Urban Owl: Δύο μηχανικοί φτιάχνουν γυαλιά και καινοτομούν

Του Κώστα Τσαούση

Πως το έλεγε ο μέγας Σαββόπουλος, ο Ελληνας Bob Dylan; Στο «ας κρατήσουν οι χοροί» έγραφε και τραγουδούσε: «φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες». Ας κρατήσουμε τόσο το λόγο του Νιόνιου, όσο και την έννοια της δικτύωσης, της συνεργασίας, της σύμπραξης. Όλα θα μας χρειαστούν στην αφήγηση της σημερινής μας ιστορίας.

Εχουμε και λέμε. Η αρχή από τα Πρόσωπα (το Π πάντα κεφαλαίο).

Ο Δημήτρης Διαμάντης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο University of Portsmouth όπου και έκανε και το πρώτο του Master

στον ίδιο τομέα στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Η δεύτερη μετεκπαίδευσή του στον τομέα των Μηχανικών Κατασκευών ολοκληρώθηκε στο Imperial College London το 2006- έκτοτε διατηρεί γραφείο μελετών και κατασκευών. Το ενδιαφέρον του Δημήτρη για τον βιομηχανικό σχεδιασμό και η αγάπη του για τα γυαλιά ενώθηκαν με την σχεδιαστική ματιά του Άγγελου Καλογηράτου σε μια βόλτα στην Carnaby Street βλέποντας μικρούς αλλά και μεγάλους σχεδιαστές οι δυο τους εμπνεύστηκαν ένα brand γυαλιών ηλίου εναλλακτικό, που θα σχεδιάζεται και θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Διαμάντης

Ο Άγγελος Καλογηράτος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, Διακόσμησης και σχεδιασμού αντικειμένων στο ΤΕΙ Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα ασχολείται με το Βιομηχανικό σχεδιασμό αντικειμένων και με τη γραφιστική. Η τελευταία του συνεργασία ήταν με τον παιδικό του φίλο Δημήτρη Διαμάντη για τη νέα του προπάθεια στο χώρο των χειροποίητων γυαλιών με την Urban Owl.

Ο Άγγελος Καλογηράτος

Έτσι συναντήθηκαν οι δρόμοι των δύο παιδικών φίλων ξανά – στο πεδίο της δημιουργικής βιομηχανίας. Το δίδυμα δεν έμεινε μόνο του- πλαισιώθηκε από εξειδικευμένους συνεργάτες και έκανε ένα βήμα ξεχωριστό που μέτρησε για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Πριν ένα περίπου χρόνο ο Δημήτρης Διαμάντης – επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας που ακούει στο όνομα Urban Owl- καταφέρνει με μια επαρκώς πειστική καμπάνια να «σηκώσει» από την πλατφόρμα διεθνούς εμβέλειας μαζικής συμμετοχικής χρηματοδότησης Indiegogo ένα ποσό που ξεπερνούσε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και προσδοκίες του. Η ομάδα – μια άτυπη εκείνη την περίοδο startup – συγκέντρωσε 23.211 ευρώ , μια επίδοση 104% σε σχέση με το αρχικό αιτούμενο ποσό. Το τελευταίο ήταν ένα «καλό καύσιμο» για να ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας της ομάδας που δεν ήταν άλλη από την δημιουργία μιας συλλογής από χειροποίητα γυαλιά ηλίου υψηλών προδιαγραφών.

