WIMA: Η Ένωση επιχειρηματιών της ναυτιλίας που έφερε πλοία στο Πέραμα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η εξωστρέφεια και η δημιουργία ανταγωνιστικού brand name είναι τα κλειδιά της ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις στα δύσβατα οικονομικά μονοπάτια στα οποία κινείται η Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν ασχολούνται με την ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία κυριαρχεί παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται Ενώσεις επαγγελματιών του κλάδου οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες στη ναυτιλία, προκειμένου, από κοινού, να γίνουν τα μέλη τους πιο ανταγωνιστικά, να μοιράζουν

μεταξύ τους πληροφορίες και να βελτιώνουν συνεχώς το προϊόν τους.

Με τη λογική αυτή δραστηριοποιείται η WIMA-Worldwide Industrial & Marine Association (Διεθνής Ναυτική & Βιομηχανική Ένωση) η οποία ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια με στόχο την συνένωση των δραστηριοτήτων εταιρειών και επαγγελματιών του ναυτιλιακού και βιομηχανικού κλάδου για την δημιουργία μιας κάθετης πλατφόρμας προσφοράς κατασκευών, εργασιών και υπηρεσιών. Στην συνέχεια και προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου έργου, η WIMA εστίασε στον ναυτιλιακό τομέα.

Τα τελευταία χρόνια η Ένωση πέτυχε να φέρει πλοία στο Πέραμα και τα μέλη της να αναλαμβάνουν όλες τις εργασίες.

«Πλέον προσπαθούμε όλοι μαζί ώστε να ενισχύουμε και να διασφαλίζουμε το μέλλον μας τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής ομάδας. Οι εταιρείες-μέλη της WIMA δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:

• Κατασκευές και Μετασκευές Πλοίων – New buildings & Refitting
• Επισκευές Πλοίων
• Ανταλλακτικά και Εφόδια Πλοίων
• Τεχνικές & Γενικές Ναυτιλιακές Υπηρεσίες
• Παραγωγή Ναυτιλιακού Υλικού

Ειδικότητες οι οποίες ουσιαστικά μας επιτρέπουν να εξυπηρετήσουμε κάθε αίτημα ναυτιλιακού χαρακτήρα.

Στα μεγαλύτερα projects που έχουμε αναλάβει την τελευταία 5ετία συμμετείχαν τουλάχιστον 15 εταιρείες- μέλη μας ανά πλοίο» επισημαίνει ο πρόεδρος της WIMA, Ηλίας Χατζηεφραιμίδης και προσθέτει:

«Η μεγαλύτερη δουλειά που ανέλαβαν τα μέλη της Ένωσής μας ήταν το κρουαζιερόπλοιο «Amet Majesty», τα επιβατηγά-οχηματαγωγά «Elysia» και «Παντοκράτωρ» καθώς και τα επίσης κρουαζιερόπλοια «Sunny» και «Corse». Η φιλοσοφία μας είναι η Ισχύς εν τη Ενώσει. Και αυτό το έχουν ενστερνιστεί τα μέλη μας» και προσθέτει:

«Το εύρος αυτών των μετασκευών και επισκευών ήταν μεγάλο και τόνωσαν τη ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική αγορά. Ειδικά η μετασκευή του «Sunny» προσέδωσε διεθνή προβολή στην ναυπηγοεπισκευαστική αγορά του Πειραιά η οποία θα προσελκύσει και άλλες δουλειές καθώς κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα που είναι η καινοτομία, η υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία».

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργία της WIMA και την ανάπτυξή της, ο πρόεδρός της τονίζει: «Τα μέλη είναι πλέον 60. Πρέπει να επισημάνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, είναι εταιρείες με μακρά παρουσία στον ναυτιλιακό χώρο, 2ης και 3ης γενιάς.

