To νεότερο "flash crash" είναι αυτό της στερλίνας

Οι επενδυτές οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά την κατάρρευση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου της τάξεως του 6,1% το πρωί της Παρασκευής στις αγορές της Ασίας έμοιζαν μπερδεμένοι, ή τουλάχιστον, σαν να είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Η μείωση του όγκου συναλλαγών κάνει τις στιγμές αυτές της μεταβλητότητας ακόμη πιο συχνές, αφού οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από συναλλαγματικές αγορές χωρίς να επηρεάζουν τις τιμές.

Παρόλα αυτά, οι παράλογες αυτές κινήσεις τις οποίες δεν μπορούν άμεσα να εξηγήσουν οι επενδυτές δεν αφορούν μόνο το συνάλλαγμα και

τα νομίσματα. Ιδού μερικά παραδείγματα ημερών της πρόσφατης ιστορίας των επενδύσεων που θα ήθελαν πολλοί να ξεχάσουν:

6 Μαΐου, 2010: Αγορές των ΗΠΑ

Ο Dow Jones Industrial Average κατέρρευσε μέχρι και 9,2%, κάτι που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987, προκαλώντας selloff το οποίο έσβησε προσωρινά περίπου 1 τρισ. δολάρια από την αξία της αγοράς.

Οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι του trading έλαβαν μέρος του φταιξίματος.

15 Οκτωβρίου, 2014: Ομόλογα δημοσίου των ΗΠΑ

Οι απανωτές γρήγορες αγοραπωλησίες οδήγησαν σε τεράστια μεταβλητότητα των ομολόγων, τα οποία κάλυψαν "απόσταση" 37 μονάδων βάσεως σε 12 λεπτά. Τέτοιες intraday εναλλαγές έχουν συμβεί μόλις 3 φορές από το 1998 αλλά, αντιθέτως με το 2014, είχαν όλες βάση σημαντικές ανακοινώσεις των ρυθμιστών.

24 Αυγούστου, 2015: Αγορές των ΗΠΑ

1,2 τρισ. δολάρια αξίας της αγοράς... έκαναν φτερά πριν την εξισορρόπηση των μετοχών και την ανάκαμψη του Dow Jones η οποία έφτασε σχεδόν τις 1.000 μονάδες. Η μεταβλητότητα ήταν τόσο μεγάλη που ένα αυτόματο stress-test των αγορών... "κόλλησε".

25 Αυγούστου, 2015: Δολάριο Νέας Ζηλανδίας

Το "kiwi" κατέρρευσε περίπου 4 σεντ (USD) στα 61.30, χαμηλό εξαετίας, πριν εξισορροπηθεί. Το spread μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης έφτασε το πλαφόν των 2 σεντ, ενώ η πτώση της τάξεως του 8,3% ήταν και η μεγαλύτερη για 30 χρόνια.

11 Ιανουαρίου, 2016: Ραντ Νοτίου Αφρικής

Το ραντ κατέρρευσε κατά 9% σε 15 μόλις λεπτά, σε ιστορικά χαμηλά έναντι του γεν και του δολαρίου. Η μεταβολή, όπως και αυτή της στερλίνας, έγινε νωρίς στις ασιατικές αγορές όπου οι μικρότερες συναλλαγματικές κινήσεις και η χαμηλή ρευστότητα επηρεάζουν τις ισοτιμίες υπερβολικά.

31 Μαΐου, 2016: Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις αγορές της Κίνας

Με πτώση 10% ("χτύπησε" το limit down) νωρίς το πρωί πριν την εξισορρόπηση το ίδιο λεπτό! Σύμφωνα με τις πηγές, ένας επενδυτής ο οποίος χρησιμοποιούσε τα ΣΜΕ για Hedging και προκάλεσε το κραχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα