Veronica Guşa de Dragan: Μια «κόμισσα» στις…φάμπρικες του υγραερίου
Veronica Daniela Gusa de Dragan. Αυτό το μεγαλοπρεπές όνομα που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ανήκει στη «σιδηρά κυρία», η οποία, -έστω και εξ αποστάσεως καθώς διαμένει στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας-, βρίσκεται πίσω από την εταιρεία leader στην ελληνική αγορά υγραερίου, τη γνωστή σε όλους PetroGaz.
Μια εταιρεία που έχει σχεδόν ταυτίσει
Ο ευρωπαϊστής εκ πεποιθήσεως Dragan αντελήφθη από νωρίς ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ανάπτυξη μέσω εξωστρέφειας. Έτσι δύο χρόνια μετά την «άφιξη» στη χώρα μας κατασκευάζονται οι πρώτες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής υγραερίου στην περιοχή Κουκλουτζά της Θεσσαλονίκης. Μετά από σχεδόν μια 15ετία μεταφέρθηκαν στα Διαβατά, ενώ το 1961 εγκαινιάζεται η μεγάλη εγκατάσταση της PetroGaz στον Ασπρόπυργο και ξεκινά η επέκταση στην νησιωτική και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Ακολούθησαν νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εμφιάλωσης σε Μυτιλήνη (1962), Κέρκυρα (1972), Πάτρα (1974-1975), Καλαμάτα (1974-1975), Πρέβεζα (1974-1975), Ηράκλειο (1980), Χανιά (1980), Χίο (1980), Ιωάννινα (1996), Λάρισα (1998), Αλεξανδρούπολη (2009). Το 2019, ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο ιδιόκτητο πρατήριο υγρών καυσίμων και υγραερίου με τα σήματα της PetroGaz στο Χαϊδάρι.
O «πυλώνας» Ελλάδα και η «βασιλεία» της VeronicaΗ Ελλάδα αποτελεί σε όλη την ιστορική διαδρομή της ButanGaz μια καίρια αγορά, καθώς ακόμη και σήμερα που ο όμιλος έχει παρουσία σε 9 χώρες, καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στο συνολικό τζίρο μετά την Ιταλία και ακολουθούν η Γερμανία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Σερβία.
Το 2008, μετά τον θάνατο του Dragan, που θεωρείτο για χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρουμανία, τα ηνία του ομίλου πέρασαν αποκλειστικά στα χέρια της, κατά 56 χρόνια νεώτερης, συζύγου του Veronica Guşa de Dragan.
Η κόρη του στρατηγού Stefan Guşa μπήκε στο Dragan Group το 1994 και έναν χρόνο μετά παντρεύτηκε τον Iosif Dragan, όταν εκείνος ήταν στα 78 και εκείνη μόλις 35 ετών. Από το 2001, ωστόσο, ο ιδρυτής αποφάσισε να παραχωρήσει τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Veronica η οποία έκτοτε ανέλαβε εκτελεστική πρόεδρος της ButanGas.
Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή φέρεται να άφησε κληρονομιά 1,5 δις δολ. στην μοναδική διάδοχο του. Έτσι η Veronica έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στη Ρουμανία. Προ ετών όμως βρέθηκε στο επίκεντρο δικαστικής διένεξης με τον φερόμενο ως γιο του Dragan, Mike Fink, ο οποίος και διεκδικεί μέρος της περιουσίας. Iσπανικό δικαστήριο αναγνώρισε ότι δικαιούται 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διαμάχη μεταφέρθηκε στην Eλλάδα καθώς ο Dragan είχε αλλάξει σε ελληνική την ισπανική υπηκοότητα το 1978 κι έτσι αρμόδια ήταν η ελληνική Δικαιοσύνη.
Πέρα όμως από όλα αυτά, η Veronica αποφάσισε πολύ γρήγορα να δώσει το δικό της στίγμα στην πορεία του επιχειρηματικού ομίλου, μεταφέροντας τα πάντα υπό τη «σκέπη» της Veroniki Holding SpA, που ιδρύθηκε το 2010. Έκτοτε η ίδια ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του σχήματος φέρεται να παρακολουθεί τα πάντα και να έχει λόγο για όλα. Είναι δηλαδή «μέσα στις δουλειές»…
Η «αυτοκρατορία» της Veroniki Holding και το Greek real estateΣήμερα η Veronica Daniela Gusa de Dragan μέσω της, εδρεύουσας στην οδό Palazzo Via Larga στο Mιλάνο, Veroniki Holding ελέγχει μια μικρή «αυτοκρατορία» που περιλαμβάνει την core δραστηριότητα στο LPG με την ButanGaz καθώς και μια σειρά από άλλους βραχίονες, στις AΠE (αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά και έργα βιοαερίου και βιομεθανίου), στη ναυτιλία, με στόλο gas tankers, ιδιωτικές κλινικές, εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων στη Ρουμανία, καθώς και έναν ιδιαίτερα δραστήριο «πυλώνα» στο real estate. Στο portfolio του περιλαμβάνονται περισσότερα από 250 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, εκτάσεις κ.α.
Μάλιστα, στην πρώτη θέση των «προτιμήσεων» βρίσκεται η Ελλάδα, όπου η Veroniki της Veronica έχει 80 ακίνητα σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Το «χρυσό» χαρτοφυλάκιο περιέχει ακόμη, 68 assets στη Ρουμανία, 77 στην Ιταλία (Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία κ.α.), 19 στην Ισπανία και αρκετά στη Γαλλία.
Στο επιτελείο της Veroniki Holdings θητεύει ως Γενικός Διευθυντής ο Χρήστος Χριστοφορίδης, επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής πρόεδρος της PetroGaz, που παρέδωσε τη σκυτάλη στον Στέφανο Μεντζέλο.
Η καθοδική πορεία με τη μείωση του τζίρου και τις ζημιέςΤα τελευταία χρόνια, πάντως, η PetroGaz, αν αδιαμφισβήτητος leader της αγοράς υγραερίου, -όπως υπολογίζεται, ένας στους τρεις καταναλωτές που χρησιμοποιούν υγραέριο στην Eλλάδα είναι πελάτης της-, βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Κάτι που αποτυπώνεται στα μεγέθη του τζίρου της, καθώς το 2012-13 ήταν στην περιοχή των 150-152 εκατ. ευρώ, το 2014 έπεσε στα 143,4 εκατ. και το 2015 «προσγειώθηκε» στα 113,96 εκατ.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για το 2019) η εταιρεία έκανε τζίρο 99 εκατ. ευρώ, (από 107,4 εκατ. το 2018), που αποδίδεται από τη διοίκηση στην μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων υγραερίου, αλλά και στην μείωση της μέσης τιμής πώλησης. Το τελικό αποτέλεσμα (μετά φόρων) ήταν ζημιές 1,26 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 55.988 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ από πλευράς ποσοτήτων η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικό όγκο πωλήσεων 111.449,99 τόνων έναντι 112.932 τόνων το 2018.
Οι σωρευμένες ζημίες ανέρχονται σε 3,78 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε 31,27 εκατ. (εκ των οποίων τα 6,4 εκατ. αφορούν τραπεζικά δάνεια). Ωστόσο το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού υπερβαίνει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 11 εκατ. και η καθαρή θέση της εταιρείας ανέρχεται σε 7,2 εκατ. Επίσης, δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και προμηθευτές.
Υπάρχει, όμως, ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική απόδοση της PetroGaz, ο οποίος εκτιμάται ως «σημαντικός», με τη διοίκηση να διαβλέπει αρνητική επίδραση στα μεγέθη της. Για αυτό και όπως αναφέρεται «έχει αναπτύξει διαφορετικά σενάρια ταμειακών ροών προκειμένου να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και οποία πιθανή ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση».
Το ατυχές άνοιγμα στο ρεύμα και το φυσικό αέριοΈνα ακόμη πιο ανησυχητικό μήνυμα είναι το γεγονός ότι το άνοιγμα στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, που έγινε προ διετίας, μέσω του θυγατρικού βραχίονα PetroGaz Energy και παρότι φαινομενικά υπήρχαν σημαντικά περιθώρια λόγω και των συνεργειών με την core δραστηριότητα, αποδείχθηκε ατυχές. Αν και οι περισσότεροι ενεργειακοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Ιταλία που ο μητρικός όμιλος αποφάσισε την επέκταση στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου.
Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες (του energypress.gr) η εταιρεία εγκαταλείπει αυτά τα νέα πεδία με τους περίπου 600 πελάτες-καταναλωτές να περνούν εντός του μήνα στον προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου που είναι η Elpedison. Είναι χαρακτηριστικό ότι ρεύμα και φυσικό αέριο εισέφεραν στον συνολικό τζίρο των 99 εκατ. ευρώ (το 2019) μόλις 2,03 εκατ. (2,025 εκατ. από την ηλεκτρική ενέργεια και 4.845 ευρώ από το φυσικό αέριο).
Με άλλα λόγια, η PetroGaz μπορεί να κρατάει ακόμη τα σκήπτρα στο υγραέριο, αλλά… έμεινε από ρεύμα και φυσικό αέριο. Κάτι που σίγουρα θα έχει απασχολήσει τόσο το Μιλάνο, όσο και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα…
Διαβάστε ακόμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς ο Έλον Μασκ "ταπεινώνει" τον Πούτιν στο διάστημα
- O κρίσιμος μήνας του Περιστέρη, το «πράσινο» colpo grosso της Mytilineos και γιατί το «ματς» CVC (Φωτακίδης)- Εθνικής (Μυλωνάς) έληξε 10-0
- Τρίκαλα: Γυναίκα με κορωνοϊό γέννησε και αμέσως μετά διασωληνώθηκε
- BAFTA 2021: «Nomadland» και «Promising Young Woman» ψήφισαν οι Βρετανοί
- ΕΟΔΥ: Πού θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid tests τη Δευτέρα
- Super League – Πλέι οφ: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός – Μάχη για την Ευρώπη
- Veronica Guşa de Dragan: Μια «κόμισσα» στις…φάμπρικες του υγραερίου
- Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την οριστική διαγραφή του Δ. Λιγνάδη
- Ποιοι πρέπει να δηλώσουν ακίνητα στο Taxisnet ή να διορθώσουν το Ε9
- Όμιλος Φάις: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το e-shop της Kiko Milano – Πού θα ανοίξουν νέα καταστήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
![Veronica Guşa, Dragan, …φάμπρικες,Veronica Guşa, Dragan, …fabrikes](https://images32.inewsgr.com/4092/40929906/Veronica-Gua-de-Dragan-mia-komissa-stisfabrikes-tou-ygraeriou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Veronica Guşa de Dragan: Μια «κόμισσα» στις…φάμπρικες του υγραερίου
- 10η Αξιολόγηση: Πλειστηριασμοί, κρατικές οφειλές και εργασιακά στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από τους δανειστές
- ΕΕΑ: Με 80.000 ευρώ από τις τράπεζες θα στηρίξει την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
- CBAM: Αυτός είναι ο πρώτος παγκόσμιος φόρος εκπομπών άνθρακα της ΕΕ
- Έρευνα: Πόσοι οδηγοί θα αγόραζαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- Δωρεάν rapid test: Τα 108 σημεία που μπορείτε να εξεταστείτε αύριο
- Netflix-Sony: Συμφωνία $1 δισ. για αποκλειστική προβολή των ταινιών της
- Microsoft: Σχεδιάζει εξαγορά – «μαμούθ» εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης
- Γαλλία: Ο Ερντογάν σκόπιμα αγνόησε την πρόεδρο της Κομισιόν
- Εμβόλιο κορωνοϊού: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Β – Μέχρι τέλη Απριλίου για τις ηλικίες 55-59
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους που έχουν δικαίωμα από διαθήκη
- Ποιοι πρέπει να δηλώσουν ακίνητα στο Taxisnet ή να διορθώσουν το Ε9
- Επισκόπηση Τύπου
- Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Το μήνυμα της Fraport Greece
- Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
- BAFTA 2021: «Nomadland» και «Promising Young Woman» ψήφισαν οι Βρετανοί
- "Blue Iguana": Μαύρη κωμωδία με τον Iggy Pop
- Το πρώτο NFT έργο του Takashi Murakami
- Military honors during funeral for deceased shipowner, philanthropist Tsounis
- Σε σταθερή τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ η Αταλάντα