Η σκυτάλη στον Δημήτρη: «Ξεκινήσαμε ενάμιση χρόνο νωρίτερα την ιδέα και τον Ιούλιο του 2015 εν μέσω capital controls νοιώσαμε οτι έπρεπε να ξεκινήσουμε την καμπάνια το συντομότερο και έτσι κάναμε. Είχαμε «χτίσει» ένα μέρος του κοινού μας μέσω του προσωπικού δικτύου μου αλλά και μέσα από social media όπως το LinkedIn. Χωρίς να γνωρίζω εάν θα πετύχαινε η καμπάνια, βασικός μου στόχος ήταν να εμπνεύσω τους νέους στην Ελλάδα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, άλλωστε εκείνη την περίοδο της αρχικής επιβολής των capital controls η ψυχολογία ήταν δραματική και οι προσδοκίες στο μηδέν. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 23.000€ εν μέσω capital controls και με τις Ελληνικές πιστωτικές κάρτες να μήν γίνονται αποδεκτές από την Indiegogo και το PayPal». Ο ίδιος συνεχίζει και επισημαίνει: « Για να πετύχει μία καμπάνια crowdfunding, το πιο δύσκολο και σημαντικό έργο είναι οι ενέργειες πριν το ανέβασμά της. Εάν το ξαναέκανα σίγουρα θα έδινα μεγαλύτερη σημασία στην προετοιμασία και σίγουρα θα είχαμε θεαματικά αποτελέσματα. Από τον Σεπτέμβριο 2015 οπότε και πήραμε την χρηματοδότηση από το crowdfunding, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την παραγωγή μας τον Μάρτιο 2016 οπότε και απεστάλησαν όλες οι παραγγελίες.

Τον Μάιο 2016 καταφέραμε να ανεβάσουμε το eshop μας, που μέχρι σήμερα ακολουθεί μία σταθερά ανοδική πορεία, επιβεβαιώνοντας συνεχώς την αποδοχή του κόσμου στην προσπάθεια αυτή».

Από τις επικοινωνίες με τους ιδρυτές της Urban Owl κράτησα κατά κύριο λόγο τις καινοτομίες που έφερε μαζί της η ομάδα. Το πρώτο είχε να κάνει με τους HD φακούς και την χρήση τους. Οι φακοί υψηλής ευκρίνειας (High Definition) που χρησιμοποιούνται περιέχουν σπάνια στοιχεία που έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν επιλεκτικά το φως του ήλιου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των κύριων χρωμάτων όπως το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε, που δημιουργούν μια εμπειρία ξεκούραστης και απολαυστικής όρασης.

Παράλληλα, αυτοί οι καινοτόμοι φακοί προστατεύουν τον χρήστη από όλες τις πηγές μπλε φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας, από τον ήλιο, μέχρι τις οθόνες των tablets και των υπολογιστών.

Η δεύτερη καινοτομία έχει να κάνει με την «δημοκρατική συμμετοχή». Η ομάδα δίνει στους ενδιαφερόμενους την δυνατότητα να ψηφίσουν για το επόμενο μοντέλο που θα παραχθεί μέσα από μία πλατφόρμα online ψηφοφορίας. Ανάμεσα σε 3 μοντέλα γυαλιών που είτε σχεδιάστηκαν από εμάς είτε μέσα από από συνέργειες με νέους σχεδιαστές, ψηφίζεται το δημοφιλέστερο, και μέσα σ' ένα διάστημα 2 μηνών παράγεται.

Κράτησα επίσης και κάτι άλλο – τους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ομάδα και τους πελάτες. Ένα στοιχείο – τεκμήριο για αυτό η επαναληψιμότητα αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσοστό 55% μέχρι σήμερα, οι πελάτες που αγοράσαν γυαλιά Urban Owl και εντός χρονικού διαστήματος 40 ημερών, αγόρασαν ξανά!

Ας πάμε λίγο στην αρχή των πραγμάτων: Ως συλλέκτης γυαλιών ο Δημήτρης μελέτησε τον σχεδιασμό τους για χρόνια και με τον Άγγελο κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο μοντέλο των Urban Owl με new retro επιρροές αλλά και urban αισθητική. Δύο Ελληνες ( ένα μικρό κύκλωμα, ένας πυρήνας μιας μεγαλύτερης παρέας), η δικτύωση (η καμπάνια στην πλατφόρμα του crowndfunding), η συμμετοχή, η συνεργασία, η σύμπραξη. Ενας δρόμος δημιουργικής ανάπτυξης με όρους σύγχρονης διεθνούς αγοράς.

Για το τέλος κράτησα κάτι δικό τους: «Η αρχική έμπνευση προήλθε από το τοπίο στην Carnaby Street όπου και γεννήθηκε η ιδέα, γιατί καμιά φορά όντας στο εξωτερικό ψάχνεις το σπίτι σου σε διάφορες γωνιές. Το Owl αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τη γνώση που αποτελεί γα την ομάδα μας κινητήρια δύναμη»

Keywords
Αναζητήσεις
γυαλια
Τυχαία Θέματα