Υπάρχει μία εταιρεία ανά κλάδο για να αποφευχθεί ο εσωτερικός ανταγωνισμός και να μπορεί το κάθε μέλος να μοιράζει τις πληροφορίες και τις επαφές του με το άλλο. Για το λόγο αυτό κάθε μήνα έχουν συνάντηση μελών όπου συζητούνται τα θέματα της WIMA όσο αφορά την εξωστρέφεια, την προώθηση των επιχειρήσεων, τις νέες νομοθεσίας αλλά και τις δουλειές που υπάρχουν.

Στη διάρκεια των συναντήσεων γίνεται συζήτηση για τα πλοία που θα έρθουν στον Πειραιά ή στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν και κάθε παρόμοια πληροφορία ώστε τα μέλη μας να προσεγγίσουν τον πλοιοκτήτη με συγκεκριμένες προτάσεις-οικονομικές προσφορές προκειμένου να καταφέρουν να αναλάβουν τις εργασίες στο πλοίο».

Όμως οι κινήσεις της WIMA δεν περιορίζονται στο εσωτερικό της Ελλάδας.

«Έχουμε στραφεί και στο εξωτερικό με σκοπό αφενός την προσέλκυση πελατών και αφετέρου να φέρουμε δουλειές στην Ελλάδα. Επίσης, επιδιώκουμε τη συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού καθώς τα περισσότερα μέλη της WIMA έχουν τις λεγόμενες "flying teams"- ιπτάμενες ομάδες οι οποίες με το εξειδικευμένο προσωπικό τους παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα μέρη του κόσμου» τονίζει ο Ηλίας Χατζηεφραιμίδης και συμπληρώνει:

«Έχουμε παρουσίες σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρω εκθέσεις όπως POSIDONIA, EUROPORT, SMM Hamburg, SYRREN Marseille, KORMARINE, BEIRUT BOAT SHOW, PATCH Belgium (Ports Adapting to Change), καθώς και σε διεθνείς επιχειρηματικές αποστολές. Η συμμετοχή της WIMA στις δραστηριότητες αυτές αποσκοπεί όχι μόνο στην προβολή της ανωτερότητας του παραγόμενου ναυτιλιακού υλικού από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και των παρεχομένων τεχνικών και εμπορικών υπηρεσιών των μελών μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά».

Όσον αφορά το brand name των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον ναυτιλιακό κλάδο ο πρόεδρος της WIMA υπογραμμίζει:

«Στο τεχνικό κομμάτι οι Έλληνες είμαστε από τους καλύτερους όσο αφορά την τεχνογνωσία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η ελληνική τεχνογνωσία και μέσω αυτής η ελληνική επιχείρηση στο ναυτιλιακό κλάδο είναι αποδεκτή στο εξωτερικό με καινοτόμα προϊόντα που τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και ανταγωνίζονται τα ευρωπαϊκά σε τιμή και ποιότητα. Οι Έλληνες εξελίσσονται, βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους.»

Η Cosco

Για τα σχέδια της Cosco στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής ειδικά με την έλευση και της μεγάλης δεξαμενής ο Ηλίας Χατζηεφραιμήδης δηλώνει: «Η αγορά είναι σε αναμονή, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η εικόνα και οι προθέσεις των χρηστών των λιμανιών και ως επί τω πλείστον της Cosco. Η Cosco έχει διάθεση συνεργασίας. Η WIMA προσπαθεί να είναι κοντά στις εξελίξεις. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το εμπορικό τμήμα της Cosco όπου παρουσιάσαμε τις δραστηριότητές όλων των μελών μας δίνοντας μία θετική νότα για επερχόμενες συνεργασίες» και προσθέτει:

«Πιστεύουμε ότι με τις επενδύσεις που θα γίνουν στο κομμάτι της επισκευής, με αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και της παροχής υπηρεσιών στα πλοία σε συνδυασμό με τις έλευση της μεγάλης δεξαμενής, πολλοί πλοιοκτήτες θα δουν τον Πειραιά με πιο θετική ματιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα