Tι σημαίνει η επίσκεψη Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια
Ξεκινά σήμερα η πενθήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μια μελλοντική ένταξή τους στην ΕΕ με διασφάλιση σταθερότητας και ευημερίας συνοδεύεται επίσης από δεσμεύσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Από την Κυριακή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ: την ΠΓΔΜ,
Στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕΕ που αποφασίστηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε για πρώτη φορά συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης νέων χωρών μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ως τέτοια ανέφερε το 2025.
«Οιονεί δώρο» στα Βαλκάνια
Η ημερομηνία αυτή βέβαια δεν πρέπει να εκληφθεί κατά κυριολεξία, ότι δηλαδή σε επτά χρόνια όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενταχθούν στην ΕΕ. Είναι ενδεικτική και έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των χωρών αυτών, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.. Οι έξι κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα κληθούν πρώτα να φέρουν εις πέρας σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της εμπέδωσης των αρχών του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διασφάλισης της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, της βελτίωσης της οικονομίας αλλά και των διπλωματικών σχέσεων με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Μόνο όταν πληρωθούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια θα είναι δυνατή η ένταξή τους στην ΕΕ, επισημαίνουν αξιωματούχοι της Κομισιόν. Η θέληση της ΕΕ να δεχθεί αυτές τις χώρες στους κόλπους της είναι δεδομένη κι έτσι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν πλέον μια πραγματική προοπτική ευρωπαϊκής πορείας.
Λίγο πριν την αναχώρησή του Ζαν- Κλoντ Γιούνκερ για την βαλκανική του περιοδεία ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έκανε επίσης ένα «οιονεί δώρο» στις χώρες αυτές δηλώνοντας ότι σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το καλοκαίρι, δήλωσε ο Γ. Χαν, θα μπορούσε ενδεχομένως να ληφθεί απόφαση για μια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία. Μέχρι στιγμής επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μόνο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Το μικρό Μαυροβούνιο, που ήδη αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σημειώσει μάλιστα τη μεγαλύτερη πρόοδο.
«Πρόκειται για 18 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να δοθεί σε αυτές τις χώρες και στους ανθρώπους τους μια προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν παρουσιάζοντας τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τα Βαλκάνια.
Άλυτα προβλήματα από το παρελθόν
Δίχως αμφιβολία στο βαλκανικό του ταξίδι ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα έρθει αντιμέτωπος με τις χρόνιες διενέξεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις βαλκανικές χώρες. Το πιο δύσκολο κομμάτι του βαλκανικού παζλ είναι αυτή τη στιγμή το Κοσσυφοπέδιο. Η περιοχή αυτή έχει παραιτηθεί από τις ένοπλες διαμάχες με τη Σερβία, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από όλες τις χώρες της ΕΕ και φυσικά από τη Σερβία. Προϋπόθεση ωστόσο για την ένταξη στην ΕΕ τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσσυφοπεδίου είναι η επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπαθεί να πείσει εδώ και καιρό τους συμπατριώτες του να συμφωνήσουν στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος. «Αν θέλουμε ένα μέλλον στην ΕΕ, θα πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα για ένα κομμάτι του παρελθόντος», δήλωσε ο ίδιος πριν από δύο εβδομάδες κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Όμως δεν είναι μόνο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου που θα απασχολήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν. Και το θέμα των «ανοιχτών λογαριασμών» μεταξύ Κροατίας, που είναι ήδη μέλος της ΕΕ, και Σερβίας, που αποτελούν κατάλοιπα του μεταξύ τους πολέμου θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των συνομιλιών. Όπως και το θέμα των μειονοτήτων στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
