UBS: Μην ανησυχείτε για την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων

Πολλοί παίκτες της αγοράς πιστεύουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων κοντά στο ψυχολογικό όριο του 3% αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις μετοχές, αλλά πάνω από όλα, για την παγκόσμια οικονομία εν γένει.

Πρώτον, γιατί σημαίνει υψηλότερα επιτόκια – δηλαδή ακριβότερο δανεισμό για τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια μικρότερο περιθώριο για απονομή αποδόσεων στους επενδυτές.

Δεύτερον, γιατί οι 10ετείς τίτλοι λειτουργούν ως σηματωρός για πολλά χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως τα ενυπόθηκα

δάνεια (ο κόσμος που έχει δάνεια σε τράπεζες θα πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερο τόκο και ως εκ τούτου λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα).

Και τρίτον, αν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά θα ξεφύγουν εντελώς από την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα 10ετλη δεν έχουν φτάσει σε απόδοση 3% από το 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Paul Donovan, οικονομολόγο της UBS Wealth Management, το 3% δεν είναι παρά ένας αριθμός, χωρίς ουσιαστική σημασία.
«Οι dealers των ομολόγων είναι απλώς άνθρωποι. Αγαπούν τους απλούς στρογγυλούς αριθμούς και μιλάνε για 3% γιατί απλά υπάρχει», αναφέρει μιλώντας στο CNBC.

«Αν επηρεάζει αυτό το νούμερο από οικονομική σκοπιά; Όχι, δεν επηρεάζει. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του 3% και του 2,98%; Οχι, δεν υπάρχει. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του 3 και του 2,7; Οχι. Από οικονομικής πλευράς πρόκειται για απλό θόρυβο που γίνεται στο παρασκήνιο».

Τη Δευτέρα κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων είπαν στο CNBC ότι το 3% είναι ένα ψυχολογικό όριο για τις αποδόσεις που καθοδηγεί τις αγορές.

«Το 3% θεωρείται ψυχολογικό όριο. Τα επιτόκια ποτέ δεν μπόρεσαν να σπάσουν αυτό το όριο με διάρκεια από τις αρχές του 80. Αν σπάσει τώρα θα αναζωπυρώσει τους φόβους για διαρκή αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Francesco Filia, CEO του Fasanara Capital.

Επίσης, μια παρατεταμένη περίοδος αύξησης των επιτοκίων, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρείται από πολλούς ως ένα πρόβλημα για τις αγορές αλλά κι ένα προμήνυμα για το ξέσπασμα της επόμενης κρίσης, καταλήγει το πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα