Tα 20 προσόντα για τον νέο πρωθυπουργό

Οταν το 2010 κλήθηκα να αναλάβω γραμματέας ΔΕΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών, είχα μπροστά μου μια τεράστια πρόκληση. Εχοντας εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε πολυεθνικό περιβάλλον, κλήθηκα να συνεισφέρω στη διοίκηση 180 εταιρειών με 90.000 εργαζομένους σε πάνω από 20 κλάδους της οικονομίας. Η περίοδος ήταν ίσως η πιο δύσκολη, καθότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν η πιο μεγάλη στη μεταπολεμική περίοδο. Τα αποτελέσματα στις ΔΕΚΟ ήταν εξαιρετικά.

Με συστηματική δουλειά και προγραμματισμό βελτιώσαμε μέσα σε δύο έτη το αποτέλεσμα κατά 1,2 δισ. ευρώ χωρίς να γίνουν απολύσεις. Εφαρμόσαμε τις αρχές της διαφάνειας, της θέσπισης κριτηρίων μέτρησης (Key Performance Indicators), βασισμένες σε benchmarking από αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη, και δώσαμε μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση των δράσεων. Ταυτόχρονα εφαρμόσαμε τις αρχές του Corporate Governance σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Την περίοδο αυτή διαπίστωσα ότι οι βασικές αρχές διοίκησης που είχα μάθει ως στέλεχος πολυεθνικών ήταν πλήρως εφαρμόσιμες και στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχουν στελέχη τα οποία θα διέπρεπαν στον ιδιωτικό. Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ τις σκέψεις και τις εμπειρίες μου και να προτρέψω υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα να ενισχύσουν την καινούρια κυβέρνηση που θα προκύψει στις νέες εκλογές. Σύντομα θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας μας. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας τα βασικά προσόντα που θα πρέπει να έχει, καθώς και το πλαίσιο αρχών που θα πρέπει να διέπει τη δράση του σε καθημερινό επίπεδο.

Κατά τη γνώμη μου, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πρέπει:

1. Να έχει όραμα και να το επικοινωνεί σε όλα τα επίπεδα. Ο πολίτης θα πρέπει να αισθανθεί ότι όλες οι θυσίες του γίνονται για κάποιον λόγο και ότι οδηγούμαστε σε ασφαλή λιμάνια.

2. Να χαράσσει στρατηγική με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμος στόχους, ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους.

3. Να παρακολουθεί την πρόοδο της υλοποίησης των στόχων (implementation).

4. Να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις βασιζόμενος στην επεξεργασία των δεδομένων και στις εισηγήσεις των συνεργατών του.

5. Να λέει την αλήθεια χωρίς λαϊκισμό.

6. Να σέβεται τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

7. Να είναι αξιόπιστος.

8. Να έχει αρχές και αξίες τις οποίες και να εμπνέει στο σύνολο της κυβέρνησης.

9. Να εμπνέει σεβασμό εντός και εκτός Ελλάδος, σε όλα τα επίπεδα.

10. Να είναι ηγέτης.

11. Να κάνει αυτοκριτική και να παραδέχεται τις αστοχίες. Σίγουρα, δε, να μαθαίνει από τα λάθη.

12. Να έχει αμεσότητα.

13. Να μιλάει ξένες γλώσσες.

14. Να έχει δουλέψει στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

15. Να ξέρει να επιλέγει συνεργάτες με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια.

16. Να ξέρει να διαπραγματεύεται.

17. Να πιστεύει στην οικογένεια.

18. Να σκέφτεται out of the box.

19. Να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές (best practices).

20. Να είναι ψύχραιμος.

Ορισμένοι προσάπτουν σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν λαϊκίζει, ότι δεν χαϊδεύει αυτιά προκειμένου να κερδίσει -ακόμα πιο- άνετα τις εκλογές. Ως προς αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρήση του Μάνου Χατζιδάκι: «Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός». Πιστεύω ότι οι Ελληνες μπορούν πια να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, φτάνει η αλήθεια αυτή να δίνει προοπτική.

*Σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών (2010 - 2012)

Keywords
Τυχαία Θέματα