«Υπομονή» θα ζητήσει ο Γιούνκερ από τις βαλκανικές χώρες
«Στο ταξίδι αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να καταστήσουμε σαφές για ποιους λόγους τα προβλήματα του παρελθόντος πρέπει να επιλυθούν, αλλιώς θα χάσουμε περιττό χρόνο», ανέφερε πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της Κομισιόν, θέλοντας να εξηγήσει το ρόλο του στα Βαλκάνια τη δεδομένη στιγμή. Τόνισε όμως επίσης ότι στην Ευρώπη χρειάζεται οι υποψήφιες χώρες να έχουν υπομονή. «Η συμφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου για την άρση των συνεπειών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κράτησε 45 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόθεση της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει την άνοιξη και ως τις αρχές του φθινοπώρου η κατάστρωση ενός «οδικού χάρτη» για καθεμιά από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα περιγράφονται και οι επιμέρους ιδιαιτερότητες. Κρίσιμη θα είναι επίσης η Σύνοδος Κορυφής για τα Βαλκάνια που θα διεξαχθεί τον Μάιο στη Σόφια στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι, λοιπόν, κρίσιμοι για το ευρωπαϊκό μέλλον των έξι χωρών αλλά και τους ευρύτερους συσχετισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Άγκυρα για τους S-400
- Οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες που πουλάνε 25 εκατ. σε παιχνίδια
- Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης
- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε η 56χρονη φαρμακοποιός που είχε εξαφανιστεί
- Κίνα: Στο φως αρχαία πόλη 2.000 ετών
- Νέο καυστικό σκίτσο του Αρκά για την απασχόληση στην Ελλάδα
- Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 9,7%
- Επισκόπηση Τύπου της Κυριακής
- Την ηλεκτροκίνηση θα αναπτύξει η Tesla στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε η 56χρονη φαρμακοποιός που είχε εξαφανιστεί
- Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 9,7%
- Βίτσας: Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να είμαστε έτοιμοι απέναντι στην Τουρκία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ τάζει... μπόνους στους καθηγητές που θα οπλοφορούν
- Στο Κουβέιτ ο ελληνικός τουρισμός
- Η Μέρκελ θα δώσει το υπουργείο Υγείας σε έναν από τους σκληρότερους επικριτές της
- Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας
- Βουνό οφειλών ύψους 2,63 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Tι σημαίνει η επίσκεψη Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια
- Έτοιμος για επιστράτευση στην Τουρκία ο Ερντογάν-«Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι»
- Τελευταία Νέα New Money
- Tι σημαίνει η επίσκεψη Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε η 56χρονη φαρμακοποιός που είχε εξαφανιστεί
- Spiegel: ΕΚΤ και ΔΝΤ αμφιβάλλουν για την πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας
- Στο Κουβέιτ ο ελληνικός τουρισμός
- Η Μέρκελ θα δώσει το υπουργείο Υγείας σε έναν από τους σκληρότερους επικριτές της
- Σομαλία: Στους 27 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση των τζιχαντιστών
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ τάζει... μπόνους στους καθηγητές που θα οπλοφορούν
- Βίτσας: Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να είμαστε έτοιμοι απέναντι στην Τουρκία
- Πιθανόν η ΕΤΕπ να απαιτήσει επιστροφή δανείων πολλών δισ. από τη Daimler
- Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 9,7%
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στον Γενς Σπαν αναθέτει η Μέρκελ το υπουργείο Υγείας
- Επισκόπηση Τύπου της Κυριακής
- Ακόμα μία νύχτα με μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια
- Στάικος (Εnterprise Greece): Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα
- Την ηλεκτροκίνηση θα αναπτύξει η Tesla στην Ελλάδα
- Τουλάχιστον 14 νεκροί σε έφοδο τζιχαντιστών στην Υεμένη
- Βίτσας για Erdogan: Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας
- Πικρό δίμηνο για λιανεμπόριο - προμηθευτές
- Δ.Βίτσας: Ο τσαμπουκάς στο Αιγαίο δεν περνά – Ας το σκεφθούν 2 και 3 φορές
- Πώς ο ΟΤΕ "απογειώνει" τη μερισματική πολιτική του