Tax Forum: Η υπερφορολόγηση επηρεάζει την επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας

Η «χρονίζουσα υπερφορολόγηση», είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επανεπένδυση, την ενίσχυση της απασχόλησης και κατ' επέκταση την ανάπτυξη και την οικονομία υποστήριξαν ομιλητές στο 8ο Tax Forum, σημειώνοντας ωστόσο, ότι σημαντικοί για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη είναι επίσης και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. το σταθερό φορολογικό και επιχειρηματικό

περιβάλλον, οι μηχανισμοί ελέγχου της φοροδιαφυγής, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Κάθε μια θέση εργασίας στην βιομηχανία, συνεπάγεται έξι θέσεις απασχόλησης σε άλλους κλάδους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης και διερωτήθηκε: «Όταν για κάθε 10 ευρώ κέρδος, περίπου, τα 6 ευρώ κατευθύνονται σε διάφορους φόρους και τέλη, πόσο τελικά ρεαλιστική είναι η προσδοκία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα άμεσα;»

Ο Αθανάσιος Σαββάκης υποστήριξε ότι, ενώ «ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης είναι 39%», τελικώς με την προσθήκη διάφορων φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚ, δημοτικά τέλη, κ.α.) διαμορφώνεται στην πραγματικότητα στο «εξωφρενικό 57,5 %» και διερωτήθηκε πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν στο εξωτερικό, να εκσυγχρονιστούν, να προχωρήσουν σε επανεπένδυση των κερδών και σε νέες προσλήψεις. «Γιατί τελικά, όλοι αυτοί οι υπέρογκοι φόροι και τα άσκοπα τέλη ουδεμία ανταποδοτικότητα έχουν, το αντίθετο μάλιστα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων» είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, σημειώνει το ΑΠΕ.


Ο Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΒΒΕ προτείνει την δημιουργία μίας φορολογικής πολιτικής με αναπτυξιακά κριτήρια και με βασικό άξονα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και με μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης, επιτάχυνση στην επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ, κ.ά.

Το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και στη σύνθεση του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που περιέχει σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η λέκτορας του ΑΠΘ και πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις άλλων ομιλητών στο 8ο Tax Forum υποστήριξε ότι «η υπερφορολόγηση μάλλον δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», νέες οφειλές του δημοσίου, μείωση της εισπραξιμότητας, ασφυξία στην αγορά, αύξηση των κόκκινων δανείων, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κ.ά., αλλά και «ενδεχομένως, περαιτέρω ανάγκη για λήψη νέων φορολογικών μέτρων», ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του «χαμηλού μεν, αλλά πρέπει να επιτευχθεί» πρωτογενούς πλεονάσματος «και ενδεχομένως ενεργοποίηση» του «λεγόμενου κόφτη».

Σημείωσε, ότι, στο ερώτημα μείωση των δαπανών ή αύξηση εσόδων, η απάντηση για κάθε κυβέρνηση είναι πιο σύνθετη, γιατί όπως είπε έχει σημασία η εξεύρεση του κατάλληλου μίγματος ανάμεσα στα δύο και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, έτσι ώστε να μη δημιουργούν περαιτέρω ύφεση.

«Σίγουρα, απαιτείται η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής» είπε η Κατερίνα Σαββαίδου. Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη της απαιτείται η άμεση σύνταξη από την κυβέρνηση πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, η αλλαγή της σύνθεσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή φόρων και δαπανών και η ανακατανομή των δαπανών ώστε να είναι εξορθολογισμένες, κ.ά.

Αύξηση χρήσης του πλαστικού χρήματος

Ο πρόεδρος συλλόγου εφοριακών νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, σημείωσε ότι τα «capital controls» βοήθησαν κάπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ωστόσο η χώρα, κέρδισε μόνο μια θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη και «είναι πίσω ακόμη και από τη Βουλγαρία» και σημείωσε την ανάγκη για τη γενίκευση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Η αλήθεια είναι ότι το πλαστικό χρήμα κοστίζει» είπε ο Μιχάλης Κιούπκας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν χρεώσεις από συναλλακτικές εταιρίες και τράπεζες που αγγίζουν και το 3%, με αποτέλεσμα «τελικά η επιβάρυνση για τις εταιρίες να γίνεται μεγαλύτερη», ενώ πρόσθεσε ότι για την εγκατάσταση ενός μηχανήματος POS απαιτείται πέρα από το κόστος αγοράς και το κόστος ετήσιας συντήρησης.

«Αξίζει τελικά το πλαστικό χρήμα;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος συλλόγου εφοριακών νομού Θεσσαλονίκης και μιλώντας εξ ονόματος των εφοριακών συνέχισε: «Εμείς στηρίζουμε αποφασιστικά το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». Πρόσθεσε ότι με αυτά χτίζεται το αφορολόγητο μέσω συναλλαγών από πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, μειώνονται τα ταμειακά λάθη, τα κόστη χρηματαποστολών, υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία, τόνωση του επιχειρείν, κ.ά.

Ο Μιχάλης Κιούπκας πρότεινε, επίσης, καθολική εφαρμογή POS και στο δημόσιο τομέα, θεσμοθέτηση ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (από 1500 στα 500), μείωση τραπεζικών προμηθειών, κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα