UBS: Πληθωρισμός και μετά την πανδημία – Οι «χρυσοί» κλάδοι για επενδύσεις

Με την πάροδο όλο και μεγαλύτερου μέρους του 2021, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, ενώ οι αγορές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τα ισχυρά ΑΕΠ και η αύξηση των εσόδων, η οικονομική υποστήριξη των κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών και η ανάκαμψη των αγορών εργασίας, όλα υποδεικνύουν πως η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την UBS

και πρόσφατη εγκύκλιό της.

Η σχέση πληθωρισμού και εμβολιασμού

Ο Global CIO της UBS Μαρκ Χέφελε ανέφερε πως οι οικονομίες ανακάμπτουν και “ανοίγουν”, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ η μεταβλητότητα των μετοχών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από την προ-πανδημίας εποχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα “ανοίξουν” επιτυχώς, αλλά οι μεγαλύτερες ευκαιρίες κρύβονται στις αγορές της Ασίας, με τους εμβολιασμούς στην ήπειρο να βοηθούν τις τοπικές αγορές. Η UBS φαίνεται πως έχει θετική άποψη για τις ιαπωνικές μετοχές οι οποίες μέχρι τώρα λιμνάζουν, αφού η Ιαπωνία τώρα εμβολιάζει το 1% του πληθυσμού της καθημερινά. Την ίδια άποψη έχει και για την Ινδία, όπου τα κρούσματα έχουν μειωθεί και ο εμβολιασμός έχει αυξηθεί. Οι κινεζικές μετοχές θα βγουν, επίσης, κερδισμένες από την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το 2022.

Ο Χέφελε υπογραμμίζει πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε σχέση με τα υπερβολικά, σημερινά ποσοστά λόγω της μεσοπρόθεσμης απόσβεσης των πληθωριστικών πιέσεων των προβλημάτων στις γραμμές παραγωγής και προσφοράς. Αυτό, σύμφωνα με το στέλεχος της UBS, θα δώσει ανάσα στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες δε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις. Εν τέλει, ο Χέφελε αναφέρει πως η μεταβλητότητα, αν και χαμηλή προς το παρόν, θα αυξηθεί σε κάποια στιγμή στο μέλλον, με τους επενδυτές να πρέπει να προετοιμαστούν γι αυτή την πιθανότητα μέσω της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους και της μείωσης του ρίσκου των τοποθετήσεών τους.

Τα εμβολιαστικά προγράμματα συνεχίζουν να προχωρούν ακάθεκτα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει το 65% των ενήλικων πολιτών τους με τουλάχιστον μία δόση. Οι τομείς της λιανικής και της διασκέδασης επιδεικνύουν ανάπτυξη σε σημείο 6% υπό των προ-πανδημίας επιπέδων, με μικρές μεταβολές ανάλογα με την πολιτεία, ενώ οι πωλήσεις λιανικής έχουν αυξηθεί στο 20% άνω των προ-πανδημίας επιπέδων.

Mαρκ Χέφελε

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ο εμβολιασμός της πρώτης δόσης βρίσκεται στο 45%-50% ενώ μειώνονται αισθητά και οι αριθμοί εισαγωγών στα νοσοκομεία. Επίσης, έχουν αρχίσει και οι άρσεις των απαγορεύσεων, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία, τα στοιχεία λιανικής και διασκέδασης βρίσκονται στο 13%-14% υπό των προ-πανδημίας επιπέδων, με τις πωλήσεις λιανικής να έχουν επίσης ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά. Στη Βρετανία, η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης delta έχει ωθήσει την κυβέρνηση στην καθυστέρηση του “ανοίγματος” της οικονομίας κατά τέσσερις εβδομάδες, κάτι το οποίο -όμως- θα έχει μικρή οικονομική επίπτωση, λόγω της κάλυψης που παρέχουν τα εμβόλια κατά της νέας μετάλλαξης, ενώ η UBS δεν αναμένει νέα μέτρα περιορισμού.

Σύμφωνα με τον Χέφελε, η σύνδεση μεταξύ του πληθωρισμού και του εμβολιασμού οδηγεί στις τοποθετήσεις που θα αποδειχθούν τα μάλα κερδοφόρες με το άνοιγμα των οικονομιών, με τις μετοχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να έχουν αυξηθεί κατά 13%-15% σε σχέση με πέρυσι.

Οι «χρυσοί» κλάδοι για επενδύσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο και αρκετοί κερδοφόροι τομείς που μπορεί κανείς να επενδύσει και να βγει κερδισμένος.

Ασία: Η οικονομία της Ασίας αποτελεί καλή ευκαιρία, λόγω της καθυστέρησης των εμβολιαστικών προγραμμάτων και του ανοίγματος των οικονομιών. Με τη συνέχιση του εμβολιασμού που υπόσχεται άνοιγμα των οικονομιών, οι οικονομίες των ασιατικών χωρών θα ανακάμψουν. Η UBS ποντάρει συγκεκριμένη στην Ιαπωνία και την Κίνα όπου ένα πρόσφατο sell-off έχει διαβρώσει τη δυσκολία εισαγωγής στην επενδυτική αγορά.

Ενέργεια, οικονομία και επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Αν και οι αξίες των μετοχών επιχειρήσεων ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά 50%, το τελευταίο έτος ο τομέας έχει μόλις φτάσει τα προ-πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, οι μετοχές τιμολογούν την τιμή του Brent στα $55-$60/βαρέλι ενώ η τράπεζα υπολογίζει πως αυτό θα φτάσει στα $78/βαρέλι το Σεπτέμβριο και $75/βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Οικονομία: Ο χρηματοοικονομικός τομέας του δείκτη S&P 500 έχει επιδείξει ράλι 9% από το τέλος Μαρτίου. Η UBS αναμένει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που υποστηρίζεται και από τις ενδείξεις της πρόσφατης συνάντησης της Fed για αύξηση των επιτοκίων το 2023.

Ψηφιακές συνδρομές: Εχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των ψηφιακών συνδρομών, ενώ η πανδημία έχει δώσει τεράστια ώθηση στη συγκεκριμένη τακτική.

Η νέα εποχή: Η UBS αναμένει πως οι επόμενοι μεγάλοι τομείς για επενδυτικό “πυρετό” θα είναι οι fintech (χρηματοοικονομική τεχνολογία), healthtech (υγειονομική τεχνολογία) και greentech (τεχνολογία πράσινης ενέργειας). Ολες αυτές οι τεχνολογίες υποστηρίζονται από το λανσάρισμα του 5G παγκοσμίως που τους είχε δώσει τεράστια ώθηση. Από τότε, έχουν βγει κερδισμένες από την πανδημία και την επιτάχυνση της επέκτασης της ψηφιοποίησης των οικονομιών παγκοσμίως.

Δάνεια και μετοχές: Η UBS ποντάρει στα αμερικανικά δάνεια με εξοφλητική προτεραιότητα (senior loans) τα οποία θα υποστηριχθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μετοχές μερίσματος που αντιτίθενται στις πληθωριστικές πιέσεις: Σε αντίθεση με το 2020 όπου οι επιχειρήσεις που δεν πλήρωναν μερίσματα βγήκαν κερδισμένες, θα συνεχίσουν να είναι καλός τομέας για επενδυτικές τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμα.

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου: Σε ένα περιβάλλον με χαμηλές αποδόσεις οι επενδυτές μπορούν να ακολουθήσουν μη-τακτικές στρατηγικές προς ενδυνάμωση των χαρτοφυλακίων τους όπως “ξεφόρτωμα” μεταβλητότητας και επένδυση σε σταθερές αξίες.

Εταιρείες: Επιχειρήσεις με δυνατότητα τιμολόγησης και παρέμβασης στις τιμές των αγαθών των τομέων τους θα έχουν σταθερά έσοδα αφού θα μπορούν να “ξεφορτώνουν” τα υψηλότερα κόστη παραγωγής και προσφοράς προς τους καταναλωτές.

Υποδομές: Οι επενδύσεις σε υποδομές όπως μεταφορές, βασικά αγαθά (ηλεκτρικό, νερό κτλ) και τηλεπικοινωνίες, όπως και σε άλλους τομείς που ακολουθούν ρυθμιστικούς κανόνες θα είναι προσοδοφόρες, αφού συνήθως οι τομείς αυτοί ακολουθούν τιμολόγηση βασισμένη στα επίσημα πληθωριστικά στοιχεία.

Commodities: Τα commodities συνδέονται θετικά με τον πληθωρισμό, ενώ οι επενδύσεις σε ενέργεια είναι ιστορικά κερδοφόρες όταν ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ βρίσκεται πάνω από το 2% (όπως αυτή τη στιγμή).

Hedge funds: Τα hedge funds αποτελούν και αυτά καλή επιλογή αφού έχουν τη δυνατότητα μεταβολής των τοποθετήσεών τους αναλόγως με την κατάσταση των αγορών.

Διαβάστε ακόμη:

Εκατοντάδες μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2021 – Οι προκηρύξεις και οι θέσεις

ΠΟΥ: Χρήση μάσκας και από τους πλήρως εμβολιασμένους – Συναγερμός για το στέλεχος Δέλτα

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν σταδιακά οι Έλληνες επενδυτές – Σημαντικές εισροές και από ξένους

Keywords
Τυχαία Θέματα