TΑΙΠΕΔ: Πρόταση - λύση για τις επενδύσεις στην Αφάντου

της Στεφανίας Σούκη

Με την ελπίδα να βρεθεί λύση ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις στην έκταση των 1.615 στρεμμάτων της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο, η οποία, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει αρχαιολογικά ζητήματα, έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα ο ένας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο ομογενής, κ. Μερκούριος Αγγελιάδης.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τα επενδυτικά πλάνα των ομίλων Μ. Αγγελιάδη και Αegean Sun

Investments του Ν. Νικολαϊδη, που έχουν αναδειχθεί πλειοδότες στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τα δύο τμήματα (βόρειο και νότιο) της έκτασης στην περιοχή Αφάντου, έχουν να κάνουν με το νέο σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων και του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει υποβάλει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις και την απόρριψη προηγούμενων προτάσεων, οι οποίες είχαν πέσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι. Τώρα, βασικό σημείο του νέου σχεδίου, το οποίο εφόσον γίνει αποδεκτό από τις ενδιαφερόμενες πλευρές- επενδυτές και υπουργείο Πολιτισμού- μπορεί να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω οι αδειοδοτήσεις για τις τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή, είναι να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ το κόστος των αρχαιολογικών ερευνών με τομές κατά μήκος της έκτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στις περιοχές ενδιαφέροντος των προγραμματιζόμενων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του μνημονίου ορίζει μία περίοδο δύο μηνών για τη διενέργεια των τομών, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το συνολικό κόστος, αντιστοιχεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα πέριξ των 200 χιλ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ που προϋπολογιζόταν στην αρχή, ενώ ορίζεται και ένα ''στενό'', για τα ...ελληνικά δεδομένα, χρονοδιάγραμμα ώστε να διασφαλιστούν, κατά το δυνατόν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να απεμπλακούν οι επενδύσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει σε πρώτη φάση να καλύψει αυτό το κόστος για τις εργασίες των ανασκαφών, σε μία προσπάθεια αναζήτησης της ''χρυσής'' τομής κι ενώ από πλευράς των επενδυτών φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια, αναμένεται η στάση που θα κρατήσει τελικά το υπουργείο Πολιτισμού. Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές ζητούσαν περισσότερες διασφαλίσεις σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα και την ελληνική γραφειοκρατία, ενώ διαφωνούσαν και με τις διατάξεις του προηγούμενο σχεδίου μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, όπου το υπουργείο Πολιτισμού επικαλούνταν το άρθρο 37 παρ. 6 του Ν. 3028/2002 προκειμένου να αιτιολογήσει «ότι κάθε δαπάνη για το ανασκαφικό-αρχαιολογικό έργο θα βαρύνει τους πλειοδότες στον προ διετίας διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου».

Σημειωτέον ότι η περιπέτεια στην Αφάντου Ρόδου έχει διαρκέσει ...αισίως πάνω από ένα χρόνο, αν ληφθεί υπόψη ότι η υπουργική απόφαση από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, με την οποία έγινε η επανοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου, επηρεάζοντας και τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, είχε δημοσιευθεί πέρυσι τον Απρίλιο. Ηδη, ακόμη και πέρυσι τον Απρίλιο οι διαδικασίες είχαν καθυστερήσει σημαντικά, αφού η ανακήρυξη των πλειοδοτών από το ΤΑΙΠΕΔ είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει τότε ότι «η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα, δεδομένου ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε σύγχρονες τουριστικές υποδομές που θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και θα οδηγήσουν στη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας».

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών. «Επίσης, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου. Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ.»

Keywords
Τυχαία Θέματα