιβαστεί και να αποβιβαστεί στο τραίνο μόνο στους σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στην Αγγλία υπάρχουν φορητές ράμπες στο μετρό, στο Βέλγιο δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψεις με πούλμαν, ενώ στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ακόμη καθολική πρόσβαση σε λεωφορεία και τρένα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με αναπηρία που βλέπουμε να κυκλοφορούν αυτόνομα σε κάθε πόλη είναι ένας τρόπος για να μετρήσεις πόσο ανθρώπινη και πολιτισμένη είναι αυτή η πόλη.
Δ. Κόκκορης: Κάπως έτσι είναι η κατάσταση. Όμως μέσα στη σκληρή πραγματικότητα και καθημερινότητα της πόλης μας, είναι δίκαιο να πούμε ότι γίνονται σαφέστατα σημαντικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο την βελτίωση του επιπέδου ζωής αυτών των ανθρώπων. Βλέπουμε να σχεδιάζονται δράσεις και να προσφέρονται καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες από απλούς ανθρώπους, εθελοντικές ομάδες, ιδιωτικές και κοινωνικές επιχειρήσεις, που μόλις πριν λίγα χρόνια ούτε τα φανταζόμασταν. Και πιστεύω πως όσο τα παραδείγματα καλών πρακτικών θα πληθαίνουν, τόσο ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας θα μεγαλώνει.
Αυτή την υπαρκτή πραγματικότητα που περιγράφετε ευελπιστείτε να αλλάξετε ή να βελτιώσετε με την εκδήλωση Accessibility που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;
Π. Πιτσίνιαγκας: Σίγουρα η αλλαγή ή η όποια βελτίωση δεν μπορεί να γίνει στιγμιαία, αλλά συστηματικά και σταδιακά - και σε καμία περίπτωση χωρίς συλλογική προσέγγιση και προσπάθεια. Η εκδήλωση όμως της Κυριακής, η οποία να υπενθυμίσουμε ότι είναι συμπαραγωγή του TEDxAthens και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμβουλευτική υποστήριξη του ΣΚΕΠ μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική αφετηρία, ένα δυνατό ξεκίνημα, ώστε να επαναπροσεγγίσουμε με μια περισσότερο καθαρή και σφαιρική ματιά, το ζήτημα της καθολικής και όχι αποσπασματικής πρόσβασης.
Δ. Κόκκορης: Δεν ξέρω αν θα αλλάξουμε ή θα βελτιώσουμε κάτι που να είναι μετρήσιμο. Ξέρω όμως ότι βάζουμε πολλή ενέργεια, μεράκι και αγάπη για να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου θα μπορέσουμε να βρούμε ξανά τους λόγους για τους οποίους είναι ανάγκη να βελτιωθούμε. Ένα πλαίσιο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτά που συχνά αποφεύγουμε να δούμε και να ακούσουμε. Την Κυριακή υποδεχόμαστε έξι ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να μας μεταφέρουν με λίγο διαφορετικό τρόπο το πώς βιώνουν την έννοια προσβασιμότητα και το πώς πορεύονται στην καθημερινότητα τους, μέσα από την οπτική γωνία της αναπηρίας. Στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε την ανθρώπινη αδυναμία, αλλά τις δυνατότητες που μπορούμε να δημιουργήσουμε, έτσι ώστε η ελευθερία στη ζωή να γίνει μια έννοια καθολική για όλους.
πηγή: protothema.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί οι Ευρωπαίοι φοιτητές «εγκαταλείπουν» το Cambridge
- Το ανέκδοτο του Μανώλη Γλέζου για τους Ελληνες... εραστές [video]
- Αυτή είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο
- Ο Τραμπ αντιδρά για την υπόθεση του drone με ένα "καθόλου προεδρικό" tweet
- Dombrovskis: Περιττή και άχρηστη η κίνηση Τσίπρα
- Ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω ομίχλης
- Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.: Μια ιστορία με εφοπλιστές και τραπεζίτες
- Αγγλία: Άπιαστη Τσέλσι, όρθια η Λέστερ
- Δημοφιλέστερο hashtag στις ΗΠΑ ένα λάθος του Τραμπ στο Twitter
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω ομίχλης
- Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.: Μια ιστορία με εφοπλιστές και τραπεζίτες
- Ντομπρόφσκις: «Περιττή κι άχρηστη» η ενέργεια Τσίπρα
- Μητσοτάκης: Ορισμός του δημαγωγού ο πρωθυπουργός
- Ένα μουσείο για το χρήμα στην Bundesbank
- Ε.Ε.: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία
- TEDxAthensSalon: Μια εκδήλωση για την προσβασιμότητα
- Τελευταία Νέα New Money
- TEDxAthensSalon: Μια εκδήλωση για την προσβασιμότητα
- Ντομπρόφσκις: «Περιττή κι άχρηστη» η ενέργεια Τσίπρα
- Ε.Ε.: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία
- Μητσοτάκης: Ορισμός του δημαγωγού ο πρωθυπουργός
- Ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω ομίχλης
- Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E.: Μια ιστορία με εφοπλιστές και τραπεζίτες
- Ένα μουσείο για το χρήμα στην Bundesbank
- Γερμανικός Τύπος για Μέρκελ - Τσίπρα: Ο μαθητής και η δασκάλα...
- Πιτσιόρλας: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα
- Ιαπωνία: Ανοίγει θεματικό πάρκο με ήρωες της Nintendo
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γιατί οι Ευρωπαίοι φοιτητές «εγκαταλείπουν» το Cambridge
- ΗΠΑ: Η Κίνα συμφώνησε να επιστρέψει το μη επανδρωμένο υποβρύχιο
- Ντομπρόβσκις: «Περιττή και άχρηστη» η κίνηση Τσίπρα
- Σεβασμό του Συντάγματος στην Πολωνία ζητεί ο Τουσκ
- Δημοφιλέστερο hashtag στις ΗΠΑ ένα λάθος του Τραμπ στο Twitter
- Πολωνία: Κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης
- Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη: Ορισμός του δημαγωγού ο πρωθυπουργός - Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά
- Πιτσιόρλας: Συνεργασία Δημόσιου με Ιδιωτικό τομέα
- Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων φωνών στην Ευρώπη